Tüp bebek tedavisi gören herkes, embriyo transferi gerçekleştirildikten sonraki 10-14 gün içerisinde gerçekleştirilen beta hCG analizini bilir. Gelecekte anne olmayı hedefleyen tüm kadınların bir tüp bebek tedavisinde beklediği an, beta hCG değerini öğrenme anı mutlaka gelir.
Zor geçen günler ve tedavilerden sonra bu bekleyiş biraz daha uzayabilir. Ancak, tüm bu bekleyişten sonra büyük gün nihayet gelir. Bu yazıda, beta hCG değerinin ne olduğundan ve sonuçları yorumlayabilmek için bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz…
Beta hCG Nedir?
Beta hCG, embriyo trofoblast hücreleri tarafından anne rahmine yerleştirildikten kısa bir süre sonra salgılanan bir glikoproteindir.
Hamileliğin meydana gelmesini takiben, beta hCG seviyelerinde hızlı bir artış meydana gelir. Bu hızlı artış, gebeliğin erken onayının mükemmel bir belirtecidir. Ayrıca; gebeliğin ilk birkaç haftasında beta hCG değeri her 48-72 saatte bir iki kat artması gerektiğinden, gebeliğin ilerleyişini takip etmek için de yaygın olarak kullanılan bir parametredir.
Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuz beta hCG seviyelerini kontrol etmek için bir kan testi talep edecektir. Ancak, beta hCG seviyeleri yükselmediyse bu hamile olmadığınız anlamına gelmez. Hamileliğin çok erken döneminde olduğunuz için, HCG seviyeleriniz artmamış olabilir.
ml başına 5 mIU / mL’nin üzerinde hCG seviyeleri, tipik olarak gebeliğin göstergesidir. İlk test sonucunuz, temel seviye olarak kabul edilir. Bu seviye;
- 20 mIU / mL veya daha düşük ile
- 2.500 mIU / mL arasında değişebilir.
Canlı bir gebeliğin ilk 4 haftasında; hCG seviyeleri her 2-3 günde bir iki katına çıkmaktadır. Altıncı haftanın gelmesiyle, hCG seviyeleri de her 96 saatte bir iki katına çıkmaktadır. Bu nedenle, temel seviyede bu rakam 5 mIU / mL’nin üzerindeyse, birkaç gün sonra, iki katına çıkıp çıkmadığını kontrol etmek için doktorunuz tekrar kan testi gerçekleştirebilir.
Belirli riskler söz konusu değilse, hCG seviyeleri gebeliği belirlemek için yeterli olabilir. Çoğu durumda doktor, gebeliğin ilk dönemlerinin bir parçası olarak 8-12. haftalar arasında bir ultrason muayenesi gerçekleştirecektir.
Beta hCG Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Beta hCG hormonu seviyeleri, idrarla yapılan gebelik testleri ya da kan testi yapılarak ölçülebilir. En güvenli olanı, hastane ortamında gerçekleştirilen kan testleridir. Çünkü bir kan testi; 5 mUI / ml gibi daha düşük Beta hCG seviyelerini de tespit edebilir. Uzmanlar, hamilelik haftasına göre ortalama Beta hCG seviyeleri aşağıdaki gibidir:
- 3. hafta: 5 – 50 mIU / ml
- 4. hafta: 5 – 426 mIU / ml
- 5. hafta: 18 – 7,340 mIU / ml
- 6. hafta: 1.080 – 56.500 mIU / ml
- 7-8. hafta: 7, 650 – 229,000 mIU / ml
- 9 – 12. hafta: 25,700 – 288,000 mIU / ml
- 13 – 16. hafta: 13,300 – 254,000 mIU / ml
- 17 – 24. hafta: 4,060 – 165,400 mIU / ml
- 25 – 40. hafta: 3.640 – 117.000 mIU / ml
- Hamile olmayan kadınlar: <5.0 mIU / ml
Bu değer aralığının, son adet döneminden itibaren hamilelik süresine dayandığını unutmayın. Bu nedenle, adet düzensizliği olan kadınlarda bu aralıklarda farklılıklar görülebilir.
Bu tablodaki Beta hCG seviyeleri; geciken adet döneminizin ilk gününden başlayarak hesaplanır. Yani bu, yumurtlama sonrası 14.gündür.
5 mIU / ml’nin altındaki bir hCG seviyesi, negatif gebelik anlamına gelir. 100 mIU / ml’nin üzerinde bir değer ise pozitif gebeliktir. 5- 100 mIU / ml arasında bir değer belirsizdir. Yani, beta Hcg seviyelerinin artıp artmadığını görmek ve gebeliği onaylanmak için yeniden kan testi yaptırmanız gerekir. Bir Beta hCG hesaplama makinesi, girdiğiniz değere göre kaç haftalık hamile olabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
Beta hCG Seviyeleri Neden Düşük Olur?
