Gebelik döneminde her bitkisel çay tüketilmemelidir. Bu aşamada mutlaka bir doktora danışmak ve gebeliğe uygun olan bitki çaylarına karar vermek gerekmektedir. Bitki çayları arasında bazıları bazı anne adaylarına zarar verebilirken, bazılarına sakıncalı olabilir. Bu sebeple de bir uzmana danışmadan tüketilmemelidir.

Hamilelerin içmesinde sakınca olmayan bitkisel çaylar:

Nane

Limon

Zencefil

Ihlamur

Elma

Portakal

Turunç

Kuşburnu

Papatya

Rezene

Yeşil çay

kis-cayi

Hamilelikte içilmemesi gereken bitki çayları ise:

Aloe Vera

Karanfil yapı

Sarı çiğdem

Kimyon

Lavanta

Fesleğen yağı

Ökseotu

Tarçın

Kekik Yağı

Sinameki

Safran

Maydanoz çayı

Akçaağaç

Melekotu

Kimyon

Yasemin

detoks-cayi

Bitki çayları kısıtlı içilmeli!

Anne adayları genellikle; rezene, zencefil, ıhlamur, papatya, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ya da meyve çayları içmek isteyebilir. Bu aşamada sıvı ihtiyacını karşılamak için ya da süt üretimini arttırmak için bu aşamada papatya ya da ısırgan gibi çaylar içebilirler. Ancak bu çaylar, bilinçsizce ya da doktor kontrolü dışında içilmemelidir. 

Adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar, çok fazla tüketilmemelidir. Bu çayların düşük riskini arttırma özelliği olabilir.

Hamilelikte grip için bitki çayları

Gebelik döneminde genellikle anne adayları soğuk havalarda gribe yakalanmamak ve soğuk algınlığına yakalanmamak için ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tedbir amaçlı bitki çayları tüketebilir. Bu aşamada bitki çayları yerine bol su tüketmek, vücudun susuz kalmasını engellemek, şeker kullanımını kısıtlamak oldukça önemlidir.

Grip olan anne adayları, doktora danıştıktan sonra ateş düşürücü etkisi olan ilaçlar kullanılabilir. Bununla beraber bol bol su içmek, dinlenmek, doktor önerisi ile ilaçları kullanmak, gribin atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Gebelik süreci boyunca; soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bol bol meyve ve sebze tüketmek gerekmektedir. Bunun dışında gebeliğe zararlı olmayan bitki çayları da içilebilir.Gün içerisinde iki fincandan fazla olmamak şartı ile, zencefil, ıhlamur, kuşburnu ve kekik çayı tüketimi anne adayının bağışıklık sistemi için tercih edilebilir.

Gebelik döneminde bitki çayı tüketimine dikkat edilmeli!

Gebelik süresi boyunca kafeinden ve alkolden uzak durulmalıdır. Bunun dışında nikotinden de uzak durulmalıdır. Bunun dışında bilinçsiz ilaç kullanımı, bilinçsiz bitki çaylarının tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Ancak bitki çaylarının güvenli ve sağlıklı olduğu görüşü mutlaka araştırıldıktan sonra edinilmelidir. Bazı bitki çayları gebelik döneminde tüketilebilirken, bazı bitki çaylarından uzak durulmalıdır.  Örnek olarak; zencefil, ıhlamur, kuşburnu, kekik çayları çok fazla olmamak kaydı ile güvenli bir şekilde tüketilebilir. Zencefil, aşırı olmamak kaydıyla bulantı ve kusma durumunda kullanılabilmektedir. Anason, ebegümeci, ısırgan, rezene, meyan kökü, ahududu yaprağı, biberiye, adaçayı ve civanperçemi fazla tüketildiği zaman, rahim kasılmalarını uyarabilir. Bu durumda da düşük riski ortaya çıkabilir. Nane ve papatyanın mide ve bağırsak sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır. Ancak bağırsak sisteminde ciddi sorunlar olan anne adaylarının kullanması önerilir. Bu aşamada doktor bilgisi dışında bu bitkilere danışmak ve hastalıkların tedavisi için kullanmak bebek ve anne için sakıncalı olabilir. Her bitki ve bitki çayı, her anne adayı için faydalı olmayabilir.

Hamilelik dönemi içerisinde tüketilmesi risk taşıyan bitkiler

Bazı bitki çayları gebelik döneminde kesinlikle kullanılmamalıdır. Örnek olarak; adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi bitki çaylarının çok fazla tüketilmesi; düşük yapma riskini arttırmaktadır. Bu sebeple de gebelik döneminde tüketilmemelidir.

Ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi vardır. Bu sebeple de ahududu çayı tüketilmemelidir. Bunun dışında ; Fesleğen, Biberiye, Lavanta, yaban mersini, sarı kanturon, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba bitkilerinden uzak durulmalıdır.

Hamilelik dönemi içerisinde içilmemesi gereken bitkiler nelerdir?

Gebelik boyunca uzak durulması gereken bazı bitkiler mevcuttur. Bunlar: adaçayı, sinameki, maydanoz, siyah, kahve ve acı baharatlar olarak sayılabilir.

Fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba gibi bitkiler, hamilelik süresince kullanılmaması gereken bitkilerdir. Bu aşamada kanamaya ve düşüğe sebep olabilmektedir. Bu sebeple de mutlaka uzak durulması gereken bitkiler arasında sayılmaktadır.

Kefir, oldukça sağlıklı bir besin olsa da gebelik döneminde yol açabileceği zararlar hakkında herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Bu sebeple de gebelik döneminde kefir tüketilmesi önerilmemektedir.

Hamilelik döneminde kullanılması faydalı olabilecek bitki ve bitkisel preparatlar nelerdir?

Elma ve elma kabuğu kompostosu:

Gebelik döneminde elma ve elma kabuğu kompostosu mide bulantılarını hafifletebilir.

Melisa çayı:

Gebelik süresince ortaya çıkan gerginlikler ve ruh hali değişimleri için arada bir melisa çayı içilebilir.

Acerola:

Acerola, yüksek miktarda C vitamini içermektedir. Doğumun daha kolay gerçekleşmesine de yardımcı olmaktadır. Acerola düşük riskini hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Fazla kilo alınmasını engellemektedir. Aşırı içilmediği sürecek faydalı olabilir.

Lavanta yağı:

Kasıklara giren kramplarda lavanta yağı iyi gelebilir.

Hamilelikte çay tüketimi bebeğe zarar verir mi?

Çay, ülkemizde yaygın olarak tüketilen içeceklerden biridir. Bu sebeple de bazı anne adayları gebelik döneminde de çay içmeye devam etmektedir. Çay, demir emilimini kısıtladığı için çok içilmesi, demir eksikliğine yol açabilir. Çay içerisinde kafein de olduğu için uyarıcı bir içecektir. Gebelik döneminde çay içilecekse, açık ve limonlu çaylar tüketilmelidir.  Kafein, anne adaylarının günde 200 mg’dan fazla almaması gereken bir faktördür. Bu sebeple de çay tüketimini sınırlandırmak gerekmektedir.

Hamilelikte ne kadar çay içilebilir?

Siyah çay, kafein oranı bakımından kahveye oldukça yakındır. Siyah çayın üretim aşamasında soldurma adı verilen işleme tabii tutulması sebebiyle kafein oranı yüksektir. Ortalama olarak bir çay bardağı siyah çay 40 mg kafein içermektedir. Ancak  bir bardak yeşil çay 20 mg kafein içermektedir.