Enfeksiyonlar küçük çocuklarda çok yaygındır. Bunun nedeni, diğer çocuklarla sık sık temas halinde olmaları ve bulaşıcı hastalıkların kişiden kişiye kolayca yayılabilmesidir. Çok küçük çocuklar, ağızlarına bir şeyler koymaya ve sıklıkla yüzlerine dokunmaya, böylece enfeksiyonlara daha fazla yol açmaya eğilimlidir.

Çocuklar ayrıca birçok enfeksiyona da sahiptir, çünkü bağışıklık sistemleri (enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele eden) tam olarak gelişmemiştir. Neyse ki, çoğu enfeksiyon ciddi olmayacaktır.

Çocuklarda sık görülen enfeksiyonlar


Çocukları yaygın olarak etkileyen enfeksiyonlara bakteriler, virüsler, mantarlar, akarlar ve parazitler de dahil olmak üzere çeşitli mikroplar neden olur.

• Virüsler; soğuk algınlığı, grip ve bazı gastroenterit hastalıkların nedenidir. Virüsler ayrıca uçuk, siğil ve suçiçeği hastalığına neden olur.
• Çocuklarda sık görülen bakteriyel enfeksiyonlara örnek olarak strep boğaz, impetigo ve boğmaca hastalığı sayılabilir.
• Enfeksiyöz konjonktivit (bazen kırmızı göz denir) ve orta kulak iltihabı hem virüs hem de bakteriden kaynaklanabilir.
• Yaygın mantar enfeksiyonları arasında mantar, ayak mantarı ve pamukçuk bulunur. Kafa bitleri, bağırsak parazitleri ve akarlar da aynıdır. Vücuda göz, burun, ağız ve yaralı deriden girebilir.

Enfeksiyon kapmak

Bir enfeksiyonun başkalarına bulaşmasının en yaygın yollarından biri hapşırma ve öksürmedir. Enfekte bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde, enfekte damlacıkları havaya püskürtür. Bu damlacıkları solursanız, enfeksiyonu kapabilirsiniz. Bu damlacık iletimi olarak bilinir ve yaygın grip nedenidir.

Enfeksiyon almanın başka bir yaygın yolu da doğrudan temastır. Temas, bulaşmış bir kişi veya kontamine bir nesne ile olabilir. Baş biti veya cilt enfeksiyonu olan biriyle doğrudan temas genellikle enfeksiyon ile sonuçlanır. Kirlenmiş bir yüzeye (kapı kolu, oyuncak veya yazı tahtası gibi) dokunmak ve sonra göze, buruna veya ağza dokunmak da enfeksiyona yol açabilir. Bazı mikroplar yüzeyler üzerinde saatlerce hatta günlerce barınabilir. Bu şekilde soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonları kapabilirsiniz.

Bazı hastalıklar son derece bulaşıcıdır ve bir kişiden diğerine kolayca geçebilir. Örneğin, insanlar sadece yakın zamanda hastalık bulaşmış bir kişinin içinde bulunduğu bir odada ya da ortamda kızamık ve suçiçeği kapabilirler. Ancak unutmayın ki, sadece aşısı olmayan kişiler kızamık ya da suçiçeği olabilir.

Enfeksiyonların yayılmasını durdurma

Çocuklarda enfeksiyon yayılmasını durdurmanın en etkili 3 yolu aşı, istirahat (hasta olduğunuzda evde kalmak) ve el yıkamadır.

Aşı:

Aşı, çocukları birçok yaygın ve ciddi çocukluk çağı enfeksiyonuna karşı korumanın en etkili yoludur. Aşı, sadece çocuğunuzu belirli enfeksiyonlara karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda bu hastalıkların toplumda yayılmasını önlemeye de yardımcı olur.

Bu nedenle, çocuklarınızın aşı olmasını sağlayarak, sadece onları korumakla kalmayıp, aynı zamanda aşı için çok küçük olan çocukları ve aşılanmasını önleyebilecek tıbbi sorunları olan çocukları da korursunuz.

Aşının bazı yan etkileri vardır, ancak en yaygın yan etkiler çok hafif ve sadece bir veya iki gün sürmektedir. Ciddi reaksiyonlar nadirdir. Aşılar hakkında belirli sorularınız varsa, çocuğunuzun doktoruyla konuşun.

