Yumurtalama Dönemi Hesaplama Ovulasyon Hesaplama

Yumurtalama Dönemi - Ovulasyon Hesaplama

 

Çocuk sahibi olmaya çalışıyorsanız, ne zaman cinsel ilişkiye gireceğiniz kritik bir önem taşır. Bir yumurtlama dönemi hesaplama aracı; doğurganlık günlerinizi ve bir adet döngüsü sırasında hamile kalma fırsatınız olan zamanları anlamanıza yardımcı olabilir.

Hamile Kalmak İçin En İyi Zamanlar

Hamile kalmaya çalışıyorsanız, bunu ne zaman yapabileceğinizi bulmak için biraz yardıma ihtiyacınız olabilir. Hamile kalmak için en iyi zaman, yumurtladığınız zamanlardır. Bu süreç, “hamile kalma penceresi” olarak da bilinir ve yumurtlamadan birkaç gün öncesidir.

Bir kadının adet döngüsünün uzunluğu; adet kanamasının başladığı ilk gün başlar ve bir sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar devam eder. Bu süre, her kadında 23-35 gün arasında değişebilir. Ortalama olarak ise 28 günlük bir süreci kapsamaktadır.

Adet düzensizliği gibi bir sorun yaşıyorsanız, yumurtlama günlerinizi hesaplamanız daha zor olabilir. Ancak, yumurtlama tarihini kaçırmamak için, en yakın adet tarihinize gitmenizi öneririz. Ek olarak, yumurtlama idrar testleri de size ovulasyon günleriniz hakkında fikir verebilir. Dilerseniz, alanında uzman bir doktordan daha fazla tavsiye alabilirsiniz.

Neden Hesaplamalısınız?

Yumurtlama döneminizi ve doğurganlık pencerenizi hesaplamanız önemlidir. Çünkü, yumurta ve sperm yalnızca kısa bir süre canlı kalmaktadır:

  • Sperm, ortalama 5 güne kadar yaşmaktadır.
  • Yumurta, yumurtalıklardan çıktıktan sonra 1 gün boyunca sperm tarafından döllenebilir.
  • Embriyonun oluşması için döllenmenin gerçekleşmesi gerekir.

Bu nedenle, sperm ve yumurtanın en doğru zamanda bir araya gelmesi çok önemlidir.

Bir kadının yumurtlaması, olgun bir yumurtanın yumurtalıklardan serbest bırakılmasıdır. Yumurtalıklardan ayrılan yumurta, döllenebileceği fallop tüplerinden aşağı doğru hareket eder. Yumurta salındığında, fallop tüpünün içinde sperm varsa, bir bebeğe dönüşebilecek döllenme ve embriyo oluşumu için bir şans var demektir.

Hamilelik; teknik olarak, yumurtlama öncesindeki 5 gün içinde ya da tam olarak yumurtlama gününde cinsel ilişkiye girildiğinde mümkündür. En doğurgan olduğunuz günler ise, yumurtlama gününü de içeren 3 günlük süredir. Bu süre zarfında cinsel ilişkiye girmek, çocuk sahibi olma konusunda size en iyi şansı verecektir.

Yumurtlamadan yaklaşık 1 gün sonra, bir kadının o adet döngüsü için gebe kalma şansı bitmektedir. Çünkü bu, yumurtanın artık fallop tüplerinde olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, yumurtlama günleri sonrasında cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalma şansı yok denecek kadar azdır. Yine de, bu, bir doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilmemelidir.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Doğurganlık pencerenizi hesaplamak için, hangi gün yumurtladığınızı belirlemeniz önemlidir. Bunu yapmak için, adet döngünüzün uzunluğunu bilmeniz gerekir. Bir kadının adet döngüsü, 23-35 gün arasında bir yerdedir.

Son adetinizin ilk gününden bir sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar geçen süreyi hesaplayarak adet döngünüzü bulduktan sonra; mevcut döngünüzün sonundan 14 gün çıkararak yaklaşık olarak yumurtlama gününüzü hesaplayabilirsiniz.

