Melisa esansiyel yağı veya diğer adıyla limon balzamı yağı, geleneksel tıpta pek çok sağlık sorununu çözmek için kukllanılıyor ve bunlar arasında uykusuzluk, anskiyete, migren, hipertansiyon, diyabet, uçuk ve demans bulunuyor. Bu limon kokulu yağ ciltten alınabilir, oral olarak alınabilir veya evde koklanabilir.
Melisa esansiyel yağının bilinen en önemli faydalarından bir tanesi, soğuk algınlığı, uçuk virüsü 1 ve 2 için antibiyotikler olmadan doğal bir tedavi imkanı sunması ve bedenin bakterilere karşı direncini arttırabilmesi. Onun antiviral ve antibakteriyel özellikleri bu değerli esansiyel yağın potansiyel teröpatik özelliklerinden sadece bir kaç tanesi.

Melissa Öz Yağının 11 Faydası

1- Alzheimer Hastalığının Semptomlarını İyileştirebilir

Melissa, Alzheimer hastalığı için doğal bir tedavi olması nedeniyle en çok araştırılmış yağlardan bir tanesi olabilir ve muhtemelen en etkililerinden de bir tanesidir. Newcastle Hastanesi Yaşlanma ve Sağlık Enstitüsü’nde bulunan bilimadamları, ağır demansa sahip olan kişilerde melissa esansiyel yağının etkilerini ölçebilmek için kontrollü bir plasebo deneyi yürütmüşler. 72 adet bu soruna sahip hasta, rastgele esansiyel yağ ve plasebo deneyine dağıtılmış.

Araştırmaya göre Melisa yağı grubunun %60’ı, plasebo grubunun ise %14’ü, hastalık şartlarında %30’luk bir iyileşme göstermiş. Melisa yağı grubundakilerde ortalama iyileşme %35 kadarken, plasebo grubunda %11’lik bir iyileşme mevcut ve bu da esansiyel yağların tedavideki önemini göstermektedir.

Ancak 2011 yılında yapılan bir devam çalışması, bu kanıtı reddetti ve plasebo yahut ilaç kullanan bireylerden daha fazla bir katkısının olmadığını gösterdi. Bu araştırmalar biraz çelişkililer ancak bazı durumlarda melisa yağı hala bir potansiyel ilaç olarak görülmektedir.

2- Anti İltihap Özelliklerine Sahip

Araştırmalar melisa yağının enfeksiyon ve acı ile seyreden pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor. Farmakolojik Bilimdeki Gelişmeler dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir çalışma, melisa esansiyel yağının anti iltihabi özelliklerinin, oral yoldan verilen farelerde travma sebepli ödem oluşumunu azalttığını gösteriyor.

Bu çalışmanın sonuçları, melisa yağının oral veya cilt üzerinden uygulanmasının ödem ve acıların miktarını azaltabileceğini göstermektedir.

3- Enfeksiyonları Önler ve Tedavi Eder

Hepimizin bildiği gibi, antimikrobiyel ürünlerin yaygın kullanımı, bu ürünlere dayanıklı bakterilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor ve bu da antibiyotik direnci olan bakteriler sebebiyle tedavilerin verimliliğini azaltıyor. Araştırmalar bu antibiyotik direncin önlenmesinde bitkisel ilaçların bir önlem olabileceğini gösteriyorlar.

Melisa yağının bakteri enfeksiyonlarını durdurucu özellikleri araştırmacılar tarafından değerlendirildi. Citral, citronellal ve trans-caryophyllene içerikleri nedeniyle melisa yağının antimikrobiyal etkileri olduğu biliniyor. 2008 yılındaki bir çalışma, melisa yağının candida dahil pek çok bakteriye karşı lavanta yağından daha etkili olduğunu gösteriyor.

4- Anti Diyabetik Etkiler

Araştırmalar melisa yağının etkili bir hipoglisemik olduğunu ve anti diyabetik ürün olduğunu gösteriyor çünkü bu yağ daha etkili bir glukoz emilimi ve metabolizasyonu sağlarken, karaciğerdeki glukoneogenesisi de arttırıyor.
İngiliz Beslenme Dergisi’nin 2010 yılında yayınladığı bir çalışmada, melisa yağını altı hafta boyunca alan farelerin kan glukoz seviyelerinde ciddi bir düşüş görülmüştür ve glukoz toleransı artarken insülinin serum düzeylerindeki artış sayesinde kontrol grubuna göre diyabet semptomları azalmıştır.

