Anavatanı Afrika, Avrupa ve Batı Asya ülkeleri olan kuşburnu, ülkemizde de pek çok bölgede yetişmektedir. Özellikle Malatya, Tokat ve Giresun illerinde yetiştiriciliği yapılan kuşburnunun meyveleri sonbahar aylarında toplanır ve kurutulur. Kurutulan kuşburnu ağzı kapalı cam kaplarda ya da pamuklu bez torbalarda yıl boyu güvenle saklanabilir. C vitamini açısından oldukça zengin olan kuşburnu; çok çeşitli vitaminleri, mineralleri içeriğinde barındırıyor. Genel olarak baktığımızda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum mineralleri kuşburnunda bolca bulunur. Özellikle C vitamininden dolayı bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu, vücudu hastalıklara karşı koruyor.

Antioksidan, anti-alerjen ve anti-enfeksiyon etkileri sayesinde vücutta enfeksiyon, iltihap oluşumunu önleyen kuşburnu, var olan rahatsızlıklarda da vücudun daha kolay iyileşmesini sağlıyor. Genel bazda bakıldığında sindirim, sinir, bağışıklık sistemlerinin fonksiyonlarını destekleyerek tüm vücut sağlığının korunmasına yardım ediyor. Kuşburnu; kuru meyve olarak, çayı demlenerek veya reçel şeklinde tüketiliyor. Ancak besin değerlerini kaybetmemesi bakımından en çok kuru olarak ya da çay şeklinde tüketilmesini öneriyorum.

Kuşburnunun besin değerleri

100 gram kuşburnu besin değerleri;

38,22 gram karbonhidrat,

1,6 gram protein,

0,34 gram yağ,

6 gram lif,

4 miligram sodyum,

429 miligram potasyum,

169 miligram kalsiyum,

4345 miligram A vitamini,

426 miligram C vitamini,

1,06 miligram demir içeriyor.

Kuşburnu, iltihap oluşumunu önler!

Bağışıklık ve sindirim sistemlerini kuvvetlendiren kuşburnu, vücutta ödem ve iltihap oluşumunu önlüyor, var olanların da giderilmesine yardımcı oluyor. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde özellikle kuşburnu çayı, enfeksiyonların daha kolay iyileşmesini sağlıyor. Bu bakımdan vücutta iltihaplı durumlar oluştuğunda ılık kuşburnu çayı tüketilmesi öneriliyor.

Kuşburnu, kanser karşıtıdır!

Vücutta oluşan serbest radikallerle yeterince sağlıklı koşullarda savaşılamazsa, vücutta pek çok kanser türü gelişme olasılığı ortaya çıkar. Antioksidanlar, vitaminler, mineraller bakımından zengin olan doğal besinler, vücudu serbest radikallerle savaşacak dirence eriştirebiliyor.  İşte bu doğal besinlerden birisi de kuşburnudur. Düzenli olarak kuşburnu çayı ya da şekersiz kuşburnu reçeli tüketerek vücudunuzun serbest radikallere karşı olan direncini artırabilir, kanserli hücre oluşumunu önleyebilirsiniz.

Kuşburnu, solunum yolları hastalıklarını giderir!

C vitamini, solunum yollarını güçlendirmekte, solunum yolları hastalıklarını iyileştirmektedir. Bu bağlamda özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan ve yaşanması muhtemel olan solunum yolları hastalıkları için kuşburnu çayı içilmelidir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kronik astım, bronşit, öksürük ve nefes darlığı gibi sorunları önlemek için kuşburnu çayı tüketimi öneriliyor.

Kuşburnu, kolesterolü dengeler!

Kandaki kolesterol değerinin dengede olması, kişiyi kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığı önlüyor. Özellikle modern toplumlarda sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları dolayısıyla kişilerin kötü kolesterolleri yüksek, yararlı olan iyi kolesterol değerleri ise düşük olduğundan dengesizlik kaynaklı hastalıklar yaşanıyor. İşte bu kolesterol dengesizliğini önlemek, gidermek amacıyla kuşburnundan faydalanılabilir.

Kuşburnu, şeker hastalığını önler!

Kandaki şeker oranını normal seviyelerde tutabilmek, başta şeker hastalığı olmak üzere pek çok ciddi hastalığı önleyebilmektedir. Kan şekerini düzenleyici etkisi bulunan kuşburnunun çayını ya da şekersiz olarak yapılan marmeladını düzenli olarak tüketerek kan şekeri seviyesini normal değerler arasında tutabilmek mümkün. Kuşburnu hem şeker hastalığına yakalanma riskini düşürücü etkisi hem de var olan şeker hastalığının etkisini azaltma özelliğiyle değerli bir besindir.

Kuşburnu, romatizmal ağrıları dindirir!

Romatoid artrit hastalığı sebebiyle yaşanan ağrıların azalması için, doğal bir tedavi edici olarak kuşburnu çayı tüketebilirsiniz. Düzenli olarak kuşburnu çayı tüketildiğinde romatoid artrit ağrılarının ortalama % 20-25 oranda azaldığı biliniyor. Özellikle eklemlerde oluşan iltihaplarda kas, eklem, kalça ağrıları kuşburnu çayı ile azaltılabilir.

