Nasıl İyi Bir Ebeveyn Olunur: Sevgi Dolu Bir Ortam Yaratın
Ebeveyn olmak, hayattaki en ödüllendirici ve en tatmin edici deneyimlerden biri olsa da kolay bir şey değildir. Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun, ebeveynlik her zaman devam eden bir süreçtir. İyi bir ebeveyn olmak için çocuğunuza sevildiğini hissettirmeli ve aynı zamanda doğru ile yanlışı ayırt etmesine yardımcı olmalısınız. Bunu yapmak zor olsa da çocuğunuzun kendine güvenli, bağımsız ve yardımsever bir birey olması için ona besleyici bir ortam hazırlamak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz.
Çocuklar için Sevgi Dolu Bir Ortam Nasıl Yaratılır?
Çocuğunuza sevgi dolu bir ortam yaratmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Çocuğunuza sevginizi sıkça gösterin
Çocukluk süreci boyunca çocuğunuzla aranızda hem fiziksel hem duygusal anlamda güçlü bir bağ olması için çabalayın. Sıcak bir dokunuş ya da hoş bir sözcük, çocuğunuza onunla ne kadar ilgilendiğinizi gösterecektir. Çocuğunuza olan sevginizi şu şekillerde gösterebilirsiniz:
- Çocuğunuza sarılmanız, yanağından öpmeniz, kocaman sarılmanız ya da yalnızca omzuna dokunmanız dahi ona güvendiğinizi ve onu takdir ettiğinizi gösterecektir.
- Çocuğunuza kırgın olsanız dahi onu sevdiğinizi her gün söyleyin.
- Çocuğunuzu koşulsuz olarak sevin
Çocuğunuzu sizin sevginizi kazanması için olmadığı biri olmaya zorlamayın. Ona her koşulda onu seveceğinizi gösterin.
- Örneğin, çocuğunuzun sporcu olmasını istiyor olabilirsiniz. Çocuğunuz sporla ilgilenmiyorsa bunun sorun olmadığını ve onun ilgi alanına uygun başka bir aktivite bulmak için yardımcı olabileceğinizi söyleyin.
- Aynı şekilde kendiniz dışadönük olsanız dahi çocuğunuz öyle değilse onu insanlara karşı sıcak davranması için zorlamayın.
- Deneyimlerin oyuncaklardan önemli olduğunu öğretin
Oyuncaklar çocuğunuzu belli bir süre oyalayabilir. Ancak ilgili ve sevecen bir ebeveynin yerini tutamazlar. Bu yüzden dışarı çıkıp dondurma yemek gibi basit şeylerle dahi yaratacağınız anılar, herhangi bir oyuncaktan daha kalıcı olacaktır.
- Çocuğunuzla yalnızca yere uzanıp birlikte bir şeyler okumanız dahi aranızda güzel bir bağ oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
- Çocuğunuzu başarıları için takdir edin
Çocuğunuzun başarıları için takdir edildiğini bilmesi, kendiyle gurur duymasını sağlayacaktır. Çocuğunuz bir şeyde iyi olduğunda bunu fark edin ve onunla gurur duyduğunuzu gösterin. Ona ihtiyacı olan güveni vermezseniz, dış dünyada kendini bağımsız olmak için yeterince güçlü hissetmeyebilir.
- Çocuğunuza onu tam olarak neden takdir ettiğinizi gösterin. Bu yüzden “Aferin” demek yerine “Kız kardeşinle oynarken sıran geldiğinde iyi bir iş başardın” diyebilir ya da “Oyun oynadıktan sonra oyuncakları topladığın için teşekkür ederim” diyebilirsiniz.
- Çocuğunuzu başarıları nedeniyle takdir ederken doğal becerileri yerine başarılarına ve iyi davranışlarına dikkat çekin. Bu sayede zorluklara göğüs germenin önemli olduğunu öğrenecektir.
- Çocuğunuza negatif geri dönüşler vermekten çok iyi alışkanlıklarını takdir etmeye dikkat edin. Çocuğunuza bir şeyi yanlış yaptığında bunu söylemeniz önemlidir, ancak aynı şekilde pozitif bir benlik algısı için olumlu şeyler söylemeniz de önemlidir. Ayrıca kötü davranışlara çok fazla odaklanırsanız, çocuğunuz ilginizi çekmek için daha fazla kötü davranış sergileyebilir.
- Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın
Her çocuk özeldir, bu nedenle farklılıkları takdir etmelisiniz. Çocuğunuzu sürekli diğer çocuklarla kıyaslarsanız, çocuğunuz sizin için hiçbir zaman yeterli olmayacağı hissine kapılabilir. Bu durum onun ileride başarılı olamamasına dahi yol açabilir. Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamak yerine çocuğunuzun kendi hedeflerini kendine özgü olarak nasıl yerine getirebileceğine yardımcı olun ve kendi yolunda ilerlemesi için onu cesaretlendirin.
