Çok uğraşmanıza rağmen kilo vermekte zorlanmanız moralinizi bozuyor olabilir. Yediklerinize dikkat etmek, yaşam tarzınızda değişiklikler yapmak kilo vermeye etki etmiyorsa ne edebilir ki? Pek çok kadın bu umutsuzluk nedeniyle çabalarını sona erdiriyor ve kilo verme sürecine devam etmiyor. Halbuki kendinizi çok yormadan bu tuzaktan kaçınmanız mümkün. Uzmanlar kilo vermeyi etkileyen çok sayıda faktörün olduğunu belirtiyorlar ve bu faktörlere sırasıyla göz atalım.

Yağ ve Kas Farklı Şeylerdir

Kilo verme programınıza ilk başladığınızda ve spor yaparken beslenmenize de dikkat ettiğinizde, ilk olarak su ağırlığınızı verirsiniz ve onun etkilerini hemen görürsünüz. Ancak bir kaç gün sonra proteinle desteklendiğinde vücut kas yapmaya başlar ve daha kaslı görünürken daha fazla kas üretimi de devam eder. Bu durumda kilonuz artar çünkü kas dokularının ağırlığı yağ dokularından fazladır. Ancak bu daha fazla kilo ile daha güzel görünmenizin mümkün olduğunu unutmayın.

Kilo Verme Hedefleriniz Gerçekçi Olmayabilir

Gerçekçi olmayan hedefler de moral bozabilirler. Pek çok kadın kilo vermek istediğini söylerken aslında sağlıklı kilosunda olabiliyor. Yine de kilo vermek isteyenler ise hedeflerini gerçekçi tutmalılar.
Haftada 5 kilo vermek gerçekçi bir hedef değildir ve bundan bahsederken su ağırlığını değil, yağ ağırlığını kastediyoruz. Pek çok diyet imkansız olanı mümkün gibi gösterir ancak kalıcı kilo kaybını garanti edemezler. Bu nedenle zamana yayılmış bir kilo verme sürecini hedeflemelisiniz.

Sağlıklı Beslendiğinizi Düşünüyorsunuz

Pek çok kişi sağlıklı beslendiğini düşünür ancak maalesef atıştırmalıklar, içecekler, paketli gıdalar derken kantarın ucu kaçar. Sağlıklı bir beslenmede günlük kalorilerin %35’i proteinlerden, %45’i karbonhidratlardan ve %20’si ise sağlıklı yağlardan gelmelidir. Bunu yaparken bol bol temiz etler tüketmeli, sebze ve meyveleri unutmamalı, baklalar ve tohumlardan da faydalanmalısınız.

Hormonlarınız Düzensiz Olabilir

Hormonlar kilo düzeyimizi ciddi anlamda etkilerler ve bilhassa kortizol, ghrelin, tiroid, insülin ve leptin hormonlarının dengesizlikleri hem sağlığı bozar hem de kilo almaya sebep olurlar.

Eğer bundan şüpheleniyorsanız bir kan testi ile hormon düzeylerinizi ölçtürebilirsiniz.

Yanlış Egzersiz Yapıyor Olabilirsiniz

Sadece kardiyo yapmak kilo vermeye olanak tanımaz. Bunun yanında ağırlık kaldıracağınız aktiviteleri de tercih etmelisiniz çünkü bu şekilde metabolizmayı hızlandırabilirsiniz.

Sağlık Problemleri

Tiroid problemleri, insülin direnci, uyku apnesi, Cushing sendromu gibi pek çok rahatsızlık kilo vermeye engel olabilir. Her şeyi doğru yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız doktorunuza bir görünebilirsiniz.

Genleriniz de Rol Oynar

Genlerimiz hepimizin yaşamında büyük rol oynarlar. Fiziksel görünümünüz söz konusu olduğunda da genlerin önemi büyüktür. Bazı bireylerde diyet yaparken metabolizma hemen yavaşlar ve bunun yanında hormon dengesi bozulur ve bu nedenle kilo vermek mümkün olmaz. Bunu sağlayan şey ise genetik yatkınlıktır.

Yeterince Su İçmemek

Vücudun %75’i sudan oluşur ve su her fonksiyonda öyle ya da böyle kullanılır. Yeterince su içmezseniz vücudun çalışması tehlikeye girer ve bu nedenle metabolizma yavaşlar, hücreler farklı proteinler üretirler, toksinler atılamaz ve sindirim bozulur. Dolayısıyla kilo vermek için her gün en az 2 litre su içmeyi unutmamalısınız.

Yeterince Protein Tüketmemek

Proteinler vücudumuzun yapı taşlarıdırlar ve bu nedenle yeterince protein almak, şekilli bir görünüm ve kaslar için gereklidir. Ayrıca proteinler sindirimi zor ürünlerdir ve kilo vermeye yardımcı olurlar.

Yanlış Pişirme Metotlarını Takip Etmek

Doğru gıdaları satın almanıza rağmen onları doğru pişirmiyorsanız, kilo vermekte zorlanabilirsiniz. Özellikle kızartmalar ve çok uzun süreli pişirmeler maalesef kilo vermeye engel olur, ayrıca besin değerlerini yok ederler. Gıdaları öldürmeden pişirmeye dikkat etmelisiniz.

