Ebeveynseniz, muhtemelen bebeğinizin her gülüşünü, hıçkırığını izler ve refahı hakkında ipuçları ararsınız. Yine de bir problem işareti bulmak biraz daha zor olabilir. Örneğin, bağırsak hareketi bebeğinizin yaşamı boyunca çok değişecektir. Bu değişiklikler zaman zaman bebeğinizin kabız olduğunun işareti olabilir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

Anne sütü tüketen bir bebeğin her gün bağırsak hareketi olmayabilir. Genellikle hemen hemen tüm besin maddeleri vücut tarafından absorbe edilir. Bu çok yaygındır. Ek besinler alan bebekler ise, günde 3-4 bağırsak hareketi yaşayabilirler. Yine de, sağlıklı bebeklerde normal bağırsak hareketi kalıpları çeşitlilik gösterir ve süt türüne göre büyük ölçüde değişebilir. Olası kabızlık belirtilerini anlamak, büyük bir sorun oluşmadan önce potansiyel bir sorunu tespit etmenize yardımcı olabilir. Aşağıdaki kabızlık belirtilerine göz atabilirsiniz.

Seyrek Bağırsak Hareketleri

Bir çocuğun her gün yaşadığı bağırsak hareketleri sayısı, özellikle bebeğinizi yeni gıdalara alıştırırken dalgalanacaktır. Bebeğiniz bir bağırsak hareketi dahi olmadan birkaç günü geçirirse, kabızlık yaşıyor olabilir.

Gerilme

Bebeğiniz banyoyu kullanmakta zorlanıyorsa, bu kabızlık belirtisi olabilir. Kabız bebekler sıklıkla çok sert, kil benzeri dışkılar üretirler. Sert dışkıların çıkması zor olabilir, bu nedenle bebek normalden daha fazla ıkınabilir veya zorlayabilir. Bağırsak hareketi yaparken telaşlı olabilirler ve ağlayabilirler.

Dışkıda kan

Bebeğinizin taburesinde veya bezinde kan fark ederseniz, muhtemelen bağırsak hareketi yavaşlamıştır ve bu çok fazla zorlandığına dair bir işarettir. Dışkıyı zorlamak, anal duvarların etrafında baskıya neden olur ve bu da dışkıya kan bulaşmasına neden olabilir.

Gergin Karın

Şişmiş ve gergin bir karın kabızlık belirtisi olabilir. Kabızlıktan kaynaklanan şişme ve basınç, çocuğunuzun karnını şişkin ve sert hale getirebilir.

Yemek yemeyi reddetmek

Kabız olduklarında bebeğiniz tam dolu hissedilebilir. Boşaltım gerçekleşmediği için açlık hissetmezler. Ayrıca artan rahatsızlık nedeniyle yemek yemeyi reddedebilirler.

Bebeklerde Kabızlık için Doğal Çözümler

Bebeğinizde kabızlık belirtileri fark ederseniz, bebeğinizi rahatlatmak için birkaç strateji deneyebilirsiniz. Bunlar arasında aşağıdakiler bulunur:

Sütün Değiştirilmesi

Bebeğiniz yalnızca emziriliyorsa, diyetinizi ayarlamayı deneyebilirsiniz. Bebeğiniz, yemek yediğiniz bir şeye karşı hassas olabilir ve bu da kabızlığa neden olabilir. Biberon ile beslenen bebekler, en azından kabızlık temizleninceye kadar, farklı bir ek gıda formülünden yararlanabilirler. Bazı bileşenlere duyarlılık kabızlığa neden olabilir.

Katı Gıdalar Yerine Lifli Gıdalar Tercih Edin

 

Bazı katı gıdalar kabızlığa neden olabilir, ancak bazı gıdalar da iyileştirebilir. Kısa süre önce bebeğinizi katı gıdalarla beslemeye başladıysanız, birkaç yüksek lifli gıdayı besin öğelerine eklemeyi deneyin: Brokoli, armut, kuru erik, şeftali, kabuksuz elma yedirebilirsiniz. Ayrıca arıtılmış hububat veya şişirilmiş pirinç yerine arpa, yulaf veya kinoa gibi tahıllar verebilirsiz. Tam tahıllı ekmek, kraker ve kepekli hububat da kabızlığı temizlemeye yardımcı olabilir ve dışkıya bol miktarda katkı maddesi ekleyebilir.

