Gerçek: Köpeğinizin Yalaması Sizi Hasta Edebilir

Köpeklerin ağzının insanlardan daha temiz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün. Köpeklerin ağızları salmonella ve calpylobacter gibi pek çok bakteri ve parazite ev sahipliği yapabilir. Bu organizmalar bozulmuş gıdalardan veya dilini tuvalet kağıdı gibi kullanmasından sonra ağzına geçebilirler. Sonrasında köpeğinizi öptüğünüzde bu mikroplar köpekten insana geçerler ve bir ishal vakasına sebep olabilirler.

Gerçek: İnsanlar Ev Hayvanlarını Hasta Edebilirler

Yaygın değil ancak olabiliyor. H1N1 domuz gribi virüsü kedileri, köpekleri ve gelincikleri etkileri ve bunu hasta sahiplerinden kaptılar. Çoğu zaman hafif ilerler ancak bazı evcil hayvanlar da öldüler ve bu nedenle veterinerler sık sık el yıkamayı ve hasta olunca ev hayvanı ile yatağınızı ayırmanızı öneriyorlar. Köpekler ve insanlar aynı tür E.coli bakterisini paylaşırlar. Ayrıca MRSA adlı süper böcek de insanlar ve köpekler arasında gidip gelir.

Efsane: Kediler Bebeğin Havasını Çalarlar

Bu efsane 1700’lü yıllara dayanıyor. Bebekler ani bebek ölümü sendromu nedeniyle öldüklerinde, insanlar hemen beşikte duran kedileri suçlamışlar. Günümüzde yumuşak oyuncaklar, hastalıklar ve yüzüstü yatma gibi şeylerin hepsi bu sendrom ile ilişkilendiriliyorlar ancak kediler değil. Kediler beşiklere yönelirler çünkü sıcaktır, rahattır ve yüksektedir. Yani kedi için idealdir.

Gerçek: Köpekler Hipoglisemi Kokusunu Alabilirler

Bir efsane gibi görünse de bir gerçek. Köpekler şeker hastası sahiplerinin kan şekerlerindeki ani düşüşün kokusunu alabiliyor ve onları pençe atma, yalama, inleme ve havlama gibi şeylerle uyarabiliyorlar. Bazı köpekler diyabetik servis köpekleri olarak eğitiliyorlar. Koku duyuları düşük kan şekerini %90 oranında başarı ile tespit edebiliyor.

Gerçek: Köpekler Sevgi İçin Bakarlar

Köpeğiniz gözlerini size kitlediğinde, bu illa ki bir şey istedikleri anlamına gelmez, sevgi nedeniyle de bakabilirler. Köpekler yakın insan yoldaşları olduğunda bu atipik davranışı geliştirirler. Fakat bir köpek ve yabancı kişi arasındaki doğrudan bakış bir tehdittir. Elbette ondan gelecek her bakış da sevgi değil çünkü bazen yemek de isteyebilir. Bedeni gerginse ve kulakları düzleşmişse geri çekilmenizi istiyor da olabilir.

Gerçek: Kediler Çok Fazla Sevebilirler

Davranış uzmanları bazı kedilerin favori kişilerinden ayrıldıklarında ayrılık anksiyetesi yaşadıklarını onaylıyorlar. Kediniz bu nedenle siz işte olduğunuzda kıyafetlerinize işiyor olabilir. Bunun diğer işaretleri arasında sürekli dolaşmak, miyavlamak ve kapıya gidişinizi engellemek olabilir. Yalnız bıraktığınızda kusabilir veya yemeyebilir. Çok fazla seven kediler için davranış terapisi ve anti-anksiyete ilaçları faydalı olabilirler.

Gerçek: Köpekler 250 Kelime Öğrenebilirler

En akıllı, iyi eğitilmiş türlerin insan konuşmasını anlama yetileri araştırmacı Stanley Coren’e göre 2 yaşındaki çocuklara denk. Bu köpekler 250 kelimeye kadar anlayabiliyorlar ve ortalama bir köpek ise 150 kelime anlıyor.

Gerçek: Beyaz Kediler Genelde Sağırdır

Beyaz kürklü olan kedilerin genelde bir veya iki kulağı sağırdır ve özellikle mavi gözlü olanlarda yaygındır. Sadece bir göz mavi ise, tek kulaktan sağır olması yüksek ihtimal. Pek çok kedi sahibi, sağır kedilerin pek de parlak olmadıklarını söylüyor ancak bunun sebebi sağırlık mı yoksa düşük zeka mı belli değil.

