Dünyanın neresinde yetişmiş olursanız olun, mutlaka doğal yöntemlerle genç ve güzel kalma konusunda bir sürü hikaye dinlemişsinizdir. Güzellik endüstrisi de bunların farkında tabi. Pazar araştırmaları yapan şirketler, en çok kullanılan ve güven duyulan doğal malzemeleri kimyasallarla dolu ürünlerine serpiştirip bunun faydasını görüyorlar. Peki bu doğal malzemeler düzgün bir şekilde kullanılırsa fayda sağlarlar mı? Saf ve yerel ürünlerin faydalı olduğu konusunda bilimsel kanıtlar var mı? Görünüşe göre var. Alexandra Spunt’ınGood dergisinde paylaştığı bilimin arka çıktığı 11 doğal güzellik malzemesini, Uplifers olarak sizlere sunuyoruz.

argan-yagi

Argan yağı: “Sıvı altın” olarak adlandırılan bu yağ, kırışıklıktan sedefe, yanıklardan aknelere kadar neredeyse her şeye iyi geldiği için, Faslı kadınlar tarafından fazlasıyla kullanılıyor. Bilim, bu toplumsal bilgeliğe yetişmeye çalışadursun, argan yağının linoleik asit açısından zengin olduğu ve bu sayede akneleri iyileştirdiği biliniyor. Ayrıca içerdiği E vitamini de anti aging özelliği ile yara izlerini azaltıyor. Argan yağı Ayşe Tolga’nın aromaterapi markası aisha’dan organik olarak temin edilebilir.www.aisha.com.tr

 

Aloevera: Aloevera jeli doğadan kopup gelen, rahatlatıcı ve onarıcı etkisi olan bir mucize gibi. Bilimsel araştırmalara göre anti bakteriyel özelliğe sahip ve farelerde yaraların iyileşmesini hızlandırdığı da kanıtlanmış. Deri düzeltim (dermabrasyon) işlemi geçirmiş kişilerde, aloevera jeli uygulandığı takdirde zarar görmüş deri normalden 72 saat daha hızlı bir şekilde iyileşiyor.

 

Karbonat: Evyenizi temizler, dişlerinizi beyazlatır, ağız kokusunu giderir ve kötü kokuları ortadan kaldırır.

hindistan-cevizi-yagi

Hindistan cevizi yağı: Kendine has moleküler yapısı sayesinde cilde ve saçlara derinlemesine işler ve bu sayede su kaybını önleyerek, yaşlanmayla azalan lipitleri yeniler. Bilimsel araştırmalara göre aynı zamanda yaraların iyileşmesini hızlandırır, egzama tedavisinde yardımcı olur ve akne tedavisinde de işe yaradığı gözlenmiştir.

yesil-cay

Yeşil çay: Yeşil çayı içmenin oldukça yararlı olması bir yana, cilde sürülmesi de birçok fayda sağlıyor. UV ışınlarının yol açtığı zararlı etkileri hafifletiyor, yaraların iyileşmesine katkı sağlıyor ve sivilcelere iyi geliyor. Aynı zamanda iltihap önleyici özelliği bulunuyor ve kızarıklıkları da azaltıyor.

 

Bal: Antibiyotiklerden önce bal vardı ve en çok yaraların iyileşme sürecini hızlandırmada kullanılıyordu. Dolayısıyla bilimin balın faydalarını doğrulaması şaşırtıcı değil. Yara oluşumunu önlemeye yardımcı olması ve anti bakteriyel özelliği ile cilde sürülmesi de oldukça faydalı.

zeytin-yagi

Zeytinyağı: 2000 yılında fareler üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, UV ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalmış cilde zeytinyağı sürmek tümör oluşması riskini düşürüyor. Zeytinyağı tüketmek antioksidan özelliği sayesinde oldukça faydalıyken, ciltteki DNA tahribatlarını azaltmada da önemli bir rol oynuyor.

 

Arı reçinesi: Arılar bu mikrop öldürücü reçineyi, kovanlarını sterilize etmek için kullanıyorlar ve çeşitli araştırmaların sonuçlarına görebu reçine, içerdikleri sayesinde insan sağlığına da son derece faydalı; grip ve nezlenin süresini azaltmaktan kanser hücrelerinin üremesini yavaşlatmaya kadar birçok yararı var. Arı reçinesi cilde sürüldüğünde antioksidan ve iltihap önleyici gibi davranıyor. Ayrıca cildi ışınların verdiği zararlardan koruduğu da kanıtlanmış.Antibakteriyel özelliği baldan daha fazla ve uçuk çıkmasına karşı da oldukça etkili.

 

Karite yağı: Batı Afrikalı kadınların yüzyıllardır kullandığı karite yağı, sadece güçlü iltihap sökücü özelliğiyle değil, aynı zamanda içerdiği ve UV ışınlarının yarattığı zararı azaltan sinamik asitle de biliniyor.

 

C vitamini: Cildinize C vitaminli ürünler sürmek için yüzünüzü portakal suyuyla yıkamanıza gerek yok. L-askorbik asit (C vitamini) içeren doğal bir krem kullanarak cildinizin serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olabilir, kızarıklıkları azaltabilir, yaraların iyileşmesini hızlandırabilir ve hafif kırışıklıkların en aza indirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

 

Çay ağacı yağı: Konu sivilcelerle savaşmak olduğunda, kanserle bağlantısı kanıtlanmış olup Avrupa’da yasaklanan benzoil peroksit gibi bir kimyasalı kullanmak yerine, çay ağacı yağını tercih etmenizi öneririz. Karşılaştırmalı bir analizin sonucuna göre, çay ağacı yağı da benzoil peroksit kadar etkili; fakat etkisini biraz daha yavaş gösteriyor. Ayrıca daha az yan etkisi olduğunu da unutmayın.