Günümüzde doğal yaşama şartlarının verdiği tehlike olmasa da, çevresel şartlara bağlı stres hepimizi olumsuz etkiliyor. Hayatlarında stres hissetiklerinde, çoğun insan daha fazla yemek yeme eğilimindedir.  Tabi alınan gıdalar sonrasında bu kişiye  geçici bir sakinlik verir ve yerine gereksiz kalori alımı ve kilo artışına sebep olur. Ancak bazı besinler, hormonal dengeyi düzenleyerek uzun vadede sakin kalmanıza yardımcı olabilir.  Bildiginiz gibi stresli olduğumuzda salgıladığımız hormona Kortizol hormonu deniyor.  Kaliforniya Üniversitesi’ndeki San Francisco Tıp Merkezi’nde yapılan bir  araştırmaya göre,  şu sinsi kortizol bir de sinirli ya da üzgün olduğumuz zaman yeme isteğine yol açıyormuş. Hem de biz kadınlarda bu istek en çok karbonhidratlar, özellikle tatlı yiyeceklere imiş. Bitmedi, sanki  bu yeterince kötü değilmiş gibi, kortizol daha sonra bizim için daha fazla sıkıntı yaratıyor, yağ hücrelerimizdeki bir enzim tetikliyor (kortizonu daha fazla kortizole dönüştürüyor).

Vücut yağ hücrelerimiz, bu enzimlerin bir kısmını subkutanöz yağ hücrelerinden (örneğin uyluk ve popo yağımızdan) daha fazla etkilediğinden, stres birçok kadının daha fazla karın yağı biriktirmesine neden oluyor. Stres ne kadar çoksa, bu karın veya merkez obezite oluşma riski o kadar artmaktadır. Bazı araştırmalar, kalp hastalığı ve şeker hastalığı için daha büyük bir risk ile bağlantılı olan bu karın yağ hücrelerinin düzenli yağ hücreleri kadar dört kat fazla kortizol reseptörüne sahip olduğunu bulmuştur. Bu sebeple de sakinleştirici besinlerden kasıt, çok fazla ve aniden yemek yeme olarak değil, sağlıklı besinler olarak algılanmalıdır. Yani hanımlar, stresli olduğumuzda hemen elimize aldığımız o böreği veya gofreti elimizden bırakmanın zamanı geldi. Peki neler yiyeceğiz?  Aşağıda listeledim, buyrunuz.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz, idrar kokusunu değiştirebilen bir besin. Ancak Folat oranı oldukça yüksektir. İçeriğindeki maddeler ve bileşenler sayesinde stres hormonlarını kontrol etmeye yardımcı olur.

Avokado

Avokado, strese karşı oldukça güçlü bir kalkandır. Zehirli, oksidatif hasara neden olan bazı yağların bağırsakta emilimini özel olarak bloke eden bir madde olan avokado, aynı zamanda lutein, beta-karoten, E vitamini ve diğer tüm meyvelerden daha fazla folat içeren glutatyon bakımından zengindir. Tek bir porsiyonda (avokado’nun yaklaşık dörtte biri) bol B vitaminleri vardır.

Yaban mersini

Yaban mersini, antosiyanin olarak bilinen en yüksek antioksidan seviyelerine sahiptir ve daha keskin biliş de dahil olmak üzere her türlü olumlu sağlık sonuçlarına bağlıdırlar. Ancak çilek, ahududu ve böğürtlen gibi tüm kırmızı meyveler; stresle mücadelede yardımcı olduğu gösterilen C vitamini bakımından zengindir.

Kaju fıstığı

Kilo vermeye çalışanlar için, protein ve yağ açısından son derece doyurucu bir kombinasyon oluşturan kaju; özellikle iyi bir çinko kaynağıdır. Düşük çinko seviyeleri hem anksiyete hem de depresyon ile bağlantılıdır. Vücudumuzun çinko depolamak için hiçbir yolu olmadığından, her gün biraz almak önemlidir.

Papatya çayı

Muhtemelen en çok tavsiye edilen sakinleştirici çay budur.  Pennsylvania Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, papatya takviyelerini 8 hafta boyunca yaygın anksiyete bozukluğu olan 57 katılımcıyla test etti ve anksiyete belirtilerinde belirgin bir düşüşe neden olduğunu buldu. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre, sakinleştirici sinirlere ilaveten papatyanın uykuyu teşvik ettiğine dair bazı kanıtlar var.

Çikolata

California Üniversitesi, San Diego Tıp Fakültesi’nden yapılan yeni bir araştırma, depresif belirtiler arttıkça hem kadınların hem de erkeklerin çikolata yediğini bildiriyor. Özellikle, bitter çikolatanın kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir. Bazı meyve sularına nazaran daha fazla polifenol ve flavonol (iki önemli antioksidan tipi) içerir.

Sarımsak

Birçok bitki gibi, sarımsakta da güçlü antioksidanlar mevcuttur. Bu içerikler, serbest radikalleri (hücrelerimize zarar veren, hastalıklara neden olan ve yaşlanmayı teşvik eden parçacıkları etkisiz hale getirir) nötralize eder ve zamanla serbest radikallerin neden olduğu hasarın bir kısmını azaltabilir veya önlemeye yardımcı olabilir. Sarımsaktaki bileşikler arasında, kalp rahatsızlığının, kanserin ve hatta soğuk algınlığının önlenmesi ile bağlantılı olan allikin bulunur. Stres, bağışıklık sistemimizi zayıflattığından, onu sertleştiren sarımsak gibi arkadaşlara ihtiyacımız var.

Yeşil çay

Kafein içermekle birlikte yeşil çayda ayrıca theanine adı verilen bir amino asit bulunur. Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bazı zehirli kanser türlerine karşı korunmanın yanı sıra, bu zayıflama gıdaları zihinsel performansı arttıran bir beyin güçlendirici olduğunu söylüyor. Her gün iki fincan içilmesini öneriyor.

Yulaf ezmesi

Karmaşık bir karbonhidrat, yulaf ezmesi, beyninizin serotonin üretmesine neden olur, bu da daha mutlu hissetmenizi sağlar. Sadece serotonin  ve antioksidan özelliklere sahip değil, aynı zamanda stresin üstesinden gelmeye yardımcı olan yatıştırıcı bir his yaratır. Çalışmalar kahvaltı için yulaf ezmesi yiyen çocukların sabah boyunca daha keskin bir dikkate sahip olduklarını göstermiştir. Ve yulaf ezmesinde bulunan çözünebilir elyaf türü olan beta-glukanın diğer bütün tahıllardan daha fazla tokluk skoru oluşturduğu gösterilmiştir.

Portakal

Bir başka C vitamini santralı, portakalların tamamen taşınabilir olmasının yararlarından biridir. C vitamini eksikliği depresyona yol açabileceğinden günlük olarak C vitamini kaynakları tüketilmelidir.