Malum Ramazan ayındayız. Oruç tutarken antreman yapılır mı, hangi antremanları yapmalıyız, kardiyo yapmalı mıyız ve bunun gibi soruların cevaplarını merak ettiğinizi biliyorum. Gelin şimdi bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Ramazan Ayında Kardiyodan neden kaçınmalıyız?

Oruç tutarken sıvı tüketimini düşürdüğümüz için vücudumuzun  sıvı dengesi bozulur. Bunu üstüne kardiyo egzersizi yapıp terlemeyi arttırırsanız dehidrasyon çok yüksek miktarlarda oluşabilir. Buda hayati tehlikeler oluşturabilir. Kardiyo egzersizlerinin temposunu oldukça düşük yapmanız gerekir ve olabildiğince açık alanlarda yapmaya çalışın.

Direnç Antremanlarından Korkmayın

Direnç antremanı, bazen kendi vücut ağırlığınıza karşı gösterdiğimiz bir direnç olabilir. Eklem hareket kabiliyetiniz yeterli olgunluktadır, kalçanızı, ayağınızı koyduğunuz yere hakimseniz şınavınızı çekersiniz Ramazanda da çekersiniz normal bir zamanda da çekersiniz. Ama  bu ve bunun gibi egzersizlere dair tam uygulama kısmında sıkıntılar yaşıyorsanız, formunuzun yanlış olduğunu düşünüyorsanız Ramazan ayında bu antremanları uygulamak sizleri hataya sürükler.

Fonksiyonel egzersizlerden uzak durmaya çalışın Ramazan ayında. Burada dikkat edilmesi gereken şey antremanın şiddetini düşürmektir. Spor salonlarında bulunan vücudunuzun belli bir kısmını sabit tutup çalışabileceğiniz aletleri kullanmak çok daha mantıklı olacaktır.

Ramazan ayında kas kazanmak çok zordur. Dolayısıyla kas kazanmak yerine mevcut kasları kaybetmemeye çalışacağız.

Bunun için kardiyodan uzak durmanız gerekir. İftar önceside yapıyor olsanız iftar sonrasıda antreman yapıyor olsanız squat barfiks gibi hareketlerden ziyade daha çok ekipman kullandığınız antremanları seçmelisiniz. Antreman şiddetini %60- 70 lere kadar düşürün. Antreman şiddetini düşürdükten sonra direnç antremanlarından korkmanıza gerek kalmaz.

Antreman şiddetini neden düşürmeliyiz?

Salonlar genelde saat 23:00 gibi kapanıyor. Dolayısıyla iftardan 1- 1.5 saat sonra antremana gitmeniz gerekiyor.  Uykuya yakın saatlerde antreman yapmak vücuttaki stres hormonlarını maksimum seviyeye çıkartır. Bu sizin  uykuya geçiş sürenizi zorlaştırır. Bu yüzden testesteron hormonu baskılanır. Yani stres hormonu, testesteron hormonunun salgılanmasını baskılar. Yüksek yoğunluktaki egzersizlerden ve kardiyodan kaçının. Çok eklemli antreman modellerinden uzak durmalısınız.

Antreman yapmak için en uygun zaman sahura yakın saatlerdir.

Sizi iyi hissettirecek şekilde antreman yapmaya çalışın. Sizi ekstra bir strese sokacak bir antreman modeline odaklanmayın.