Stres, hayat şartları, maddi ve manevi yorgunluk derken hayatın büyük bir kısmı yorgunluk ve stresle boğuşmakla geçiyor. Bu yüzden de tamamen stressiz, huzurlu ve sakin bir gün neredeyse geçmiyor. Uyandıktan sonra güne daha enerjik başlamak için ya da akşam yorgunluğun gitmesi için başvurabileceğiniz oldukça kolay ve etkili yoga hareketlerinden bahsetmek istiyorum.

Yoganın her pozu stresi ve yorgunluğu alsa da, aşağıdaki belirtiler duruşlar, bu konuda daha hızlı etki göstermeye yardımcı olacaktır.

navasana

1 . Tekne Duruşu ( Navasana )

Yoga matınızda ayaklarınız dümdüz olacak şekilde oturun. Ardından ellerinizi dizlerine kadar ileriye uzatın. Bu aşamada sırt dik olmalı ve kuyruk sokumuna oturulduğuna dikkat edilmelidir. Gövde, yere 45 derecelik bir açıya gelene dek arkanıza eğilin.

Nefes ve yavaşça ayaklarınızı yerden kaldırın. Vücudunuzun V şeklini alması gerekmektedir. Şayet dengeyi sağlayabiliyorsanız, kollarınızı da birbirine paralel olacak şekilde uzatın. Bu pozda yaklaşık olarak 10-20 saniye durmaya çalışın.

uttanasana

2 . Ayakta Öne Eğilme Duruşu ( Uttanasana)

Ayaklarınız, neredeyse omuz genişliğinde olacak şekilde açık olsun ve ayakta durun. Derin nefes alın ve kollarınızı yüzünüzün iki yanından yukarı kaldırın. Daha sonra nefes verin ve sırtınızı düz tutarak öne doğru eğilin. Dizler kesinlikle kırılmamalı. İsterseniz bacaklarınızı da tutun ve bedeninize destek sağlayın. Şayet yapabiliyorsanız ellerinizi yere koyun ancak kendinizi zorlamayın. Düzenli nefes alıp vererek, her nefeste daha da kapanın.

supta-baddha-konasana

3 . Yaslanmış Tanrıça Duruşu ( Supta Baddha Konasana )

Yaslanmış Tanrıça Duruşunu ( Supta Baddha Konasana ) yapmak için arkanız bir destek ya da yastık almanı gerekir. Dizlerinizi kırın ve ayaklarınızı yere koyduğunuz pozisyonda oturun. Destek kemiklerinizin arkasına uzunlamasına konumda olmasına dikkat edin. Nefes verirken ellerinizle yere dayanın ve hafifçe desteğin üzerine uzanın. Sırtınızın orta bölümü ve başınız desteklenmiş pozisyonda olmalıdır. Elleriniz avuç içleri yukarı bakacak şekilde durmalı ve gövdenize 45 derece açı yapacak şekilde yanlarda bulunmalıdır.