İstirahat:

Çocuğunuz hastalandığında, okula gitmemeli ve evde kalmalıdır. Dinlenmeleri ve daha iyi olmaları için en iyi yol budur. Bulaşıcı bir hastalığı varsa, başkalarından uzak durmak da enfeksiyonun yayılmasını durdurmaya yardımcı olur.

Bazı bulaşıcı hastalıklar iyileştikten sonra bile bulaşıcı olabileceğinden, çocukların kendilerini iyi hissettikten sonra belirli bir süre boyunca evde kalmaları gerekebilir. Örneğin, norovirüs kaynaklı gastroenteriti varsa, daha iyi hissettikten sonra birkaç gün boyunca virüs bulaştırmaya devam edebilir. Evde kalmalı ve semptomlar ortadan kalktıktan sonra en az 48 saat boyunca başka insanlarla temas kurmamalıdır.

Benzer şekilde, bazı enfeksiyonlar semptomlar gelişmeden bulaşıcıdır. Bu enfeksiyonlara maruz kalmış çocukların, olası yayılma riskini azaltmak için enfeksiyona sahip olmadıkları doğrulanana kadar evde kalmaları istenebilir. Bu durum, genellikle sadece aşıyla önlenebilir ve bir hastalık salgını olduğunda aşılanmamış çocuklar için gereklidir.

El yıkama:

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için basit ancak önemli bir yöntem, ellerini temiz tutmaktır. Her zaman burnunu sildikten, tuvalete gittikten ve bir çocukla veya sokakta oyun oynadıktan sonra ellerini yıkamasını isteyin ve yemek yemeden önce ellerini yıkaması gerektiğini belirtin. Çocuklara ellerini, erken yaşlardan itibaren düzgün bir şekilde yıkaması öğretilmelidir.

Elleri düzgün yıkamak, sabun ve akan su gerektirir. Antibakteriyel sabunlar gerekli değildir. Önce sabunları yıkayın ve sonra; bilekler, tırnakların altı ve parmak araları dahil ellerinin her yerini sabunla yıkamasını sağlayın.

Ellerini yıkadıktan sonra düzgünce kurutması da önemlidir, çünkü hala nemli olan eller kuru ellerden çok daha fazla mikrop alabilir. El kurutmak, el yıkama sırasında durulanmayan mikropların giderilmesine de yardımcı olabilir. Ellerini kurutması için temiz bir havlu kullanması gerekir. Tüm yıkama, durulama ve kurulama en az bir dakika sürmelidir. Düzenli el yıkamak çocuğunuzun ellerini kurutuyorsa, sıcaktan ziyade soğuk su ve kokusuz sabun kullanın.

Alkol bazlı el dezenfektanları:

Alkol bazlı el dezenfektanları, çocuğunuz dışarıda olduğunda ve suya erişimi olmadığında yararlı olabilir. El dezenfektanları süpermarketler ve eczanelerden satın alınabilir ve paket üzerindeki talimatlara göre kullanılmalıdır. Kuru ele önerilen miktarda uygulanmalı ve tamamen kuruyana kadar eller ovulmalıdır.

Alkol bazlı el ovucuları yutulduğunda zehirlidir, bu nedenle belirli yaşın altındaki çocuklardan uzak tutmalısınız. Öncelikle bu ürünlerin nasıl kullanıldığını çocuklarınıza kendiniz göstererek öğretmelisiniz. El dezenfektanları ellerdeki mikropların sayısını azaltabilirken, gözle görülür şekilde kirli veya pis olduklarında işe yaramaz. Ellerin temizlenmesi için akan suda sabunla el yıkama en iyisidir.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemenin diğer yolları

• Hapşırıklarını ve öksürüklerini kapatmalarını öğütleyin. İnsanlar öksürdüğü ve hapşırdığı zaman, enfekte olmuş damlacıklar şaşırtıcı şekilde uzun bir yol alabilir. Çocuğunuza kullandığı kağıt mendilleri sık sık değiştirmesini söyleyin. Ayrıca burnunu sildikten sonra elini yıkaması gerektiğini belirtin. Çocuklar bunu erken yaştan itibaren yapabilmelidir.

• Öksürüklerini ve hapşırıklarını kapatmak için ellerini kullanmamalılar çünkü mikroplar ellere geçebilir ve böylece başkalarına aktarabilir. Mendil yoksa kol içini kullanmasını öğretin.

• Temiz tutmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için ellerindeki veya vücudundaki kesikleri yara bandı veya gazlı bez ile örtün.