 

5- Cilt Sağlığına İyi Gelir

Melisa yağı egzema, akne ve küçük yaralar için kullanılmaktadır çünkü antibakteriyel ve antimantar özellikleri bu konuda oldukça iyidir. Melisa yağının deri üstünden kullanımına dair yapılan araştırmalar, bu yağ ile tedavi edilen vakalarda iyileşme sürelerinin çok daha iyi olduğunu göstermektedir. Deri üstüne doğrudan uygulanabilmektedir ve böylece bakteri ve mantarlardan kaynaklanan cilt problemlerini ortadan kaldırabilmektedir.

6- Uçuk ve Diğer Virüsleri Tedavi Eder

Melisa genelde soğuk algınlığına karşı kullanılır ancak uçuk virüslerine karşı da oldukça etkilidir. Viral enfeksiyonların yayılmasının durdurulması için önemlidir çünkü bazı bireylerde antiviral ilaçlara karşı bağışıklık ortaya çıkmış durumdadır.

Phytomedicine adlı dergideki 2008 yılına ait bir çalışmada, melisa esansiyel yağının yüksek konsantrastonlarının maymun böbrek hücrelerinde bulunan uçuk virüsü 1 ve 2’yi tamamen ortadan kaldırabildiği görülmüştür. Cilde nüfuz edebilmesi ve antiviral etkileri nedeniyle uçuktan kurtulmada melisa yağının ciddi bir potansiyeli olduğu öngörülmektedir.

7- Potansiyel Bir Anti Tümör Ürünüdür

2004 yılındaki bir araştırma, melisa yağının bir anti-tümör ürünü olabileceğini ve bir çalışmada insan kanser hücrelerine karşı etkili olduğunun kanıtlandığını belirtiyor.

2014 yılında Cancer Investigation dergisindeki bir çalışma ise, melisa yağının GBM adı verilen ve beyindeki destekleyici dokularda ortaya çıkan bir tümör tipine karşı etkili olabileceğini gösteriyor. Melisa yağının içinde bulunan citral’ın GBM hücrelerindeki etkinliklerinin ölçümü yapıldığında, GBM’li hücrelerin apoptosisinin hızlandığı görüşmüştür ve böylece doğal bir kanser tedavisi olabileceği belirtilmiştir.

8- Depresyona Karşı Etkilidir

Melisa esansiyel yağı antidepresan, hipnotik ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve huzur, sıcaklık hissi vermektedir. Duygusal dengeyi sağlayabilir ve ruh halini iyileştirebilir. 2013 yılındaki bir çalışmada anksiyete, depresyon, nörokorumacılık ve algılar üzerinde ciddi etkileri olduğu gösterilmektedir.
Sağlıklı genç gönüllülerin ruh halini iyileştirmekte ve algılarını açmakta başarılı olabilen bu yağın herhangi bir yan etkisi, semptomu ve toksisitesi görülmemiştir. En düşük dozlarda bile sakinlik etkisi verebilen melisa yağı, depresyon için ideal bir üründür.

9- Yüksek Kan Basıncı ile Savaşabilir

Hipotansif, antihiperlipidemik, antiaritmik, nörokoruyucu ve hepatokoruyucu etkileri nedeniyle melisa yağı kan basıncını düşürme yeteneğine sahiptir. 2015 yılında Research in Cardiovascular Medicine’de yayınlanan bir hayvan deneyinde, melisa esansiyel yağının farelerde ciddi elektrokardiyogram etkilerinin olduğu görülmüştür. Elektrokardiyogram testi kalpteki elektrik aktivitelerindeki bozuklukları tespit etmekte kullanılan bir testtir.
Bir diğer hayvan çalışmasında ise melisa yağının yaralı farelerde kalp hızını azaltabildiği ve böylece kalbin yaralara karşı dayanıklılığını arttırdığını göstermektedir.

10- Trigliserit Düzeylerini Düşürür

2012 yılında Journal of Nutrition’da yayınlanan bir çalışma, melisa yağı tüketiminin güzel metabolik etkileri olduğunu gösteriyor. Fareler üzerinde uygulandığında, melisa yağı yağ asidi sentezini yavaşlatıyor ve böylece trigliserit düzeylerini de düşürüyor.
2009 yılındaki bir diğer çalışma ise melisa yağında fenolik alkaloidlerin bulunduğunu ve bunun kolesterol sentezini yavaşlatarak total kolesterol düzeylerini düşürebildiğini gösteriyor.

11- Adet ve Menstrüal Semptomları Azaltır

Nursing and Midwifery Studies dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir çalışmada, melisa esansiyel yağının PMS semptomlarının şiddetini azaltabildiği görülmüştür.