Nefes alıp vermek; kontrol edebileceğimiz ve düzenleyebileceğimiz bir şey olduğu için, rahat ve net bir zihin hali elde etmek için yararlı bir araçtır. Stresi azaltmak, rahatlatmak ve sakinleşmek için 4 nefes alıştırması mevcuttur. Bunlar; Uyarıcı Nefes Alma, 4-7-8 Nefes Alma Egzersizleri (Relaxing Breath adı verilmektedir. ), Karın Solunum ve Nefes Sayımı.  Kontrollü nefes alma, sadece zihin ve bedenin en iyi şekilde çalışmasını sağlamaz, aynı zamanda kan basıncını düşürebilir, sakin ve rahatlamış hissetmeyi teşvik eder ve stres azaltmamıza yardımcı olur.

Kaygı üzerine nefes alma tekniklerinin etkileri henüz tam olarak incelenmemiş olsa da (bilhassa kontrollü bir klinik ortamda değil) birçok uzman, nefes alıp vermeyi, farkındalığı arttırma, odaklanma veya içimizdeki yogiyi bulmaya teşvik edebilir.

Nefes egzersizleri ve nefes alma biçimleri aşağıdaki noktalarda etkili olmaktadır:

Nefes alma şekliniz tüm vücudunuzu etkiliyor. Solunum egzersizleri gevşemek, gerginliği azaltmak ve stresin hafifletilmesi için iyi bir yoldur.

Solunum egzersizlerini öğrenmek kolaydır. Bu egzersizleri; istediğiniz zaman yapabilirsiniz ve bunları yapmak için herhangi bir özel alet veya ekipmana da ihtiyacınız yoktur.

Hangi çalışmanın sizin için en iyi olduğunu görmek için farklı egzersizler denemek oldukça faydalıdır.

1. Egzersiz:

Uyarıcı Nefes, yoga solunum tekniklerinden uyarlanır. Amacı hayati enerjiyi yükseltmek ve uyanıklığı artırmaktır.

Nefes alırken burnunuzdan hızlı bir şekilde nefes alın, ağzınızı kapalı tutun, ancak nefesinizi tutarken zorlanmayacak şekilde nefes alın. İçeri giren ve çıkan nefeslerinizin süresi eşit, ancak olabildiğince kısa olmalıdır. Bu gürültülü bir nefes egzersizidir. Saniyede üç giriş-çıkış nefes döngüsünü denenmelidir. Bu, diyaframın hızlı hareket etmesini sağlar ve uyarıcı etkiler meydana getirir. Beş saniye nefes aldıktan sonra, beş saniye tutun ve beş saniyede verin.  Nefes alma sırasında; boynun arkasında, diyaframda, göğüste ve karında nefesinizi hissetmeniz gerekir. Bu diyaframlı solunum egzersizi, enerjiyi arttırır ve sakinleşmeye yardımcı olur.

2. Egzersiz:

4-7-8 (veya Relaxing Breath) Egzersizi

Bu nefes egzersizi tamamen basittir, neredeyse hiç zaman harcamadan, ekipman gerektirmeden ve her yere yapılabilmektedir. Egzersizi herhangi bir pozisyonda yapabilmenize rağmen, egzersizi öğrenirken sırtınızı düz tutmanız önerilir. Dilinizin ucunu üst ön dişlerinizin hemen arkasındaki doku sırtına karşı yerleştirin ve tüm egzersiz boyunca orada tutun. Dilin çevresinde ağzınızdan nefes almanız gerekmektedir.

Nefesi ağzınızdan sesli bir şekilde alın.

Daha sonra ağzınızı kapatın ve burnunuzdan sessizce dört nefes alın.

Nefesinizi tutun, yediye kadar sayın.

Ağzından tamamen tekrar nefes alın ve  sekiz saniye boyunca nefesinizi sesli şekilde verin.

Bu adımları 4 defa tekrarlayın. Nefesinizi tutmakta zorlanıyorsanız, egzersizi hızlandırabilirsiniz. Bu nefes egzersizi sinir sistemi için doğal bir sakinleştiricidir.

3. Egzersiz:

Nefes Sayma

Bu zorlu çalışmanın tadını çıkarmak istiyorsanız, Zen uygulamasında çok kullanılan, nefes sayma yöntemini doğru şekilde uygulamalısınız. Omurga düz ve baş hafifçe ileriye eğik olacak şekilde rahat bir pozisyonda oturun. Gözlerinizi yavaşça kapatın ve birkaç derin nefes alın. Sonra nefes almaya çalışmadan doğal olarak nefes almaya başlayın. İdeal olarak sessiz ve yavaş olacak şekilde ancak derinlikli ve ritimli şekilde nefes almalısınız. Egzersiz sırasında nefes alırken, bir olarak sayın. Daha sonra nefesinizi verirken 2 olarak sayın. Beşe kadar saymaya devam edin. Daha sonra beşinci nefes tamamlandıktan sonra yeniden birden başlayın. Meditasyon yöntemlerine yaygın olarak kullanılan bu nefes egzersizi, sakinleşmeye yardımcı olacaktır.

4. Egzersiz:

Karın Solunum Tekniği

Bir eliniz göğüsün üstünde, diğeri karnınıza koyarak, burun yoluyla derin bir nefes alın, diyaframın (göğüs değil) yeterli havayla akciğerlerde bir gerilme oluşturmasını sağlayın. Daha sonra nefesinizi bir süre tutup yavaşça verin. Bu egzersizi yaparken göğsün şişmesini engelleyin.