Bazen sıcak havalarda yağlı, şekerli yemekler yemek, bazen aşırı yorgunluk, kimi zaman açlık, kimi zaman da aşırı yemek mide bulantısına sebep oluyor. Aslında mide bulantısına sebep olan besinler ya da durumlar kesinlikle kişinin bünyesine göre değişiklik gösteriyor. Çünkü mide bulantısı durumunda da birine “iyi gelenler”, bir başkasına iyi gelmeyebiliyor. Ama her halükarda mide bulantısını yatıştırıcı özelliği olan besinler ya da önlemler mevcut.

Mide bulantısının beyinsel sebepleri

Vücudumuzdaki olumlu ya da olumsuz her bir oluşumun mutlaka beyinsel bir temeli vardır. Beyin veya omurilik sıvısı ile ilgili yaşana sorunlar, bazı hastalıklara, bu hastalıklar da mide bulantısına yol açıyor. Örneğin; migren, beyin tümörü, kafa travması, inme ve menenjit bu rahatsızlıklardan bazılarıdır.

Mide bulantısı ve iç kulak sorunları ilişkisi

Araç yolculuklarında genellikle kadınların midesi bulanır ve akabinde bir kusma gerçekleşir. İşte bu duruma sebep olan etken büyük bir ihtimalle iç kulakla ilgili çok da farkında olunmayan rahatsızlıklardır. Bir virüsün yol açtığı, ara sıra da olsa denge ve işitme kaybının da yaşanabildiği bu iç kulak problemi çok ciddi bir sorundur. Sıklıkla bu sorunu yaşayanların aslında bir doktora başvurarak iç kulak ile ilgili bir rahatsızlık olup olmadığını kontrol ettirmesinde fayda var.

Mide bulantısının psikolojik sebepleri

Kişi kendisini stres, sıkıntı, kaos içinde hissettiğinde bünyenin gösterdiği bir tür tepki olarak mide bulantısı yaşanabiliyor. Bunun dışında anoreksiya nevroza, bulimia nevroza, yaygın anksiyete bozukluğu ve sosyal anksiyete bozukluğu da mide bulantısına ve akabinde kusmaya yol açabiliyor.

Özellikle son yıllarda genç kızlarda ve kadınlarda sıklıkla görülen “manken hastalığı” şeklinde adlandırılan sıfır beden olabilme sendromu da mide bulantısının işte bu psikolojik sebeplerindendir. Çok zayıf olduğu halde hala kilo vermeye çalışan, ama iştahına da hakim olamayanlar yediklerini kusarak vücut dışına atmaya çalışırlar ve bir zaman sonra bu hastalığa dönüşür, kişi artık istese de istemese de yediği her şeyi kusarak çıkarmaya başlar.

Mide bulantısına sebep olan faktörler nelerdir?

  • Migren
  • Mide enfeksiyonu
  • Hazımsızlık
  • Sindirim sistemi problemleri
  • Kimyasal toksinler
  • Bazı virüs ve bakteriler
  • Araç tutması
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Stres
  • Korku
  • Alkol
  • Sıcak havalar
  • Gıda zehirlenmesi
  • Hamilelik döneminin ilk ayları

Mide bulantısına iyi gelen yiyecekler nelerdir?

  • Zencefil 

Hamilelik döneminde, sıcak yaz günlerinde ya da aşırı stres altındayken sebep her ne olursa olsun küçük bir miktar zencefil sizi mide bulantısından kurtarabilir. Bunun için bir fincan zencefil çayı, yemeklere bir tatlı kaşığı kadar taze zencefil rendelemek ya da bir çay kaşığı zencefil tozu atmak yeterli olacaktır.

  • Limon

Limon, her derde devadır. Hele bir de hamilelik gibi hassas bir dönemdeyseniz, her gıdayı güvenle tüketemeyecekseniz, mide bulantısının ilacı sizin için limon olabilir. Ekşimtırak tadı, ferah kokusu ile limonu bitki çaylarına katarak, limon kabuğunu koklayarak, bileklerinize, kıyafetinizin yakasına limon yağı damlatarak ya da bir dilim limon yiyerek mide bulantısını hafifletin.

  • Nane

Nane de tıpkı limon gibi ferah bir koku, ekşimsi bir tat verir. Mide bulantısı şikayetini sıklıkla yaşayanlar için ve yine özellikle hamileler için birkaç tane taze nane yaprağı, tam anlamıyla bir ilaçtır. Şöyle ki; nane- limon çayı, taze nane yaprağı çiğnemek ya da bir su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş toz nane katıp tüketmek mide bulantısını geçirir.