Masabaşı İşlerde Çalışmak

Eğer masabaşı bir işte çalışıyorsanız muhtemelen her gün 8 saat oturuyorsunuz demektir. Uzun süre oturmak metabolizmayı yavaşlatır ve enerjinin yağa dönüşmesine sebep olur. Bu yüzden oturarak çalışanlarda bel yağlanması sık görülür. Ara ara hareket etmeli ve metabolizmanızı hızlandırmalısınız.

Yağdan Kaçınmak

Yağlardan kurtulmak için sağlıklı yağ asitlerini tüketmek gerekir. Zira omega-3 yağ asitleri inflamasyonları azaltırlar ve böylece inflamasyon kaynaklı kilo alımına engel olurlar. Hücrelerimizin çalışmak için yağa ihtiyaç duydukları da bilinmektedir.

Şeker ve Karbonhidrat Alımınız Sona Ermemiş Olabilir

Bazen farkında olmadan içeriğinde şeker ve karbonhidratlar içeren gıdalar tüketiriz. Bu nedenle bilhassa soslardaki ve ketçaplardaki içindekiler listesine göz atmalısınız.

Öğün Atlıyor Olabilirsiniz

Öğün atlayarak kalorileri azaltmak neredeyse hiç bir zaman işe yaramaz. Zira öğün atlayınca beyin yavaşlar ve bunun yanında metabolizma ve sindirim de yavaşlar. Ayrıca bir sonraki öğünde daha fazla besin tüketirsiniz. Bu da kilo vermeyi imkansız kılar.

Çok Sık Yiyor Olabilirsiniz

Bazı insanlar çok sık besin tüketirler ve bu da kilo almaya sebep olur. Sağlıklı beslenip spor yapsanız da bir kaç saatte bir bir şeyler atıştırmak haricinde bir şey yememelisiniz. Su içmeniz daha doğru olacaktır.

Sağlıklı Gıdaları Fazla Tüketiyor Olabilirsiniz

Sağlıksız gıdaları tüketmeye bir son vermek kesinlikle işinize yarar ancak yine de bunu yaparken sağlıklı gıdaları abartmayın. Zira fazla enerji yağ olarak depolanır.

Stres Altında Olabilirsiniz

Stres, kaygılar ve depresyon hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkiler. Stres altındaki vücutta kortizol hormonu bol salgılanır ve bu da yağ reseptörlerini yağ depolamaya zorlar. Bilhassa karın ve bel bölgesindeki yağ birikimi genelde stres kaynaklıdır. Dolayısıyla gerekirse profesyonel destek almalı, rahatlatıcı aktivitelerde bulunmalısınız.

Yeterince Uyumuyorsunuz


Her gün en az 7 saat uyumamak maalesef kilo alımına sebep olur. Zira insan beyni devamlı çalıştıkça yorulur ve dinlenmeye ihtiyaç duyar. Kaslar ise spor yapanlarda bir hayli yorulurlar. Uyku esnasında bunların hepsi tamir olur ve ayrıca enerji depolar. Yeterince uyumazsanız refleksleriniz zayıflar, kaslarınız yorulur, hormon dengesi bozulur ve kilo alımı mümkün olur.

Çok Sıkı Bir Diyet Takip Ediyor Olabilirsiniz

Bazı diyetleri çok sıkı takip etmek maalesef vücudun açlık moduna girmesine sebep olur ve bu da kilo vermede bir noktada durma yaşanmasını sağlar. Bu nedenle diyetinizi haftada bir defa bozun ve metabolizmanızın hızlanmasına müsaade edin.

Aşırı Spor

Gereğinden fazla spor yapmak kilo vermeye değil, sakatlanmaya sebep olacaktır. Vücudunuzun enerji düzeyine göre spor yapmalısınız ve kaslarınız yeterli düzeye gelmeden çok ağır egzersizlere geçmemelisiniz.

Kullanılan İlaçlar

Bazı ilaçlar maalesef kilo alımına sebep olur ve bu nedenle kilo verme amacındaysanız doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz iyi olacaktır.

Yerken Başka Şeylerle İlgilenmek

TV, bilgisayar, tablet, akıllı telefon kullanımı sırasında yemek yemek, fazla yemenize sebep olur ve bundan kaçınmanız gerekir. Zira bu esnada beyinden gelen tokluk sinyalini algılamanız çok zorlaşır.

Sosyal Desteğini Yetersiz Olabilir

Kilo verme yolunda çevrenizdeki insanların desteği de oldukça önemli. Zira pek çok sosyal buluşmada, diyetinizi bozmanıza neden olacak mekanlara oturmanız olası ve bu da maalesef hedeflerinize ulaşmanızı zorlaştıracaktır. Anlayışlı bir çevrede bulunmanız, size uygun restoran ve mekanları tercih etmeleri konusunda şanslı olmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle size saygı duyan, hedeflerinize ulaşmanız için size destek olacak bireyler ile iletişim kurmanız daha iyi olacaktır.