Diyet yaparken nasıl bir egzersiz programı uygulanmalı?
Diyet, beslenme düzeninin kilo vermek amacıyla yeniden düzenlenmesidir. Ancak yalnızca kilo vermek amacıyla diyet yapılmamaktadır. Spor yaparken vücudun ihtiyaçlarını karşılamak ve bilinçli olarak spor yapmak için de diyet yöntemlerine başvurulabilir. Genellikle kilo vermek için yemek yememeye ya da aşırı yemek yememeye dikkat edilmektedir. Ancak diyet yaparken, günlük olarak vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve protein karşılanmalı, sağlıksız besinlerden uzak durulmalıdır. Bu sayede yapılan spor ve egzersiz anlam kazanacaktır.
Kasların güçlenmesini sağlarken kilo vermek aslında oldukça kolaydır. Diyet yaparken nasıl besinler tüketilmeli, hangi spor hangi kası çalıştırır, günde en fazla kaç kalori tüketilmeli gibi sorular en merak edilen soruların başında gelmektedir.
Kilo vermeye çalışırken sağlığınızdan olmayın!
Kilo vermeye çalışırken sağlınızdan olmamanız için bilinçli şekilde diyet yapmak ve bilinçli şekilde egzersiz programları uygulamak gerekmektedir.
Bilinçli kilo vermenin en temel adımı ise; dengeli bir beslenme düzeni ve uygun egzersiz programıdır. Bu programlar tamamen kişiye özel olmalıdır. Kişinin vücut ihtiyaçları ve kilo problemleri göz önünde bulundurularak, her kişiye kendine özgü bir program hazırlanmalıdır. Beslenme programı temel besin öğelerinin (karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve vitaminler) dengeli bir şekilde oluşturulduğu öğünleri içermelidir. Bu faktörlerin dışında ise günlük olarak en az 2 litre sıvı tüketilmelidir.
Diyeti sporla desteklerken beslenme alışkanlıklarımızı nasıl düzenlemeliyiz?
Spor yapıyorsanız ancak beslenme düzeninize dikkat etmiyorsanız kilo kaybı yaşayamazsınız. Aynı şekilde, diyet yapıyor ancak spor yapmıyorsanız sağlıklı kilo veremezsiniz. Kilo verseniz dahi vücudunuzda sarkıklıklar ve çatlaklar oluşabilir. Bu sebeple de diyet ve sporun birbirinden ayrılmaz iki parça olduğu unutulmamalıdır.
İlk olarak düzenli spor yaparken, vücudun ihtiyaç duyduğu günlük olarak alınması gereken karbonhidrat, yağ, protein ve vitamin oranlarının belirlenmelidir. Ardından günlük öğünlere ihtiyaç duyulan besin öğeleri bölünmelidir. Yapılan bilimsel çalışmalar; öğün sayısının günlük 5-6 olması yönünde uzlaşmıştır.
Kilo verirken kas oranlarının korunamaması ne gibi sonuçlara yol açar?
Kilo verme aşamasında kas kaybı yaşamak, en istenmeyen durumların başında gelmektedir. Genellikle kas kaybı, yanlış ve uygun olmayan sporların yapılması sebebiyle meydana gelmektedir. Özellikle de yanlış antrenman programı ve dengesiz beslenme, kişinin forma girmesindense sağlığından olmasına yol açabilmektedir.
Kas kaybı sebebiyle de; postür bozuklukları, güç ve kuvvet kaybı, metabolizmanın yavaşlaması, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi olumsuzluklar meydana gelmektedir. Bu durumu engellemek için kişiye uygun bir beslenme programı planlanmalı ve özel bir egzersiz programına başlanmalıdır.
Normal şartlarda spor ve diyet ile günde kaç kalori almamız gerek?
Yapılan spor, egzersiz programı, haftanın kaç günü spor yapıldığı, günde kaç saat spor yapıldığı gibi birçok faktöre bağlı olan bu sorunun da standart bir yanıtı bulunmamaktadır. Günlük alınması gereken kalori hesabı da kişiye özeldir.
Daha çok hangi egzersiz programları kilo vermeye yardımcı olur?
İnsan vücudunun temel amacı hareket etmektir. Bundan dolayı da fiziksel ve zihinsel sağlık, huzur için hareketsiz yaşam tarzı kesinlikle benimsenmemelidir. Merdiven çıkmak, yürüyüş yapmak, otobüse binmek yerine yürümek gibi basit çözümler, hayatı daha güzel ve sağlıklı bir forma sokabilir.
Kilo vermeye yardımcı olan egzersiz programları standart değildir. Kişinin vücut formu, genel sağlığı, kilolu olan bölgeler, her kişide farklıdır. Bu sebeple de mutlaka bir uzman yardımı ile egzersiz programlarına başlanmalıdır. Ancak genel olarak; eğer özel bir sağlık problemi, postürel bozukluk, kas veya eklem hastalıkları yoksa her kas grubunu eşit derecede çalıştırmak gerektiği unutulmamalıdır.