  • Elma

Mide bulantısı genel olarak, tükettiğimiz besinlerin yeterince iyi ve hızlı sindirilememesinden midenin rahatsızlanması durumudur. İşte bunu önlemek için de lif bakımından zengin olan gıdaların tüketilmesi önerilir. İşte hem yaz hem de kış mevsiminde rahatlıkla mutfaklarda bulunan elma mide bulantısını hafifletiyor. Elmanın içeriğindeki lif, vücudu ve dolayısıyla da iç organları toksinlerden arındırıcı antioksidan özelliği elmayı mide bulantısına çare olan besinlerden biri haline getiriyor. Ancak bunun için koskoca bir elmayı bir kerede değil de, dilimleyerek ara ara yemek, atıştırmak çok daha iyi gelir.

  • Tavuk Suyu

Tavuk suyu, ama çiftlik tavuğunun, organik, doğal ortamda yetişen tavuğun suyu her derde deva özelliktedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirim sistemini desteklemesi, mide, bağırsak sağlığına iyi gelmesi dolayısıyla tavuk suyuna çorbalar, pilavlar, yemekler çok sağlıklıdır. İşte mide bulantısı durumunda da mideyi ve sindirim yollarını rahatlatmak için ılık bir bardak tavuk suyu içmek ya da bir kase tavuk suyuna çorba tüketmek mide bulantısını giderir.

  • Kuruyemiş

Bazı durumlarda protein eksikliği de mide bulantısına sebep olabiliyor. Böyle bir durum söz konusu ise 5-6 tane fındık, fıstık, badem ya da ceviz tüketerek midenizi yatıştırabilirsiniz. Ancak bu kuruyemişlerin kavrulmuş, soslanmış, aşırı tuzlu olmamasına özen gösterin.

  • Su

Mide bulantısının en önemli sebeplerinden birisi vücutta su kaybı yaşanmasıdır. Kişi çoğu kez fark etmese bile günlük koşturmaca içinde yeteri kadar ya da ihtiyaç duyduğu kadar su içmemekten mide bulantısı yaşanıyor. İşte bu sebeple de midesi bulanan kişilerin bolca su tüketilmeleri öneriliyor. Ancak bu durumda kafeinli, asitli ve çok şekerli içecekleri değil sade içme suyunu tercih etmek gerekiyor. Vücudun yoksun kaldığı mineraller kaliteli bir içme suyu ile rahatlıkla kazanılabilir. Fakat bu suyun fazla soğuk olmaması da önemlidir.

Mide bulantısını gidermek için faydalı öneriler

  • Mideyi Boş Bırakmayın!

Mide bulantısı genellikle ya çok açlıktan ya da gereğinden fazla yemekten kaynaklanıyor. Bu bakımdan mide bulantısını önlemek için uzun süreli açlıktan da kaçınmak gerekiyor. Evdeyseniz arada bir sağlıklı atıştırmalıklardan tüketin. İşyerinde ya da dışarıda olacağınız zamanlar için de çantanızda mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar olsun. Ancak öyle bir şansınız yoksa tuzlu bir kraker, bisküvi ya da bir parça ekmek içi de mide bulantınızı kısa süreliğine geçirebilir.

  • Yürüyüş

Kapalı bir ortamda uzun süre havasız kalmak, ofis içinde saatlerce çalışmak ya da bilgisayar başında hareketsiz kalmak da mide bulantısına yol açabiliyor. Bunun önlemek için mutlaka arada bir açık havaya çıkıp 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler yapmak ya da en azından, kapalı ortamdaysanız pencereyi açıp ortamı havalandırmak, ayağa kalkıp birkaç adım atmak iyi gelecektir.

  • Dinlenmek

Günlük hayatın karmaşası ve yoğunluğu içinde insanın kendisini dinleme, vücudunun verdiği sinyalleri duyma imkanı bile olmuyor. Hal böyle olunca bazen hiç fark etmeden zihin, mide, bağırsaklar, aslında tüm organlar alarm veriyor. Eğer gün içinde sizin mideniz bulanıyor bir de buna ek olarak başınız dönüyorsa, çok yorgun olabilirsiniz. Hiçbir şey yapamıyorsanız sadece sırt üstü uzanın ve 15-20 dakikalık bir mola verin. Bu sayede hem zihninizi hem de bedeninizi dinlendirecek yatıştıracaksınız.

Not: Basit önlemlerle geçmeyen, bir anda şiddetlenen, uzun süren mide bulantıları bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu bakımdan geçmeyen mide bulantısı, sık sık kusma nöbetleri durumunda bir doktora danışmakta fayda vardır. Zira bazen mide bulantısı, ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor.