Alternatifli Nefes Alma:

Bu eski yoga uygulamasının fiziksel ve zihinsel enerjileri yatıştırıp dengelediği ve özellikle meditasyon ya da uyku öncesi gevşeme için son derece yararlı olduğu söylenmektedir.
Benim de gündelik hayatımda oldukça faydalandığım bu metot aslında çok kolay.

Alternatif nefes alma uygulamasında maksat sol ve sağ burun deliklerimiz kapatarak diğer taraftan nefes alıp verdiğimiz sürede, beynimizin  sağ ve sol loblarının dengelenmesi. Stres hormonu kortizol seviyemiz düşecek. Aslında bundan önce strese yol açan faktörleri bertaraf edebilmek için yapacağımız derin nefeslerle yani  yogada Pranayama dediğimiz nefes çalışması ile başlar. Derin nefesler otonom sinir sistemimizi etkiler. Nedir otonom sinir sistemi,vücudumuzda organların kendi başına çalışmasını sağlayan  sistemdir.  Kendi içinde ikiye ayrılır. Sempatik ve parasempatik sinir sistemidir. Sempatik sinir sistemi,  hayati fonksiyona sahip organlarımızı çalıştırır. Mesela kalbin hareketlerini hızlanmasından, Kalbi besleyen damarların daralmasından, Akciğerlerimizdeki Bronşlarımızı genişlemesinden Bağırsaklarımızın hareketlerini yavaşlamasından sorumludur. Bizi hayatta tutmak için bu organların fonskiyonlarını sağlar.

Ve genelde hep gergin ve tetiktedir. Sinirli veya stresli olduğumuzda soluk alışverişlerimiz hızlanır. Kalbimiz daha çok atar, bu stress bağırsaklarımızı da etkiler. Gaz veya kabızlık yaşanır. Tüm bunlardan işte sempatik sinir sistemi sorumludur. Vücudun gerçek olmayan bu tehlike sinyallerine karşı işini yapmaya çalışır. En ilkel bölümü olan beynimizin limbic sistemi bizi tehlikeli durumlarda korumak için çalışır.

Kaç- kurtul sinyalleri verir. Bunun sonucunda sempatik sinir sistemi devreye girer, kalp atışları hızlanır, daha çok kan pompalanır, koşabilmemiz için gerekli oksijeni sağlamak için bronşlarımız genişler. Yani vücut bizi olası tehlikeye karşı hayatta tutabilecek tüm işlevlerimizin ki burada koşmak oluyor, gerçekleşmesi için vücudumuzu hazırlar. Ancak gerçekte böyle bir tehlike durumu olmadığından vücut tüm bu alarmı boşuna vermiş demektir. İşte gündelik hayatımızda her gün her an bu olmaktadır.

Tüm bu yanlış alarmlar uzun vadede, böbreküstü bezleri sürekli adrenalin salgılamaktan aşırı yorulur, kalbimiz sürekli kapasite üzerinde çalışır, kan dolaşımı, akciğerler ve tüm organlarımız aslında normal rutinlerinin dışında aşırı çalışır. Tüm bunlar bağışıklık sistemimizin çökmesine neden olur ve hastalıklara yakalanma riskimizi yükseltir. Tam derin nefeslerin önemi çok büyüktür. Düzenli nefes alışverişlerimizin hızı yavaşlayınca kalbimiz dinlenir ve yıpranmaz, dolaşım sistemimiz rahatlar ve çalışması gerektiği şekilde çalışır. İşte yoga nefesleri ile zihinsel olarak gevşeyeceğiz ve stresi hayatımızdan çıkararak, sağlıklı bir bedene sahip olacağız.

Nasıl yapacağız, rahat bir pozisyonda oturacağız, gözlerimizi kapatacak ve bir elimizle burnumuzun deliklerini sırasıyla tek tek kapatacağız. Sol burun deliğimizi kapatıp yavaş ve derince sağ burun deliğimizden nefes alacağız, yine bu burun deliğimizden yavaşça nefesimizi verecek, burun deliğimizi kapatacak, sol burun deliğimizden yavaş ve derin nefesimizi alacak, sol burun deliğimizden nefesimizi verecek, kapatıp sağ burun deliğiyle devam edeceğiz.