Nişanı, mukus tıpası olarak da adlandırabilirsiniz. Vücudun bakterilere karşı savunma mekanizmalarından biridir. Doğal olarak meydana gelen ve bir fenomen olan nişan, bebeği rahimdeyken bakteri enfeksiyonundan korur. Nişanın ya da mukus tıpasının önemini bilmelisiniz; hamilelikte ne zaman ortaya çıkıyor, neye benziyor ve nişan geldikten sonra ne kadar süre içerisinde doğum başlıyor. Bunları merak ediyor olabilirsiniz. Tüm bu soruların cevaplarını bulmak için okumaya devam edin.

Nişan Gelmesi Nedir?

Hamilelik sırasında, küçük miktarda kalın servikal mukus servikste toplanır ve servikal kanalı kapatır. Bu mukus tıpası, uterusa doğru yol bulmaya çalışan bakterilerin girişini bloke eden bir tıkaç oluşturur. İstenmeyen bakteri ve rahim arasında bir bariyer olmakla birlikte, rahime daha fazla koruma sağlamak için çeşitli antimikrobiyal ajanlar da barındırır. Bu maddelerin çoğu, immunglobinler ve burun mukusunda sıklıkla bulunan diğer maddelerdir.

Gebelik sona erdiğinde ve bir kadın doğum yaparsa, serviksi yavaş yavaş açılmaya başlar ve servikal mukus da yavaş yavaş sızmaya ya da bir kütle halinde düşmeye başlamış olabilir. Doğum başladıktan sonra, mukus annenin vajinasından otomatik olarak hızlı ve acısız bir şekilde geçer ve gider.

Neye Benziyor?

İsminden de anlaşılacağı üzere, mukus veya nişan, bir araya toplanmış jöle benzeri eski mukus yığınına benziyor. Genellikle görünüşte hoş bir his uyandırmayan erkek menisine veya kalın uzun salyangoz sümüğüne benzer olarak nitelendirilir. Burun mukusuna esas itibarıyla benzer olduğu için nişan; sümüğe çok benzer sayılır.

Kalın ve yumuşak olabilir, uzun veya ince olabilir. Mukustaki kalınlık ve kıvam, genellikle vajinadan ne kadar sürede salındığına bağlıdır. Yapışkan ve sicim gibi mukuslar belli bir süre zarfında yok olurken kalın mukuslar genellikle büyük bir yığın halinde kayar.

Genellikle berrak olmasına rağmen, nişan genellikle kırmızı veya kahverengimsi-kırmızı kan içerebilir. Mukusta bazen kan görülmesi, nişan gelmesinin yaygın olarak “kan gelmesi” olarak bilinmesine neden olmuştur. Mukus içerisindeki kan miktarı, genellikle doğum sırasındaki komplikasyonların bir göstergesi olabilir. Doğumdaki kadınların, taze kan akışında ani bir sıkıntı olup olmadığına bakmak için akıntı rengini kontrol etmeleri önerilir.

Nişan Ne Zaman Gelir?

Bir kadının mukus tıpasını ne zaman dökmeye başlayacağını tahmin etmek zordur, çünkü herkes için farklıdır ve her kadının doğum tecrübesi benzersizdir. Serviks doğum yapacağı zamana kadar genişlemeye başladığında, nişan yavaş yavaş ya da bir anda sızmaya başlar.

Bazı kadınlar için, bu süreç doğum günlerine doğru başlayabilir. Diğerleri için, mukus tıpası, amniyotik kese kopmaları ve suyun gelmesinden hemen önce bir kerede yapışkan bir topak olarak vajinadan atılabilir. Bununla birlikte, mukusun vajina yoluyla geçirilmesi vücudun doğum yapmaya hazırlandığına dair bir göstergedir.

Bazı Önemli Hususlar

Nişan gelmesi doğumun bir göstergesi olduğu halde, doğumun hemen başlamak üzere olduğu anlamına gelmediğini hatırlamak önemlidir. İlk kez doğum yapan kadınlar için, mukus tıpası genellikle doğumdan günler önce atılır ve genellikle erken doğum eyleminin bir işareti olabilir.

Genellikle, nişanın (mukus tıpasının) erken veya geç şekilde serbest bırakılmasına bakılarak, endişelenmek için hiçbir neden yoktur. Ancak 36 haftalık gebelik haftasından önce kanlı mukusu gören kadınların, diğer komplikasyonların bir göstergesi olabileceği için derhal tıbbi yardım istemeleri önerilir.

Nişan Geldikten Ne Kadar Sonra Doğum Başlar?

Bahsettiğim gibi nişan gelmesi, doğumun başlangıcına yakın gelir, ancak mutlaka derhal doğumun başlayacağı anlamına gelmez. Mukus tıpası doğum eylemine yakın bir süre boyunca atılırsa, kadınların genellikle diğer belirtileri beklemeleri önerilir.

Kanlı akıntı genellikle erken doğum belirtisidir, özellikle ilk bebeklerini bekleyen kadınlar arasında, diğer belirtilerle takip edilebilir. Karın ağrısı, hafif kasılma, mide bulantısı ve kramplar gün boyunca devam edebilir.

Doğuma Hazırlanmak İçin Yapabilecekleriniz

Mukus veya kanlı mukus görüldüğü halde amniyotik kese açılmamışsa, doğum başlamamış demektir ve beklenmesi gerekir. Bu bekleme süresinde hazırlanmanın en iyi yolu, doğum sırasında kullanılan nefes alma ve rahatlama tekniklerini kullanmaktır. Sakin kalmalısınız.

Dinlenmek ve sağlık ve hijyen bakımı da vücudun doğum için rahatlamasına yardımcı olabilir.

Doktoru Ne Zaman Aramalısınız?

Doğumdan günler önce gelebilir. Doktorunuzu hamileliğin her aşamasında bilgilendirmek önemlidir. Dolayısıyla, doğumdan günler öncesinde gelirse, derhal doktorunuzu aramaya gerek yoktur. Bunun yerine, diğer belirtilere dikkat etmek için biraz vakit geçirmeniz önerilir.

Kanlı mukus: Kanlı mukus ortaya çıkarsa, son haftalardaki rutin randevular sırasında doktora haber vermek en iyisidir; böylece herhangi bir komplikasyon olmadığını garanti altına alabilirler. Mukusta kan dolaşımının ani veya yoğun görünmesi, genellikle plasenta previa veya plasenta abruptionunun bir işaretidir.

Sık sık kasılmalara eşlik eden mukus: Bununla birlikte, sık sık ve düzenli kasılmalar kanlı mukustan hemen sonra başlıyorsa, doktora başvurma ve doğum eylemi için hazırlık yapma zamanı gelmiştir. Düzenli kasılmalar genellikle vücudun doğuma başladığının en iyi göstergesidir. Pek çok kadın erken doğum yapma eğilimindedir.

İlk kez anne olacak kadınlar için, aslında doğum ve erken doğum arasındaki ayrımı yapmanın bir yolu olmadığı için doktorunuzu çağırmak iyi bir fikirdir. Her iki durumda da, nişan gelmesi ve sonraki kasılmaları doktorunuza haber vermelisiniz.