Kuşburnu, böbrekleri korur!

Kuşburnunun içeriğinde pektin ve faydalı çeşitli asitler bakımından oldukça zengindir. İşte böbrek sağlığı için hayati önem taşıyan bu maddeler kuşburnunun içinde yeterince bulunuyor. Bu bağlamda sindirim sorunlarını, böbrek rahatsızlıkları hafifletmek, iyileştirmek için, böbreklerin genel sağlığını korumak için kuşburnu çayı tüketilmesi öneriliyor.

Kuşburnu, cilt sağlığını korur!

Kuşburnu; çeşitli vitamin, mineraller ve antioksidanlar bakımından çok zengin bir meyvedir. Bu sebeple de cildin yenilenmesi, tazelenmesi ve canlanmasında, gençliğini korumasında olumlu etkilere sahiptir. Kuşburnu bakım kremleri ve maskelerin içeriğine eklenerek cildi beslemekte, kişiler kuşburnu çayı tüketerek hücre yenilenmesine katkıda bulunabilmekteler. Kuşburnu içerikli cilt kremlerinin sivilce ve akne izlerinin görünürlüğünü azalttığı, cildin elastikiyetini korumasına katkı sağladığı biliniyor.

Kuşburnu, C vitamini deposudur!

C vitamini; vücudun kas ve iskelet sisteminin sağlığı, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kolajen üretiminin artırılması gibi hususlarda en büyük yardımcılarımızdandır. İşte C vitamini deposu olan kuşburnu da kas, iskelet sistemimiz başta olmak üzere tüm vücudumuz için faydalıdır.

Kuşburnu, kan hücrelerini korur, kanı temizler!

Kırmızı kan hücreleri, vücudumuzun tamamına, hücrelerimize oksijen ulaşması için çok önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için demire ihtiyaç duyar. Kuşburnunun içeriğindeki diğer mineraller ve demir de kırmızı kan hücrelerinin sağlığını koruyarak vücudumuza oksijen girişini destekler. Bununla birlikte kan akışını da hızlandıran kuşburnu, kanın temizlenmesine yardımcı oluyor.

Kuşburnu, mide dostudur!

Kuşburnu, düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sistemimizin fonksiyonlarını düzenler, kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak sorunlarını önler. Midenin rahat çalışabilmesine yardım eden kuşburnu; mide ekşimesi, mide spazmı, midede asit eksikliği, mide tahrişi ve ülserin de önüne geçiyor. Bağırsakların da fonksiyonlarını düzenleyen kuşburnu; ishal, kabızlık, safra taşı, safra kesesi, idrar yolu enfeksiyonları ve gut gibi hastalıklar için de tedavi edici özellik taşıyor.

Kuşburnu çayının faydaları

  • Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı bünyeyi korur, hastalıkları önler.
  • Ağız ve yemek borusunu bakterilerden temizler, ağız kokusunu önler.
  • Etkili bir antioksidan olduğu için pek çok kanser türüne yakalanma riskini azaltır.
  • İçeriğindeki yoğun C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini, kalbi, damarları, kas ve iskelet yapısını güçlendirir, destekler.
  • Stresi önler, zihni rahatlatır.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde özellikle prostat kanserini önlediği biliniyor.
  • İçeriğinde bulunan yoğun A vitamini sayesinde göz sağlığını korur, destekler.

Kuşburnu tüketecek olanlara öneriler

Kuşburnu, yukarıda saydığımız üzere vücudumuzdaki pek çok fonksiyonu destekliyor. Bu bakımdan sonbaharda toplanan, kurtulan ve tüm yıl tüketilebilen kuşburnunun, faydalarından yararlanmak için kuşburnu çayı ve kuşburnu reçeli tüketmeye özen gösterin. Ancak bazı hususlara dikkat!

  • Kuşburnu, hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu bakımdan hiç tüketmemiş olanlar bir kez tükettikten sonra bir süre bekleyip sonuçları gördükten sonra içmeye devam etsinler.
  • Her hangi bir hastalığın tedavisi için ilaç kullanıyorsanız, kuşburnu tüketmeden önce doktorunuza danışın.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kuşburnunun nasıl bir etki gösterdiğine dair yeterli araştırma bulunmuyor. Bu bakımdan bu dönemlerde tüketmeden önce doktora danışmak gerekiyor.
  • Kuşburnu, kan akış hızını artırma özelliğine sahip olduğu için kanama bozukluğu olanlara kuşburnu tüketimi önerilmez.
  • Diğer tüm besinlerde olduğu gibi, kuşburnu tüketiminde de aşırıya kaçmamak esastır. Günde 1 çay bardağı kuşburnu çayından daha fazlasını her gün düzenli olarak tüketmek bazı olumsuz etkilere yol açabiliyor.
  • Kuşburnu çayı da, reçeli de çok severek tüketilen besinlerdir. Ancak kuşburnunun tüm faydalarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için reçelden çok çay tüketimi öneriliyor. Zira reçel yapmak için çok fazla kaynatılmasının gerekmesi ve reçelde şeker kullanılması kuşburnunun doğal içeriğindeki besin değerlerinin azalmasına sebep oluyor.