Saflaştırılmış Gıdalar Kullanın

Bebeğiniz henüz katı gıdalara geçiş yapmadıysa, yukarıda belirtilen gıdalardan bazılarını saflaştırılmış formda deneyin. Meyve ve sebzelerin, çocuğunuzun dışkısına bol miktarda doğal lif sağlayacağını unutmayın. Bazıları bağırsak hareketini tetiklemeye yardımcı olan diğerlerinden daha iyidir.

Sıvıları Artırın

Normal bağırsak hareketleri için uygun hidrasyon şarttır. Su ve süt, bebeğinizi nemli tutmak için mükemmeldir. Erik ve armut suyu çocuğunuzun kolon kasılmalarını hızlandırarak bebeğinizin daha hızlı bir bağırsak hareketi oluşturmasına yardımcı olabilir. Meyve suyu bebeğinizin damak tadı için çok tatlı veya keskin ise, bir fincan suyla inceltmeye çalışın.

Egzersiz

Hareket sindirimi hızlandırır; bu da besin öğelerinin dışkıya, vücudun içinden daha hızlı taşınmasına yardımcı olabilir. Çocuğunuz henüz yürümüyor ise, yürümek yerine bisiklet ve diğer hareketler yardımcı olabilir.

Masaj

Hafif karın ve karın altındaki bölge masajları, bağırsakları harekete geçirebilir. Çocuğunuza bir bağırsak hareketi gelinceye kadar gün boyunca çeşitli masajlar yapın.

Bu Değişiklikler İşe Yaramazsa

Çocuğunuzun diyetiyle kendi diyetinizi de değiştirirseniz neredeyse kesinlikle yardımcı olur, ancak olmazsa kullanabileceğiniz başka teknikler de vardır. Evde yapabileceğiniz bu tekniklerden birçoğunu, daha önce kullanmadıysanız, doktorunuza danışmalısınız. Size özel talimatlar sunmak isteyeceklerdir.

Bu teknikler şunları içerir:

Rektal Stimülasyon

Parmağınızla yapabileceğiniz gibi, rektal termometre veya pamuklu çubuğu kullanarak da rektuma hafifçe bastırabilirsiniz. Bu uyarı, hızlı bir bağırsak hareketi oluşturabilir.

Gliserin fitili

Bebeğinizde rektal yırtık belirtileri (dışkıda parlak kırmızı kan) varsa, bir gliserin fitili vücutta bağırsak hareketini kolaylaştırmak için yardımcı olabilir. Bu fitiller reçeteli veya reçetesiz olarak kullanılabilir. Ambalajla ilgili talimatları izleyin ya da ilk kullanımınız için en iyi uygulamalar için doktorunuza danışın.

Müshiller

Diğer teknikler işe yaramazsa bebekler için reçetesiz laksatifler faydalı olabilir. Malt arpa ekstraktı (Maltsupex) veya psyllium tozundan (Metamucil) yapılmış müshiller çocuğunuzun dışkısını yumuşatabilir ve bu da bağırsak hareketi yaşamasına yardımcı olabilir.

Çocuk Doktorunuzla Konuşun

Kafa karışıklığınız varsa veya herhangi bir noktada endişe duyuyorsanız, çocuğunuzun doktorunu aramaktan çekinmeyin. Hemen hemen tüm vakalarda, çocuğunuzun kabızlığı kendiliğinden veya doğal bir muamele ile temizlenecektir. Bu stratejiler işe yaramazsa, doktorunuzdan tavsiye veya öneriler istemek faydalı olacaktır. Doktorunuz tıbbi muayene gerektiren daha büyük bir sorunun belirtisi olabilecek diğer bulgu ve belirtileri (ateş gibi) bulmanıza yardımcı olabilir.