Efsane: Kedi Dört Ayağı Üstüne Düşer

Kediler esnek omurgaları sayesinde kısa mesafelerde ayak üstüne düşmede şampiyonlarıdır. Ancak bazen kafa üstü de düşerler. Ayrıca bir iki istisna haricinde ayakları düşüş nedeniyle kırılmaz. Baş ve bedenleri yere çarptığında ise ağır yaralanma olabilir. Yüksek, açık pencerelere erişimi olan kediler bir kuşa odaklanabilirler ve bu nedenle dengelerini kaybedip düşebilirler. Buna yüksek bina sendromu denilir.

Gerçek: Köpekler Dans Edebilirler

Köpekseverler insanlar ve köpekler arasındaki bağı güçlendirmek için yeni etkinlikler düzenliyorlar. Köpek ve sahibi ayağa kalkıp koreografik bir dans performansı gösteriyorlar.

Gerçek: Kediler Ağızlarından Koku Alırlar

Kedilerin ağızlarının tepesinde koku almalarını sağlayan bir bez bulunur. Bir şeyin kokusunu iyi bir şekilde almaya çalıştıklarında ağızlarını iyice açarak kokunun bu organa yönlendirilmesini sağlarlar. Bu tehlikeli duruşa Flehmen tepkisi adı verilir ve genelde bir dişi kedi arayan erkek kedilerde görülür.

Efsane. Kuyruk Sallayan Köpek Mutlu Köpektir

Köpekler kuyruklarını üç farklı duygu için sallarlar ve sadece biri mutluluktur. Çok yüksek ve sert duruyorsa bu köpeğin sürüsünü korumaya hazır ve gergin olduğu anlamına gelir. Kuyruk aşağıdaysa ve çok hızlı sallanıyorsa bu korkmuş ve itaatkar olduğu anlamına gelir. Mutlu bir köpek ise kuyruğunu doğal, orta bir pozisyonda sallar ve kulakları, ağzı ve bedeni rahatlamış görünür.

Gerçek: Yenidoğan Köpekler Kuyruk Sallamazlar

Köpek yavruları üç haftalık olana kadar kuyruk sallamazlar ve bazılarında bu yedi haftayı bulabilir. Veterinerler yavru köpeklerin bunu yapabildiklerini ancak uyku ve yeme gibi şeylerle çok meşgul olduklarını söylüyorlar. Farkındalık kazandıkça, kuyruk sallama bir işaret dili haline geliyor: yemek istemekte, oyun oynamakta kullanılabilir. Köpekler yalnız olduklarında neredeyse hiç bir zaman kuyruk sallamazlar.

Gerçek: Yavru Kedi ile Erken Bağ Kurmak Gerekir

Bazı kediler, hayatlarının erken dönemlerinde insanlara maruz kalmadılarsa, onları besleyen bir eli ısırabilirler veya hırlayabilirler. Kedi davranışı uzmanları, yavru kedilerin ilk yedi haftalarında insanlarla düzenli temasta bulunmaları gerektiğini söylüyorlar ve bu olmazsa bir daha hiç bir zaman bağ kurmayabilirler. İlk haftalarda günde beş dakika bile bir kediye el ısırmamasını öğretmek için yeterli olabilir.

Efsane: Köpekler Siyah Beyaz Görürler

Köpek araştırmacıları pek öyle olmadığını söylüyorlar. Köpekler mavi, mor, sarı ve grinin insanlara göre daha fazla tonunu görebiliyorlar. Ayrıca düşük ışıkta daha iyi görüyorlar ve en ufak hareketleri bile tespit edebiliyorlar ve bu da onları daha iyi avcılar yapıyor. Gözlerindeki hassas koni hücreleri üzerine yapılan çalışmalara göre muhtemelen kırmızı, turuncu ve yeşili göremiyorlar.

Efsane: Sıcak Burun, Hasta Köpek Demektir

Köpeğin burun sıcaklığı kolayca değişir ve iyi bir hastalık işareti değildir. Güneşte yattıktan sonra sıcak ve kuru olabilir, su içtiği için soğuk ve ıslak olabilir. Hastalığın daha iyi belirtileri arasında sinirlilik, iştah kaybı, kusma, öksürme ve 39 derece üstü ateş bulunuyor. Islak bir burun ise göz yaşlarını burna taşıyan kanallardan kaynaklı.

Gerçek: Topallamak Akciğer Problemi Anlamına Gelebilir

Topallama şikayeti ile veterinere gelen bazı köpeklerde akciğer kanseri veya başka solunum problemleri ortaya çıkar. Göğüsteki kanserler bacak kemiklerinde yeni dokuların oluşmasına sebep olabilirler ve bu da bacaklarda şişkinlik ve ağrılara sebep olur. Akciğer kanserinin bir diğer tipik belirtisi ise öksürüktür ancak köpeklerin %25’i röntgen ile kanser teşhisine kadar herhangi bir belirti göstermiyor. Bacaklardaki değişimler kanser tedavi edilebilirse ortadan kalkabilir.

