Alerjileriniz, yavaş metabolizmanız, kronik ağrılarınız, akneleriniz ya da otoimmün sorunlarınızdan kurtulduğunuz oldu mu? Bunlardan kurtulmuş olmanız, yediklerinizi değiştirmenizden kaynaklanmış olabilir. Geçirgen bağırsak sendromunda da aynı durum geçerli. Sendromu iyileştirmeye yardımcı olan yiyecekleri yiyerek bu sorundan kurtulmanız mümkün olabilir.

Sızdıran ya da geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak duvarlarının delinmesi ya da çok incelmesi sonucu meydana gelir. Bu ise büyük gıda moleküllerinin, metallerin ve mikroorganizmaların duvarların içinden geçmesine ve kan dolaşımına karışmasına neden olur.

Bağırsak duvarı normalde atıkların içeride tutulmasını sağlar. Bağırsaklarımızın bizi korumaları gereken toksinler, patojenler ve antijenler kan dolaşımına karıştığında sağlık sorunlarına neden olabilecek inflamatuar bir tepki meydana gelebilir.

Geçirgen bağırsak sendromu; Parkinson, otizm, çölyak ve tip 1 diyabet gibi hastalıklardan sorumlu olabilir. Bu sendrom çeşitli nedenlerden kaynaklanmakta ve bu nedenlerden bazıları şunlar olmaktadır:

  • Kötü beslenme
  • Gluten duyarlılığı
  • Alkol
  • Nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar ya da antibiyotikler
  • Mantar enfeksiyonları
  • Çevresel toksinler
  • Kronik stres

Geçirgen bağırsak sendromu için mucizevi bir çözüm olmasa da yediğimiz şeyler, bağırsak sağlığımız üzerinde oldukça etkili olabilir. Hatta bazı durumlarda sendromun geçmesini sağlayabilir. Geçirgen bağırsak sendromunun iyileşmesine yardımcı olabilecek 10 yiyeceğe aşağıda göz atabilirsiniz.

  1. Kemik suyu

Kemik suyu bildiğiniz gibi kemik ve etin suda kaynatılmasıyla elde ediliyor. Daha önce hasta olduğunuzda tavuk suyu çorba içip kendinizi daha iyi hissettiğiniz oldu mu? Kendinizi iyi hissetmenizin nedeni aslında tavuk suyu çorbada tavuk kemiği ve etinin bir arada kaynamasından kaynaklanıyor.

Kemik; aminoasitler, protein ve mineraller bakımından zengin bir kaynaktır ve besin eksikliklerini giderme konusunda faydalıdır. Kemikte aynı zamanda kolajen bulunduğu için bağırsak inflamasyonunun azalmasına yardımcı olur ve bağırsak duvarı için faydalıdır.

Kolajen, pişirildiği zaman jelatine dönüşür ve bağırsak hücrelerini koruyan mukusun desteklenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda cildiniz, saçınız ve tırnaklarınız için de faydalıdır.

  1. Hindistancevizi yağı

Hindistancevizi yağını pişirme amaçlı kullanarak bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Bu yağda bulunan doymuş yağ asitlerinden korkuyorsanız ve bunların bacaklarınıza ya da damarlarınıza gideceğinizden korkuyorsanız, korkmayın. Çünkü hindistancevizi yağında bulunan doymuş yağlar ile kırmızı et ve süt ürünlerinde bulunan yağlar aynı değil.

Hindistancevizindeki yağ laurik asittir ve antimikrobiyel ve antifungal etkilere sahiptir. Aynı zamanda anti-inflamatuar olması sayesinde bağırsakları rahatlatmak için idealdir.

  1. Fermente gıdalar

Fermente gıdalar, probiyotiklerle doludur. Probiyotikler, bağırsaklardaki iyi bakterileri destekleyerek bağırsakların sağlıklı olmasına yardımcı olurlar.

Aynı zamanda sindirim sisteminin temiz kalmasına ve mantar üretiminin önüne geçilmesine katkıda bulunarak iyileşme sürecine yardımcı olurlar.

Yoğurt ve kefir gibi gıdalar, probiyotik yönünden zengin olsalar da bağırsaklarınız tekrar sağlıklı hale gelene kadar bunlardan uzak durmayı düşünebilirsiniz. Süt ürünlerinde bulunan araşidonik asit, sindirim sisteminde inflamasyona neden olabilir.

Geçirgen bağırsak sendromu olan pek çok insanda laktoz intoleransı olduğu için bu kişiler, hindistancevizi sütünden yapılmış kefir ve yoğurtları tüketmeyi tercih edebilirler.

  1. Ananas

Ananas lezzetli bir meyve olmanın yanı sıra bağırsak sağlığı için oldukça faydalı bir süper gıdadır. Ananasta sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olan çok sayıda bileşen bulunmaktadır.

Bir adet ananasta 1328 mg potasyum, 60 mg demir, 9 mg of çinko, 91 mg manganez ve 7 mg bakır vardır.

Bununla birlikte ananası, mide için biraz asitli olabildiği için tek seferde çok fazla yememeniz gerekir. Bu nedenle ananası dengeli bir şekilde tükettiğinizden emin olmak için tek seferde birkaç dilimden fazla yememeye dikkat edin.

