İnsan vücudu çok dayanıklıdır. Kan bağışladığınızda 3.5 trilyon adet alyuvar kaybedersiniz ancak bedeniniz bunları hızlıca yerine koyar. Temel organlarınızın büyük kısmını kaybettikten sonra bile yaşayabilirsiniz. Örneğin beyninin sadece yarısını kaybeden insanlar görece normal hayatlar sürebiliyorlar. Diğer organlar ise yaşamınızda çok büyük etkiler yaratmadan çıkarılabiliyorlar. Bu temel olmayan organlar şöyle:

1- Dalak

Bu organ karnın sol yanında bulunur ve kaburgaların altında arkaya doğrudur. Genelde yaralanmaların bir sonucu olarak çıkarılır. Kaburgalara yakın olduğu için karın travmasına yatkındır. Kağıt benzeri bir dokudaki kapsül içerisinde bulunur ve bu kapsül kolayca yırtılır, kan da bunun sonucunda dalaktan sızar. Eğer tedavi edilmezse ölüme sebep olabilir.

Dalağın içine baktığınızda iki temel renk vardır. Koyu kırmızı renk ve küçük beyaz cepler. Bunlar işlevlerine bağlı. Kırmızı kısmı alyuvarların depolanma ve geri dönüşümünden sorumludur, beyaz kısmı ise trombosit ve akyuvarlardan sorumludur.

Dalağınız olmadan rahatça yaşayabilirsiniz. Çünkü karaciğer alyuvar ve bileşenlerinin geri dönüşümünde rol oynar. Benzer şekilde bedendeki lenf dokuları da dalağın immün fonksiyonlarına yardımcı olurlar.

2- Mide

Midenin dört temel fonksiyonu vardır. Gıdaların mekanik sindirimi için kasılmak, asit salgılayarak kimyasal sindirim sağlamak, sonrasında emilim ve salgılama. Mide bazen kanser veya travma nedeniyle alınır. 2012 yılında sıvı azot içeren bir kokteyl tüketen İngiliz bir kadının midesi tamamen alınmış.

Mide alınınca cerrah yemek borusunu doğrudan ince bağırsağa bağlar. İyi bir iyileşme döneminin ardından vitamin takviyeleri ile birlikte normal bir beslenme gerçekleştirebilirsiniz.

3- Üreme Organları

Kadınlarda ve erkeklerde temel üreme organları sırasıyla yumurtalıklar ve testislerdir. Bu yapılar eşleniktirler ve sadece bir tanesinin olması çocuk yapmak için yeterli.

Bir veya ikisinin alınması genelde kanser sebebiyle veya erkeklerde şiddet, spor veya trafik kazaları kaynaklı travmalar nedeniyle olur. Kadınlarda rahim de alınabilir. Rahim alınırsa kadınlarda çocuk yapma yeteneği sona erer ve adet döngüsü durur. Araştırmalar yumurtalıkları alınan kadınların yaşam beklentilerinde kısalma olmadığını gösteriyorlar. İlginç şekilde bazı erkek popülasyonlarında iki testisin birden alınması yaşam beklentisini arttırabiliyor.

4- Kolon

Kalın bağırsak olarak da adlandırılan kolon, yükselen, çapraz geçen, alçalan ve son bulan dört kısma sahiptir. Temel fonksiyon suyu tekrar emmek ve dışkıyı oluşturmaktır. Kanser veya başka hastalıklardan dolayı bir kısmı veya tamamı alınabilir. Çoğu insan bu operasyonun ardından normal hayatına döner ancak tuvalete çıkma alışkanlıklarında değişim olabilir. İyileşme dönemine yardımcı olması için genelde içecekler ve yumuşak gıdalardan oluşan bir beslenme önerilir.

5- Safra Kesesi

Safra kesesi karaciğerin altında karnın üst sağ kısmında bulunur. Safra adı verilen şeyi depolar. Safra karaciğer tarafından yağları parçalamak üzere devamlı üretilir ancak sindirimde gerekli olmadığında safra kesesinde saklanır.

Bağırsaklar yağları tespit ettiklerinde, bir hormon salgılanır ve bu safra kesesinin kasılmasına sebep olarak safranın bağırsaklara gitmesini sağlar. Ancak safradaki fazla kolesterol safra taşlarına sebep olabilir ve bu da safranın akışını sağlayan ince kanalları tıkayabilir. Bu olduğunda, safra kesesinin alınması gerekir. Her sene sadece İngiltere’de 70.000 kişi bu operasyonu geçiriyor.

Safra taşlarına sahip pek çok insanda belirti olmaz ancak bazıları bu kadar şanslı değil. 2015 yılında Hindistan’da bir kadından 12.000 tane safra taşı alınmış.

6- Apandis

Apandis ince ve kalın bağırsakların kesişiminde yer alan solucan benzeri bir organdır. İlk olarak ihtiyaç duymadığımız düşünülüyordu ancak günümüzde bağırsaklardaki faydalı bakteriler için bir bekleme noktası olduğu düşünülüyor.

Apandisin hiç bir yere bağlanmamasından dolayı bağırsak içerikleri oraya girdiğinde çıkması zor oluyor ve bu nedenle inflamasyona uğruyor. Buna apandisit adı veriliyor. Ağır vakalarda cerrahi olarak alınması gerekiyor.

Ancak apandisinizin alınması geri gelmeyeceği ve tekrar ağrı yapmayacağı anlamına gelmiyor. Apandisin tam olarak çıkarılamadığı ve tekrar inflamasyona uğradığı vakalar var. Apandisi alınan insanlar hayatlarında bir farklılık yaşamıyorlar.

7- Böbrekler

Çoğu insanda iki böbrek vardır ancak bir tanesi olmadan, hatta diyaliz ile iki tanesi de olmadan yaşayabilirsiniz. Böbreklerin rolü su ve elektrolit dengesini korumak için kanı filtrelemek ve asit bazlı dengeyi korumaktır. Kullanışlı maddeleri yani protein, hücre ve besinleri tutan bir filtre gibi çalışır. Daha da önemlisi, ihtiyaç duymadığımız pek çok şeyden kurtulmamızı sağlar ve bunların idrar ile atılmasına yardımcı olur.

İnsanların iki böbreğinin veya birinin alınmasını gerektiren pek çok sebep var: kalıtımsal rahatsızlıklar, alkol ve uyuşturucu kaynaklı hasar, hatta enfeksiyonlar. Eğer iki böbreğiniz de iflas ederse, diyalize girmeniz gerekir. Bunun iki şekli vardır: hemodiyaliz ve peritoneal diyaliz. İlkinde dekstroz solüsyonu içeren ve kanı temizleyen bir makine vardır, ikincisi ise karna yerleştirililen özel bir cihaz ile dekstroz solüsyonunun manuel olarak içeri dışarı akışı sağlanır. İki yöntem de bedendeki atıkları temizler.

Eğer diyalize konursanız yaşam beklentisi diyaliz türü, cinsiyet, diğer hastalıklar ve yaşa göre değişiklik gösterecektir. Son araştırmalar 20 yaşında diyalize konan birisinin 16-18 yıl yaşayabildiğini, 60’larında giren birisinin ise sadece 5 yıl yaşayabileceğini gösteriyorlar.