Efsane. Kedilerin Süte İhtiyaçları Vardır

Kedilerin süte ihtiyaçları olduğuna dair efsane yanlıştır ve kedinize süt vermeniz ishal olmasına sebep olabilir. Kediler ergenliğe kadar anne sütü içerler ancak sonrasında inek sütü tadını sevebilirler. Ancak yetişkin kedilerde süt proteinlerinin sindirilmesini sağlayan laktaz enzimi pek bulunmaz. Bunun sonucunda ishal ortaya çıkabilir.

Efsane: Köpeklerin Kemiğe İhtiyaçları Vardır

Bu uygulama antik köpeklerin (kurtlar) bol bol kemik yemiş olmalarından kaynaklanır. Günümüzdeki köpekler ise tüm kalsiyum ve besin ihtiyaçlarını kuru mamadan alıyorlar. Kemikler köpeklerin çiğneme ihtiyaçlarını tatmin edebilirler ancak onu boğabilir ve keskin yerleri ile ağızlarını kesebilirler. Çiğneme imkanı sunan oyuncaklar daha faydalı olacaklardır.

Efsane: Yalamak Köpeğin Yaralarını İyileştirir

Köpek salyasının efsanelerin aksine iyileştirici gücü yok. Hatta ağız bakterileri köpeğin iyileşmesini zorlaştırabilirler. Köpekler takıntılı yalama eğilimindedirler ve bu da kalıcı yaralara sebep olabilir. İyileşme sürecinde genelde kafalarının etrafına takılan konik biçimli tasma kullanılarak yara iyileşene kadar yalamaları önlenir.

Gerçek: Kediler Gözleri ile Öperler

Kedi uzmanlarına göre kediler yavaş göz kırpışları ile iletişim kurarlar. Kendi türüne karşı bu barış işaretidir ve diğer kedileri rahatlatmayı sağlar. İnsanlara yapıldığında göz kırpış ise bağ kurma, hatta sevgi anlamına gelebilir. Kediye uzun bir bakış atıp yavaşça göz kırparsanız kedi beden dili ile öpücük gönderebilirsiniz. Sakinleştirici bir göz kırpma ev kedilerini, vahşi kedileri ve hatta doğadaki kaplanları bile sakinleştirebilir.

Gerçek: Köpekler Aşık Olurlar

İki köpek aşk dolu bir ilişki yaşayabilir mi? Köpek parkında birbirlerine tutulabilirler mi? Antropolog Elizabeth Marshall Thomas köpeklerin aşık olabildiklerini belirtiyor.

Gerçek: Sigara Kedi ve Köpeklere Zarar Verir

Pasif içicilik kedilerde lenfoma ve ağız kanseri riskini arttırır. Ev kedileri, hem havadaki dumanı alırlar hem de tüylerine yapışan dumanı yalayarak bir daha alırlar. Köpeklerin uzun burunlarında ise sigara içen birisi ile yaşamaktan dolayı kanserli tümörler oluşabilir ve kısa burunlularda ise akciğer kanseri riski daha fazla.

Kedi Dili: Ağzı Nedeniyle Mırıldama

Kedilerin sessiz, motor benzeri sesleri henüz iyi anlaşılmış değil. Ancak mutluluktan dolayı mırıldayabildikleri gibi ağrıdan ve ölüme yakın olmaktan dolayı da mırıldayabilirler. Bu bir kendini yatıştırma davranışı olabilir. Kediler doğurmadan önce bir kaç saat boyunca mırıldayabilirler ve ayrıca emzirme sırasında da anne kedi mırıldar.

Kedi Dili: Cıvıldama

Kediler keskin, yüksek frekanslı bir sesi avlarını gördüklerinde çıkarırlar ve bu bir cıvıldama gibidir. Kedi avını göremediği zaman alt çenesini oynayarak çıkardığı bir konuşma davranışı da gösterebilir.

Köpek Dili: Gülücük

Köpeklerinin gülebildiğini söyleyen sahipler onların duygularını gösterebildiklerini belirtiyorlar. Teslimiyet gösteren bir gülümseme gergin bir gülümseme türüdür. Köpek dudaklarını yukarı kaldırır ve ön dişlerini gösterir ve ayrıca çömelebilir. Bu zararsızdır ve gergin gülümseme agresif duruş ile karıştırılabilir. Şüphedeyseniz köpeğinize bulaşmayın.

Köpek Dili: Balina Gözü

Köpek başını çevirdiğinde ancak sizi görüşünde tutmak için gözlerini de çevirdiğinde, buna balina gözü denir ve genelde korkmayı veya bir şeyi korumayı ifade eder. Gözlerinin beyazı bir hilal gibi görünür ve onu rahatsız etmek hırlamaya sebep olabilir. Gergin bir beden de bu görüşü tamamlayabilir. Köpekler daha rahat anlarında da yan bakabilirler ancak beyazları bu kadar görünmez ve bedenleri rahattır.