Ananasta bromelain enzimi yüksek yoğunlukta bulunduğu için bu meyve, geçirgen bağırsak sendromunun en önemli nedenlerinden biri olan mantarların aşırı çoğalmasını engelleme konusunda da faydalı olmaktadır.

Çok fazla şeker ve karbonhidrat tükettiğinizde sisteminizde çok fazla Candida (mantar) bulunur. Bromelainle bunu dengeleyebilir ve sisteminizin dengeye kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz.

  1. Sağlıklı yağlar

Yağlar aslında sanıldığının aksine sağlıksız değildir. Avokado, yumurta sarısı, hindistancevizi yağı, sade yağ ve somon gibi yiyeceklerde bulunan sağlıklı yağlar, kolesterolün düşürülmesinde, sindirimin iyileşmesinde ve inflamasyonun azaltılmasında etkili olabilmektedir.

Omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar ve A, D, E ve K vitaminleri vücutta inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

  1. Elma sirkesi

Elma sirkesi, pek çok sağlık sorununda faydalı olan bir sirkedir. Ancak elma sirkesi alırken içerisinde “sirke anası” olan ürünler almaya dikkat etmelisiniz. Ve sirkeyi doğrudan içmek çok asidik olacağı için suyla seyrelterek kullanmayı unutmamalısınız. Örneğin, bir yemek kaşığı sirkeyi 250 ml suyun içerisine koyarak içebilirsiniz.

Elma sirkesini salatalara ekleyerek de kullanmanız mümkün. Lezzetli bir salata sosu için elma sirkesi, bal ve dijon hardal kullanabilirsiniz.

Elma sirkesinin sağlıklı olmasının nedeni, içerisinde magnezyum, potasyum, enzimler, probiyotikler, asetik asit ve polifenoller bulunmasından kaynaklanıyor. Bu sirkenin aynı zamanda stresi azaltma, kan basıncını düşürme, sindirime yardımcı olma, mantarları yok etme ve kilo kaybını destekleme konusunda da etkili olduğu biliniyor.

  1. Otla beslenmiş etler

Yediğiniz etlerin beslendikleri şeyler de sizin açınızdan önemlidir. Örneğin, buğdaya alerjiniz varsa yediğiniz hamburger, tahılla beslenen hayvanlardan yapıldıysa bunu yedikten sonra kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz.

Serbest gezen tavuklar, danalar ve hindiler, bitki ve ot ile beslenir ve sindirim için iyi olan besinler bakımından zengindir. Fabrika çiftçiliği ile yetiştirilen hayvanlar ise mısır ve buğday ile beslenir ve bunlar vücutta inflamasyona neden olabilir.

Tüketilmek üzere yetiştirilen pek çok hayvana, geçirgen bağırsağa neden olduğu bilinen hormonlar ve antibiyotikler de enjekte edilmektedir. Hormon ve antibiyotik içermeyen etleri tüketmek pahalı olabilse de sağlığınız açısından bunu yapmanız önemlidir.

  1. Buharda pişirilen sebzeler

Sebzeleri çiğ tüketmek çok faydalı olsa da bağırsaklarıyla ilgili sorun yaşayan insanlar açısından sindirimi zor olabilir. Çiğe sebzelerde normalde sindirim için iyi olan, ancak bağırsakları sorunlu olan insanlara ağır gelebilecek sert lifler bulunmaktadır.

Sebzeleri buharda pişirmek, parçalanmalarını kolaylaştırır ve diğer pişirme yöntemlerinin aksine sebzelerdeki besinlerin çoğunun korunmasına yardımcı olur. Bu işlemden en iyi sonuçları almak için nişasta içermeyen sebzeleri tercih etmeyi unutmayın.

  1. Düşük glisemik indeksli besinler

Şeker, bağırsaklara zarar verebilse de meyvelerin bağırsaklar üzerinde muhteşem etkileri vardır. Bu nedenle meyvelerden tamamen uzak durmayın ve elma, üzümsü meyveler, greyfurt ve kiraz gibi meyvelere şans verin.

Çiğ meyvelerdeki lifler, çiğ sebzelere göre daha rahat sindirilir. Ancak meyveleri sindirmekte zorlu yaşıyorsanız, blender’dan geçirerek ya da pişirerek de tüketebilirsiniz.

Yiyeceklerin ne kadar az işlenirlerse o kadar faydalı olacaklarını unutmayın.

  1. Nane

Nanenin amacı aslında ağız kokularını gidermek değil, mide ağrılarını gidermek ve sindirime yardımcı olmaktır. Bağırsak geçirgenliği nedeniyle ağrılarınız ya da gazınız varsa nane tüketebilirsiniz.

Nanede bulunan mentolün, kasları rahatlatıcı etkisi de vardır. Bağırsaklarınız atıklardan kurtulmak istediğinde buradaki kaslar kasılır ve gevşer; nane, bu sürece yardımcı olabilmektedir.

 

Kaynak: https://avocadu.com/foods-help-heal-leaky-gut/