Daha önce duymuşsunuzdur: Gerçekten sağlıklı bir yemek istiyorsanız, kendiniz pişirin. Ancak bazen, çok çaba sarf edip sağlıklı beslendiğinizi düşünürken bazı hatalara düşebilirsiniz. Bu konuda en çok yapılan sekiz hata hakkında bilgi edinerek sağlıksız beslenmeyi bırakın.

1. Makarna suyuna yağ koymak

Makarna yaparken kaynayan suya yağ eklenirse makarnanın birbirine ve tencerenin dibine yapışmayacağı tüyosunu duymuşsunuzdur. Aslında böyle bir şey yok. Hatta makarnanıza yağ dökmek hazırladığınız sosun makarnaya yapışmasını zorlaştıracaktır. Ayrıca yağ makarnadan alınabilecek yararlı besinleri çıkarır ve gereksiz kaloriye neden olur. Yağ eklemek yerine su kaynamaya başladığında litre başı suya 1 kaşık tuz atın ve makarnanızı sık sık karıştırın.

2. Sebzeleri haşlamak

Sebzeleri haşlamak, onları hazırlamanın en hızlı ve en basit yollarından biri olabilir, ancak kolay yolu seçmemelisiniz. Sebzeler haşlanırken, besin maddelerinin büyük bir kısmı ( vitaminler ve proteinler gibi ) yok olur. Hele sebzeleri mikrodalgaya atmayı düşünmeyin bile! Bunların yerine lezzet ve besin değerlerinin düşmemesi için sebzeleri buharda pişirmeyi deneyin, ızgaraya atın, fırında soteleyin ve fırında kavurun.

 

3. Tüm yağları kalori olarak görmek

Margarin zararlı yağ ve işlenmiş maddeler içerdiğinden, pişirirken zeytinyağı veya doğal tereyağı tercih edin. Tüm yağları “kötü kalori” olarak düşünmeyin. Zeytinyağı ve tereyağı normal olarak her porsiyonda bir miktar kaloriye sahiptir, bu nedenle yağ kullanımına dikkat edin. Özdenetim anahtardır. Ayrıca yemeğinizin en yüksek kalitede olmasını sağlamak için ekstra sızma zeytinyağı ve doğal tereyağı kullanın.

 

4. Kabukları soymak

Yemeden önce meyvelerin ve sebzelerin kabuklarını soymaya alışmış olabilirsiniz ama artık bu alışkanlığınızı bırakmanın vakti geldi. Çoğu meyve ve sebze kabuğunda A ve C vitaminleri gibi gerekli besin maddelerini bulundurur bu yüzden olabildiğince yiyeceklerinizin kabuğunu tüketmeye çalışın. Salatalık, kabak, elma, patates, kivi, patlıcan, havuç ve kabak kabuğunda en çok vitamin bulunduran besinlerdir. Bu kurala istisna olabilecek yiyecekle; narenciye, soğan, muz ve kuşkonmaz.

5. Tatsız bırakmak

Birçok kişi sağlıklı yemeklerin tatsız ve yumuşak olacağını düşünüyor ancak bu doğru değil. Sağlıklı olacağını düşünüp yemeğinize herhangi bir tatlandırıcı uygulamayabilirsiniz fakat büyük bir ihtimalle diğer öğününüzde sağlıksız ve lezzetli bir şeyler yemek için çırpınıyor olacaksınız. Bunun yerine, gıdalarınıza, fesleğen ve biber gibi metabolizmanıza yardımcı olabilecek baharatları kullanarak yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz. Ancak tuz kullanırken günlük sodyum ihtiyacınızın üzerine çıkmamaya dikkat edin.

6. Fazla pişirmek

Bu kural özellikle sebzeler söz konusu olduğunda önemlidir, zira sebzeler en hızlı pişen gıdalardır. Sebzelerinizi fazla pişirdiğinizde iki şey olur: Fazla yumuşayıp dağılırlar ve besin değerlerini kaybederler, böylece vücuda yararı olmayan boş kalori almış olursunuz. Sebzelerinizi pişirirken renklerini kaybetmediklerinden emin olun ve sadece birkaç dakika pişirin.

 

7. Ağır soslar kullanmak

Güzel bir sebze yemeğini yanına kızartma ekleyerek veya salatanızı bolca teriyaki sosu koyarak mahvetmeyin. Sadece tabağınıza lezzet katacak kadar sos kullanın ve salata sosları konusunda da aynı şeyi yapın. Mümkünse pişirirken düşük sodyum veya az yağ kullanın. Ve şekere dikkat! Sos yapımında ne kadar çok şeker kullanıldığını bilseniz şaşardınız.

8. Hep Aynı şeyleri yemek

Hangi yemek olursa olsun, aynı şeyleri tekrar tekrar yemek sonunda bıktırır. Sağlıklı beslenme motivasyonunuzu kaybetmemek için her gün farklı tarifler deneyin. Her akşam farklı malzemeler kullanın, farklı pişirme yöntemlerini uygulayın ve kendi özel tariflerinizi oluşturun- sağlıklı ve lezzetli yemek yapmanın keyfini çıkarın.

NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Daha sağlıklı yemekler pişirmeye mi çalışıyorsun? En sevdiğiniz yemek tarifleri neler? Bu hatalardan birini yapıyor musunuz? Listeye başka hangi hatalar eklersiniz? Düşüncelerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşın!