Geleneksel Çin Tıbbında insan bir mikrokosmostur. Meridyenler fiziksel bedenimizin enerji planıdır. Evimiz fiziksel bedenimiz, meridyenler de evdeki elektrik hatları ve içinde akan elektriğe benzetilir. Hatlarda sorun varsa makineler de çalışmaz.
Vücudumuzdan on dört tane meridyen geçer. İkisi ana meridyen olup vücudun tam ortasından geçerek, vücudu iki eşit parçaya ayırırlar. Diğer meridyenlerin sorumluluğu bu iki meridyene aittir.
Temel meridyenler geçtiği hat üzerindeki organların adını alır. Bu organlar; karaciğer, dalak/pankreas, mide, safra kesesi, idrar torbası, böbrektir.
Diğer meridyenler kollardan geçtikleri için temel meridyenlerin uyarılmasıyla uyarılırlar. Bunlar akciğer, kalın bağırsak, ince bağırsak, kalp.
Kalan iki meridyen perikart ve üçlü ısıtıcı. Perikart meridyeni tüm bedensel sıvıların dolaşımını kontrol eder. Üçlü ısıtıcı ise beden ısısı ve bağışıklığı kontrol eder.

Meridyenler organ ve sisteme chi’yi dağıtır. Organların görevlerini yerine getirebilmeleri ve sağlıklı çalışabilmeleri için chi enerjisinin orantılı bir şekilde vücutta dolaşması gerekir.

Meridyenlerde tıkanıklık olursa, meridyenin geçtiği organlarda da dengesizlik olur ve hastalık oluşur.

Meridyenlerdeki akışı duygularımız, beslenmemiz, uyku düzenimiz, yaşadığımız çevre etkiler. En çok da dünyayı algılama şeklimiz etkiler.

Chi’yi sadece enerji olarak duysak da aslında fiziksel olarak da vardır, fasyada (bağ doku) akan kristal bir sıvıdır. Modern tıpta meridyen ağı, primo-vasküler sistem olarak geçer. Bu sistem bir yumurtada kan damarları ve sinir sisteminden daha önce gelişir.

İki tür chi vardır, kalıtsal ve edinilmiş chi.

Kalıtsal chi ile doğarız. Kalıtsal chi vücutta derinde bulunur. Organların yaşamsal faaliyetlerini düzenleyip, kan ve lenf gibi tüm besleyici sıvıların vücutta rahatça gezinerek organlara ulaşmasını sağlar.

Edinilmiş chi yediğimiz yiyeceklerden ve soluduğumuz havadan elde edilir. Edinilen chi’nin kalitesi gıda kalitesi, duygu dengesi, fiziksel egzersiz vb. yaşam tarzı alışkanlıklarımıza bağlıdır. Yüzeyde gezer. Bağışıklık sistemi ve enerjimizden sorumludur.

ÇİN YÜZ HARİTASI

Vagus sinirleri beyinden iç organlara inerken ve çıkarken 1 kolu yüze atıyor. Böylelikle Çin Yüz Haritasına göre içeride ne olup bittiği konusunda, yüzümüzde olanlar bize bilgi veriyor. Kronik rahatsızlıkları bize gösteriyor.

Örnek vermek gerekirse;

Göz altında torbalanma varsa böbrekler yeterince süzülüm yapmıyordur. Renk koyuluğu varsa karaciğerde toksin yükü var demektir.

Dudak üstünde kırışıklık, lekelenme varsa dalak problemi,
Burun tepe noktası yani kaşa yakın kısmında yatay çizgi dalak yetersizliğini,
Çenenin iki yanındaki sivilceler yumurtalıklarla ilgili problem olduğunu gösterir
Sistemimiz sağlıklı olursa cildimiz de sağlıklı olur.

AKUPRESUR

Meridyenler üzerinde acu noktaları bulunur. Enerji fazlası olduğunda bu noktalarda bombelik vardır. Bu noktalara parmaklarımızda basınç uygulayarak enerji akışını dengeleriz. Bu yönteme akupresür diyoruz.

Vücudumuzda çok sayıda acu noktası bulunuyor.

Ruh, beden, zihin dengesiyle bütünsel sağlığı hedeflediğimiz Yüz Yogasında da yüzümüzdeki bu acu noktalarını kullanıyoruz.

Hastalıklar yaşam kalitemizi düşürür. Sağlıklı yaşadığımızda, yaşam kalitemizi artırdığımızda oluşabilecek pek çok problemi başlamadan çözmüş oluruz.

Akupresür yöntemiyle sağlıklı olma halimize büyük oranda katkıda bulunmuş oluyoruz. Akut dönemlerde özellikle faydasını görürüz.

YÜZ ACU NOKTALARI

Örneğin ;

Baş ağrısı, gözlerde şişkinlik, bulanık görme, gözde seğirme ve ağrı gibi rahatsızlıklarda kaş başlangıç ve bitiş noktalarına parmaklarınızla basınç uygulayın.

Bulanık görme, baş dönmesi, gece körlüğü, renk körlüğü için göz pınarlarının üstündeki noktaya basınç uygulayın
Burun tıkanıklığı, sinüzit, koku-tat kaybı, burun akıntısı varsa burun kanatlarının yanındaki noktalara basınç uygulayın

Diş ağrısı, yüz felci, burun kanaması için burun deliklerinin hemen altındaki noktalara basınç uygulayın.
Kulak çınlaması, kulak akıntısı, sağırlık, üst çene eklem bozukluğunda kulağın önündeki noktalara basınç uygulayabilirsiniz.