Keşfini takibinden günümüze kadar gelen süreç içinde yapılan bilimsel araştırmalarda, B17 vitamininin kanserli hücre oluşumunu engellediği ve mevcut kanserli hücreleri öldürdüğü yönünde sonuçlar çıkarmakla birlikte, bazı klinik çalışmalar B17 vitamininin kanseri önleme ve iyileştirme üzerine herhangi bir etkisi bulunmadığı yönünde sonuçlara sahiptir. Hatta bunun bir ticari kandırmaca olduğu da söylenir.

Herşeye rağmen B17 vitamini halk arasında “anti-kanser” vitamini olarak bilinir.

B17 Vitamini Nedir?

B17; A, C ve E vitamini içeren diğer antioksidanlarla birlikte vücudun zararlı hücrelerini parçalayıp ortadan kaldırmak için pankreatik enzimlerle etkileşime girer. Bu da detoks desteği, bağışıklık ve muhtemelen çeşitli hastalık önleme biçimleri için yararlı olmaktadır.

Bu faydalı bileşik vücudun dokularına salınır ve mutasyona uğramış hücreleri hedefler ve yok eder. B17 vitamininin etkililiğini ispatlamak için halen daha fazla resmi araştırmalara ihtiyaç duyulmasına rağmen, birçok alternatif tıp uygulayıcısı bağışıklığı artırmak için B17 vitamini kullanıyor. Siyanürün vitamin B17’nin ana anti-kanser bileşeni olduğu düşünülmekte ancak bugün itibariyle klinik ortamda tam olarak kanıtlanmış değildir.

B17 Vitaminin Potansiyel Faydaları

  1. Kanserden Koruma

Genel olarak, B17’nin anti-kanser etkilerini araştıran çalışma sonuçları karıştırılmıştır. Bazıları, B17 vitamininin mevcut kanser hücrelerinin yayılmasını minimumda tuttuğunu, bazıları ise B17 vitamininin kanserli hücreler üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını söyler. Birçok pratisyen, B17 vitamini laetrilinin çok iyi bir kanser tedavisi olduğuna inanıyor olsa da çoğu, herhangi bir hastanın bunu birincil kanser tedavisi olarak kabul etmemeleri gerektiğini söylüyor.

B17, kanserli hücrelerin ve tümörlerin gerilemesi için yardımcı olabilir, çünkü mutasyona uğratılmış hücreler üzerinde seçici öldürme etkileri sergilemekte olup, aynı zamanda apoptoz olarak da adlandırılmaktadır. Apoptoz, “programlanmış hücre ölümü” mekanizmasıdır ve kanser tedavisinin önemli bir parçası olarak düşünülmüştür.

2. Bağışıklık sistemine destek

B17 vitamini, zararlı hücreleri öldürerek vücudun hastalık yayılımını yavaşlatan özelliklere sahiptir.

B17 vitamini, bir hastanın beyaz kan hücrelerinin zararlı hücrelere saldırma kabiliyetinde istatistiksel olarak önemli bir artış yaratarak bağışıklık sistemini uyarır. B17 vitamini etkilerinin bir diğer teorisi, normal hücrelerin hastalığa neden olabilecek tehlikeli hücrelere dönüşmesinin normalde pankreasta üretilen yararlı enzimler tarafından engellendiğini gösterir. B17 vitamini, vücuttaki zararlı özellikleri yok eden pankreatik enzimlerin üretiminde artışa yardımcı olabilir.

3. Ağrı kesici

B17 vitamini bazı yapılan çalışmalarda ağrının neden olduğu sorunları da ortadan kaldırmış. Aynı zamanda kanserden kaynaklı olduğu belirtilen bu ağrıların yavaşlatılması ile tümörlerde de gerileme belirlenmiş.

4. Yüksek tansiyon düşürme

B17 vitamini, güçlü bir tansiyon düşürücü ajan olan tiyosiyanat oluşumuna bağlı olarak düşük tansiyon reaksiyonuna neden olabilir. Bununla birlikte, bunun uzun süreli etkili bir tedavi olup olmadığı veya etkilerinin kalıcı mı geçici mi olduğu bilinmiyor. Metabolize olduktan sonra B17 vitamini, bağırsak bakterileri ile etkileşen enzim beta-glukosidaz üretimine neden olur ve kan basıncını düşürür. Bu normalde çoğu insan için tehlike oluşturmaz ve bazıları için yararlı bile olabilir, ancak eğer kan basıncını düşüren ilaç kullanıyorsanız bu şekilde B17 vitamini almamanız gerekir.

B17 Vitamini Güvenli midir?

Pek çok çalışma, B17 vitamininin güvenli olmasına rağmen, yüksek doz alımı riskli olabilir ve belirli ilaçları alırken de alınmaması gerekmektedir.

Kanıtlar belirsiz olduğundan, yüksek dozda takviyeden ziyade gıda kaynaklı B17 vitamini almanızı öneririm. Gıda kaynakları daha düşük dozlar sağlayabilirken, özler ve haplardan çok daha az risk oluşturan daha güvenli bir seçenektir. Üstelik de doğaldır!

B17 Vitamini Kaynakları

Kayısı çekirdeği ve acı badem, B17 vitamininin ekstre formunu oluşturmak için kullanılır. Ancak, çeşitli meyvelerden elde edilen tohum ve çekirdeklerin tamamında (elma çekirdeği ve armut çekirdeği) B17 vitamini bulunur. Fasulye ve bazı tam tahıllar da B17 vitamini içerir.

Gıdalardaki B17 vitamininin tam miktarı bilinmemektedir ve bu miktarın yetiştirildiği yere, toprağın kalitesine ve ne kadar taze olduğuna bağlı olarak değiştiği düşünülmektedir.

İşte B17 vitamininin en yüksek kaynaklarından bazıları:

• Kayısı ve çekirdekleri

• Elma, kiraz, şeftali, erik, kırmızı erik, armut çekirdekleri

Lima fasulyesi

• Kuru fasulye

• Buğday çimi

• Badem

• Ahududu

• Mürver

• Çilek

• Böğürtlen

• Yaban mersini

• Karabuğday

• Darı

• Arpa

• Kaju fıstığı

Macadamia fındığı 

• Fasulye filizi

• Bambu filizi