Kafamızı bazen bir şeyler düşünürken gayrı ihtiyari olarak kaşırız ancak bazen kaşınma süreci bazen sıklıkla ve ara vermeksizin devam edebilir. Genelde bunun kepekten dolayı olduğunu sanırız ancak bazen kuru kafa derisi ve kepeğin yanında çeşitli bakteriler, parazitler ve otoimmün rahatsızlıklar da kaşınmaya sebep olabilirler.

Kaşınma her ne kadar en yaygın belirti olsa da, cilt enfeksiyonları, kızarma, şişme, saç dökülmesi ve saçın hasar görmesi de kaşınan saç derisinin bir sonucu olabilir. Genellikle mikrop karşıtı ilaçlar, steroidler, özel diyetler ve bazı terapiler tedavide kullanılsalar da, en etkili tedavilerden birisi güzel bir şampuanla kalkan derinin bulunduğu yerden alınmasıdır. Ancak uzun vadede kaşıntıyı tedavi etmek için ona neyin sebep olduğunu bilmek gerekir.

Kaşınan Saç Derisi İçin Doğal Tedaviler

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı oldukça etkileyici bir öz yağdır ve hem mikrop karşıtı özellikler gösterir hem de antioksidan niteliklere sahiptir.

Yani bakterilerle, virüslerle ve mantarlarla savaşma özelliği vardır. Yapılan araştırmalarda onun inflamatuvar belirtilerin üstesinden gelebildiği belirtilmektedir.

Bir diğer çalışmada ise şampuanına %5 oranında çay ağacı yağı ekleyen kepek sahiplerinde %41 oranında iyileşme tespit edilmiştir. Kaşıntılar azalmış ve kepek de ortadan kalkmıştır.

Yoga, Tai Chi ve Diğer Egzersiz Çeşitleri

Bu biraz garip görünebilir ancak egzersiz yapmak saç derisinin kaşınmasına sebep olan inflamasyonları azaltabilmektedir. Yoga, tai chi ve diğer egzersizler nefes kontrolü sağlar, esneme ve güçlenme hareketleri yaptırırlar ve buna bir de meditasyon eklendiği zaman kan akışı iyileşir, stres azalır.

Saçı Temizlemek

Her saç kaşınması kirlilikten kaynaklanmaz ancak bazen saçın doğru temizlenmemesi de kaşıntıya sebep olabilir. Kişisel hijyeninizi korumak çok önemli ve bunun için başkaları ile ortak tarak ve fırçaları kullanmaktan kaçınmalısınız. Zira kafa derisinde bulunabilen parazitler taraklar ile başkalarına geçebiliyorlar.

Saç ve Saç Derisi Maskesi Kullanın

Muz, avokado ve bal kulklanılarak hazırlanan saç maskeleri, kaşıntı konusunda ciddi faydalar sağlayabiliyorlar. Örneğin bal, yaraların iyileşmesini sağlar ve enfeksiyon sebebi bakteri ve mantarlara iyi gelir.
Bir muzu ezip, içine iki yemek kaşığı bal ekleyip sonra da yarım avokado ekleyip blenderdan güzelce geçirip saça uygularsanız, sonuçları görmeye başlayacaksınız.

İnflamatuvar, Enfeksiyon Kaynağı Gıdalardan Uzak Durun

Kandida gibi mantar türleri yediğimiz gıdalar ile besleniyorlar ve bu nedenle şeker, gluten, süt ürünleri, soya, fıstık ve alkol gibi gıdalardan uzak durmak gerekebiliyor. Bunun için beslenmenize mantar karşıtı sarımsak, elma sirkesi, muz, avokado, keten tohumu, zencefil ve hindistan cevizi yağı gibi seçenekleri eklemelisiniz.

Saçınıza Kimyasal Sürmeyin

Pek çok markette bulunan kimyasal dolu bakım ürünleri, saç derinize hasar verebiliyorlar. Bu kaşıntılardan kurtulmak için genelde kimyasal ürünleri kullanmaya son vermek yeterli olabiliyor.

Saç Derisi Kaşıntısının Sebepleri

Kepek ve Saboreik Dermatit

Kepek ve saboreik dermatit, kaşıntının temel sebebi olabilmektedir. Kaşınma ve pul pul dökülen deri genellikle mantarların çoğalmasına karşı vücudun verdiği bir tepki olmaktadır. Bu mantarlar genelde kıl ve saçların olduğu bölgelerde daha çok olurlar ve aşırı çoğalmaları halinde sorun haline gelirler.

Egzema rahatsızlığına sahip olanlarda da saç derisi kaşınmaları sık görülebiliyorlar.

Alerjik Reaksiyonlar

Alerjik reaksiyonlar çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabiliyorlar ancak en temel iki sebebi arasında gıdalar ve şampuanlar yer alıyorlar. İşlenmiş şeker, fıstık ve soya ürünleri gibi gıdalar inflamasyona sebep olabiliyorlar ve bu nedenle bunları tükettikçe kaşıntının devam edeceği bir gerçek.

Buna ek olarak şampuanlarda tonlarca kimyasal bulunur ve saç deriniz bu kimyasallara tepki gösteriyor olabilir. Bu nedenle şampuan markanızı değiştirerek sorunun geçip geçmediğine göz atabilirsiniz.

Otoimmün Hastalıklar

Bazı kronik otoimmün hastalıklar cildin ve saç derisinin kızarmasına, kalkmasına ve kaşınmasına sebep olabiliyorlar. Bu nedenle devam eden vakalarda uzmanlara görünmek sonuç almanızı sağlayabilir.

Mantar Hastalığı

Saç derisinde bulunan tinea capitis adlı bir mantar türü, saç köklerinin içine uzanır ve bunun sonucunda saç kayıpları ve cildin parçalanması mümkün olur. Özellikle kaşıntılar ile kendini belli eder ve deride siyah noktalar görülebilir. Bazen erkeklerin sakallarında ve sporcuların ayaklarında ortaya çıktığı da görülmektedir.

Bu mantar türü saçtaki, tırnaklardaki ve cilt üzerindeki ölü dokularda yaşayabilir. Özellikle yaralanmalarda, banyo yapılmaması halinde ve saçın ıslak kalması halinde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Kolayca yayılması nedeniyle çocuklarda görülebilir ancak ergenliğe girişle birlikte genelde ortadan kalkar.

Bit

Bit genelde okula giden çocuklarda görülse de aslında onlar yetişkinlerin kafalarını da işgal edebilirler. Hatta bitlerin temiz saçları tercih ettikleri de biliniyor.

Bit belirtileri arasında genelde saç kaşıntısı, boyun ve kulaklarda kaşıntılar görülmektedir çünkü bitin ürettiği salyaya karşı alerjimiz vardır. Bitlerin yumurtaları çok küçüktür ve saçlara yapışmaktadır. İlk bakışta kepek gibi görünseler de sallamakla dökülmezler ve ezilince çıt sesi çıkarırlar. Bazen bitleri de saçta görmek mümkün olsa da aslında yumurtaları tespit etmek daha kolaydır.