Tarçın ve balın pek çok yemeğe eşsiz lezzet katmasının yanı sıra, genel vücut sağlığımıza da bir dizi fayda sağladığı kesin. Eğer genel sağlık seviyenizi yükseltmek istiyorsanız, tarçın ve balı en sevdiğiniz yiyeceklere, içeceklere eklemeyi unutmayın. Bu sayede başta hipertansiyon ve kardiyovasküler rahatsızlıklar olmak üzere pek çok hastalığı önlemiş olursunuz.

Bal, kardiyovasküler hastalıkları önlemede yardımcıdır!

Bal yemek, kalbinize iyi gelecek! Afrika Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi Dergisi, 2010 Temmuz sayısında, balda bulunan fenolojik bileşenlerin (quercetin, kaempferol, acacetin), kardiyovasküler hastalıkları tedavi ettiği belirtildi. Pek çok bilimsel çalışma düzenli olarak bal tüketiminin kalp hastalıkları riskini azalttığını kanıtlıyor. Baldaki bu faydalı bileşenler kandaki trombosit kümelenmesini azaltıyor, düşük yoğunluklu lipoproteinlerin oksitlenmesini önlüyor ve kalbe kan sağlayan damarların genişlemesini sağlayarak kalbinizin fonksiyonlarına yardımcı oluyor.

Tarçın, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı oluyor!

Beslenme sepetinize tarçını da ekleyerek kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayabilirsiniz. Beslenme ve Diyetetik Akademisi Dergisinin 2012 Kasım ayı sayısında yayınlanan bir araştırmanın, tarçının kan şekerini düşürmede ve diyabete yakalanma riskini azaltmada olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Bu çalışmada 6 gram tarçın ile pişmiş bir porsiyon kahvaltılık tahıl tüketen sağlıklı, normal kilolu ve obez kişilerin, aynı kahvaltıyı tarçınsız olarak tüketen kişilere oranla kan şekeri düzeylerinin ve insülin duyarlılığının iyiye gittiği gözlenmiştir. Tarçının tüm vücut sağlığına getirdiği faydalardan istifade etmek için tarçını meyveli smoothielerinize, buzlu kahvelerinize, çaylarınıza ve yoğurtlarınıza eklemeyi unutmayın!

Bal, sizi kanserden korur!

Bal, kanserli hücrelerin ve tümörlerin büyümesini, sayıca artmasını önlemekte etkilidir. Moleküler Dergisi’nin 2014 Şubat ayı sayısında yayınlanan bir araştırma sonucuna göre; doğal tatlandırıcı olan bal, kanserli hücrelerin çoğalmasını engelliyor, vücuttaki iltihabı hafifletiyor, kanserli hücrelerin yok olma sürecini başlatarak vücudu kanserden koruyor. Bal kanser hücrelerinin sayı ve hacim olarak artmasını, büyümesini, yeni kanser oluşumunu teşvik eden kan damarlarının büyümesini önleyici etkiye sahiptir. Bal, kanser hücrelerine karşı toksik etki gösterirken normal sağlıklı hücrelerin oluşumu ve gelişimi için negatif bir etki göstermez. Bu bağlamda balın kanser gelişimi ile ilgili çeşitli aşamalarda müdahale edici ve önleyici etkisi bilinen bir gerçektir. Zira pek çok bilimsel araştırma ve inceleme sonucunda balın, kanser önleyici bir ajan olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Tarçın, hipertansiyonu düşürücü etkiye sahiptir!

Günlük beslenmenize tarçın ekleyerek hipertansiyonunuzun normal değerlere inmesine katkı sağlayabilirsiniz. Beslenme Dergisi’nin 2013 Ekim ayı sayısında yayınlanan bir araştırmada, tarçının, Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabetli kişilerdeki etkileri incelendi. Araştırmaya göre; tarçın tüketen katılımcıların sistolik kan basıncında 5.39 birim azalma görülürken, aynı kişilerin diyastolik kan basıncında ise 2.6 birim düşüş gözlendi. Tarçın, kan basıncını olumlu yönde etkilemekle birlikte, bu alanda faydalarının daha fazla araştırılması gerekiyor.

Belirtmekte fayda var:

Bal, tüm vücut sağlığımız için yararlı olsa da, bu onun şeker içerdiği gerçeğini değiştirmiyor. Bu bakımdan “bal faydalıdır” diyerek tüketim miktarını artırmak, olumsuz sonuçlara yol açabilecektir. Bu bakımdan 1 yemek kaşığı balın 34 kalori içerdiğini unutmayalım. Amerikan Kalp Derneği, kadınların günde tükettikleri tüm şekerler bakımından en fazla 100 kalori almaları gerektiğini belirtiyor. Bu da 6 çay kaşığı kadar şeker demektir. Erkekler ise günde 150 kalorilik şekere kadar çıkabilirler. Yani bir erkek gün içinde en fazla 9 çay kaşığı kadar şeker almalı ki, bu tükettiği tüm besinlerin içindeki şeke