- Çocuğu kardeşiyle kıyaslamak, kardeşlerin arasında rekabet yaratabilir. Çocuklar arasında rekabetçi bir ilişki yerine sevgi dolu bir ilişki olmasını destekleyin.
- Çocuklarınız arasında kayırmacılık yapmayın. Tartıştıklarında adil olmaya çalışın.
- Çocuğunuz konuşurken ne söylediğine dikkat edin
Çocuklarınızla açık bir şekilde iletişim kurmanız önemlidir. Bu yüzden size sorular sorduklarında onları dinlemeli ve zaman ayırmalısınız. Ayrıca çocuklarınıza ilgi göstermeli ve kendinizi onların yaşamlarına dahil etmelisiniz. Bu sayede çocuğunuz büyük ya da küçük bir sorun yaşadığında size gelecektir.
- Çocuklarınızla aktif dinleme alıştırması yapın. Bu sayede onları önemsediğinizi bilirler. Konuşurken onlara bakın ve “Evet, seni anlıyorum” gibi olumlu ifadeler kullanarak ve başınızı sallayarak onları takip ettiğinizi gösterin. Konuşma sırası size geldiğinde cevap vermeden önce onların söylediklerini tekrar edin. Örneğin, “Bu haftaki ev işlerini adaletsiz buluyor gibisin” diyebilirsiniz.
- Çocuklarınızla konuşmak için her gün belli bir zaman ayırın. Yatmadan önce, kahvaltıda, okuldan sonra yürüyüş sırasında olabilir. Bu süre içerisinde telefon gibi şeylerle dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin.
- Çocuğunuzla bire bir zaman geçirin
Çocukların ebeveynleri için önemli olduklarını hissetmeleri önemlidir. Bu yüzden çocuklarınızla ayrı ayrı zaman geçirin. Bu sürede yürüyüşe çıkmak, bir şeyler atıştırmak ya da yapboz yapmak gibi şeyler yapabilirsiniz. Bunları yaparken dikkatinizi çocuğunuza verin; onunla konuşun ve size söyleyeceklerini dinleyin. Planlı aktivite olmadan öylesine zaman geçirmek dahi çocuğunuz için anlamlı olacaktır.
- Birden fazla çocuğunuz varsa, zamanınızı eşit olarak bölmeye çalışın. Bununla birlikte, her biriyle aynı şeyi yapmak zorunda olmadığınızı unutmayın. Örneğin, çocuklarınızdan biri paten kaymayı severken, diğeri kütüphaneye gitmekten mutlu olabilir.
- Çocuklarınızın okullarıyla da ilgili olun. Örneğin, mümkün oldukça etkinliklere katılın, birlikte ödev yapın ve notlarını takip edin. Bununla birlikte onları sıkmamaya dikkat edin. Sonuçta sizinle zaman geçirmeye zorlanmalarını değil, birlikte geçirdiğiniz zamanın özel olduğunu hissetmelerini istersiniz.
- Mahremiyetine saygı gösterin
Çocuğunuzun odasına girdiğinizde zorla çekmecelerine bakmayacağınıza ve günlüğünü okumayacağınıza dair güven verin. Bu onlara kendi alanlarına saygı duymayı ve başkalarının mahremiyetine saygı duymayı öğretecektir. Aynı zamanda onlara istikrar duygusu verecek ve ikiniz arasında güven inşa etmeye yardımcı olacaktır.
- Çocuğunuzun kişisel alanını korumasına izin verin. Özellikle büyüdükçe sizden sır saklamasının normal olduğunu kabul edin. Onlara her şey için açık kapı bırakarak bir sorun yaşadıklarında yardım için size gelmelerini sağlayabilirsiniz.
- Başarılarında yanında olun
Yoğun bir iş hayatınız olabilir. Ancak çocuğunuzun önemli anlarında yanında olmaya çalışın. Çocukların hızlı büyüdüğünü ve siz farkına varmadan kendi başlarına idare edebilmeye başlayacaklarını unutmayın. Patronunuz bir toplantıyı kaçırdığınızı hatırlayabilir veya hatırlamayabilir, ancak çocuğunuz oynadığı bir oyuna katılmadığınızı kesinlikle hatırlayacaktır.
- Bir şey olursa ve önemli bir etkinliği kaçırmanız gerekiyorsa, bunu kaçırdığınız için gerçekten üzgün olduğunuzu çocuğunuza söyleyin ve özel bir kutlama ile bunu telafi edin. Örneğin, okulun ilk günü çocuğunuzu okula götüremiyorsanız, o gece onun en sevdiği yemekle ve özel bir tatlıyla kutlama yapabilirsiniz.