Normal bir hamilelikte düşük Beta hCG seviyeleri ile karşılaşabileceğinizi ancak aynı zamanda sağlıklı bir bebek dünyaya getirebileceğinizi unutmayın. Bazen, bir Beta hCG değeri embriyoların daha yavaş bir implantasyon sürecine sahip olması nedeniyle daha düşük olabilir. Daha düşük bir Beta hCG seviyesinin diğer olası nedenleri şunlardır:
- Obezite: Obez kadınlarda hCG konsantrasyonları belirgin derecede daha düşüktür. Ancak, Beta hCG seviyelerinin iki katına çıkma süresi diğer kadınlar ile benzerdir.
- Dondurulmuş embriyo: Dondurulmuş embriyo ile hCG üretiminin azalması arasında bir ilişki olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
- Dış gebelik
Beta hCG Seviyeleri Neden Yüksek Olur?
Bir Beta hCG seviyesi normalden daha yüksekse, her zaman bunun çoğul gebelik olduğunu varsayılmamalıdır. Onun yerine, ultrason muayenesi yapmak ve onay beklemek gerekir.
Yüksek Beta hCG seviyelerin değişikliklerini değerlendirilmesi için, 48-72 saat içinde yeniden kontrol edilmesi gerekir. Yüksek Beta hCG seviyeleri aşağıdakilere işaret ediyor olabilir:
- Gebelik tarihinin yanlış hesaplanması
- Çoğul gebelik
- Üzüm gebelik
Beta hCG Sonuçları Ne Zaman Bir Soruna İşaret Eder?
İlk Beta hCG ölçümü sonrası değerler beklenenin altındaysa yada diğer belirtiler nedeniyle düşük yapma konusunda endişelenmek için bir nedeniniz varsa, büyük olasılıkla test tekrarlanacaktır. İkinci testte Beta hCG seviyelerinde bir düşüş varsa, bu genellikle düşük olabileceği anlamına gelir. Beta hCG seviyeleri ile ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuza danışmalısınız.
Beta hCG Seviyeleri Düzenli Olarak Kontrol Edilmeli Mi?
Olası bir sorun belirtisi görülmediği sürece, Beta hCG seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesine gerek yoktur. Bir doktor, kanama olması durumunda ya da şiddetli kramplar varsa, Beta hCG seviyelerini tekrar ölçebilir.
Gebelik Kaybı Sonrası Beta hCG Seviyeleri
- Gebelik kaybından 4-6 hafta sonra çoğu kadında Beta hCG seviyeleri normal aralığa dönmektedir.
- Doktorunuz, Beta hCG seviyesinin yeniden 5 mIU / ml’nin altına düştüğünden emin olmak için, gebelik kaybı sonrası tekrar test yapabilir.
Çok Yavaş Bir Artış Düşük Anlamına Mı Gelir?
Gebelik meydana geldiğinde, Beta hCG, kısa süre içinde iki katına çıkarak hızlı bir şekilde yükselmektedir. Ancak, yavaş bir artış her zaman düşük yaptığınız anlamına gelmemektedir. Bununla birlikte, genellikle daha fazla teste ihtiyacınız olur.
Beta hCG seviyeleri, sonraki testlere rehberlik etme konusunda yardımcı olabilir. Ancak yine de, bir düşük ya da canlı bir gebelik için kesin bir gösterge değildir. Doktorunuz, doğrudan düşük teşhisi koymak yerine hamileliği onaylamak için testi tekrarlar ve Beta hCG seviyelerini tekrar kontrol eder.
İki gün sonra, Beta hCG seviyelerinde %53 ya da daha yüksek bir artış olması, %99 oranında canlı gebeliği onaylayabilir. Burada, Beta hCG seviyelerinin 2 katına çıkma süresinde dikkate alınması gereken önemli bir faktör, Beta hCG’nin başlangıç değeridir.
5.000 mIU / mL veya daha yüksek bir Beta hCG seviyesi ile başlayan bir kadın, genellikle aynı artış oranına sahip olmayacaktır. Çoğul gebeliklerde de Beta hCG seviyelerinin artış hızı değişebilir. Düşük ya da dış gebelik gibi durumlar da seviyelerin düşmesi söz konusudur. Ayrıca, bir üzüm gebelik daha yüksek Beta hCG seviyelerine neden olmaktadır.