Bir mobil uygulama kullanmak, bu noktada yardımcı olabilir. Böylece, girdiğiniz verilere bağlı olarak, tahmini yumurtlama günleriniz hesaplanır. Tabi bunlar, adet kanamaları düzenli olan kadınlar için geçerlidir.

Adet düzensizliği yaşıyorsanız ya da adet döngünüzün uzunluğu her ay değişiklik gösteriyorsa, yumurtlama günlerinizi hesaplamanız daha zor olacaktır. Böyle bir durumda, idrarla yapılan yumurtlama testi kitlerini kullanmak ya da bir uzmandan tavsiye almak daha faydalı olacaktır.

Yumurtlama Dönemi Hesaplayıcı

Bir kadın, yalnızca adet döngüsünün belirli bir bölümünde gebe kalabilir. Bu süre, yukarıda da belirttiğimiz doğurganlık penceresi adı verilen dönemdir. Yumurtlamadan hemen önce ve yumurtlama sırasındaki günleri kaplayan doğurganlık penceresini hesaplayarak, çocuk sahibi olma şansınızın arttığı günleri tahmin edebilirsiniz.

Yumurtlama dönemi hesaplama aracı; düzenli olarak adet gören kadınlar için yumurtlama günlerini verir. Düzenli bir adet dönemi, her 21-35 gün arasında adet kanamalarının gerçekleşmesi anlamına gelir.

Yumurtlama dönemi hesaplayıcı, zaten hamile olan kadınlar için tasarlanmamıştır. Hamileliği önlemek için kullanıma uygun değildir. Yalnızca, doğurganlığın arttığı günleri tahmin etmek için kullanılmak için tasarlanmıştır. Profesyonel bir yardımın yerini alamaz. Bu nedenle, doğurganlığınız ile ilgili tavsiye almak için her zaman bir sağlık uzmanına danışmak en iyisidir.

Yumurtlama Dönemini Tahmin Etmenin Diğer Yolları

Yumurtlama döneminde vücudunuzdaki fiziksel değişimlere dikkat edin. Bu dönemde, bazı kadınlarda vajinal akıntılarda artış meydana gelir. Bu sayede, ne zaman yumurtladıklarını anlamaları daha kolaydır.

  • Yumurtlama öncesinde servikal mukus, çiğ yumurta akına benzer bir kıvamdadır.
  • Yumurta gerçekleştiğinde, vücut ısısı ortalama 0.5 derece artmaktadır. Sabahları vücut ısınızı ölçmek yumurtlama günlerinizi bulmanıza yardımcı olabilir.

Not: Burada unutulmaması gereken, vücut sıcaklığındaki artışın çoktan yumurtlamış olduğunuz anlamına gelmesidir. Bu nedenle, zamanlama çok önemlidir!

  • Evde yapılan yumurtlama dönemi tahmin kitleri satın alınarak önceden hesaplama yapılabilir.
  • Her adet döneminizin ilk gününü not alarak, ne zaman yumurtlayacağınız konusunda temel bir fikir edinebilirsiniz. Ancak bu yöntem, adet döngüleri düzenli olan kadınlar için geçerlidir. Yine de, başlamak için iyi bir yol olabilir.
  • Yumurtlama dönemi hesaplama aracı kullanarak, hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu günleri bulabilirsiniz.

Doktora Danışmadan Önce Ne Kadar Beklemeliyim?

Yumurtlama döneminizi hesaplıyor, o günlerde cinsel ilişkiye giriyor ancak yine de negatif gebelik testi sonuçları ile karşılaşıyorsanız, bir süre sonra bir uzmandan yardım almak iyi bir fikirdir. Peki, bir doktor tavsiyesi almadan önce ne kadar süre denemeye devam etmeniz gerekir?

35 yaşın altındaki çiftler, 12 ay boyunca herhangi bir uzman desteği olmadan denemeye devam etmelidir. 35 yaşın üzerindeyseniz, 6 ay boyunca doğal yolla gebe kalmaya çalıştıktan sonra, profesyonel bir tavsiye almayı düşünmeniz önerilir. Bir uzman, basit doğurganlık testleri yaparak ve gerekli tavsiyeleri vererek, daha erken hamile kalmanıza yardımcı olabilir.