Hayatınızda bazı durumlarda içgüdüleriniz ya da iç sesiniz size bir şeyler demiş olabilir. Belki birinden negatif bir enerji aldınız ya da aniden ve durduk yere ortaya çıkan bir içgüdüyle bir etkinliğe gitmediniz. Peki hissettiğiniz bu şeyler gerçek mi? Ve bunlara güvenmeniz gerekir mi? Bilim dünyasında ve spiritüalizmde bu hakkında neler söylendiğine gelin birlikte bakalım.

İç ses nedir?

İç ses ya da içgüdü, sezgilerimize benzemekle birlikte sezgiyle birlikte ortaya çıkmayan fiziksel hisleri de içerebilir.

Psikolojik açıdan bakacak olursak bu hisler, bağırsak bakterilerinin kandaki kimyasal mesajcılar yoluyla beyin ile doğrudan iletişim kurmasından ve bağırsak nöronlarının beynin limbik (duygusal ve sezgisel) kısmı ile olan bağlantısından kaynaklanmaktadır.

Spiritüel açıdan bakarsak ise iç ses, insanların bilme ile ilgili genel bir his duymasıdır. Ancak bu hissin ortaya çıkışı herkeste farklı olabileceği için başka bir noktaya değinmek gerekiyor.

İç sesinizi nasıl anlarsınız?

Hisleriniz aracılığıyla ulaşan sese İngilizcede “gut feeling” denmektedir. “Gut”, bağırsak veya mide demektir. Yani bu isimlendirilmeyle bağırsaklarda veya midede duyulan his anlatılıyor. Burada gerçekten de içgüdüsel bir his vardır. Örneğin, midenizde kelebekler uçuşur ya da midenizde derin bir his duyarsınız.

Ancak bazı insanlar bunu kalp çevresinde ya da bütün vücutlarında da hissedebiliyor. Bu sezgisel his, vücudunuzdaki tüylerin diken diken olmasına neden olabilir.

İç sesimizi harekete geçiren sezgi genellikle dört şekilde ortaya çıkar: duru görü, duru biliş, duru his ve duru işiti. Yani iç sesiniz ya da içgüdüleriniz görseller, düşünceler, fiziksel hisler ya da kelimeler olarak ortaya çıkabilir.

İç sesiniz size şunları söylemeye çalışıyor olabilir:

  • Tehlikedesiniz

Evrimsel açıdan bakacak olursak duyular dışı algılama aslında bir tür avantaj olabilir. Potansiyel tehlikeleri ya da tehlikeli durumları anlamak kesinlikle faydalı bir beceridir ve korktuğunuzda boğulur gibi hissetmek yaygın olarak görülmektedir.

Korku ya da tehlike kendini genelde mide ve bağırsaklarda gösterir ya da genel bir kaygı hissi verir.

  • Emin ellerdesiniz

İç ses her zaman olumsuz olmak zorunda değil. Hatta oldukça hoş olabilir ve bir kimsenin sizin için uygun olduğunu söyleyebilir. Romantik anlamda olsun ya da olmasın, yeni bir insanla tanıştınız diyelim. Bu insanın varlığı size oldukça iyi bir enerji verebilir. Bu gibi durumlarda midenizde güvende ve mutlu olduğunuzu gösteren hoş bir his olabilir.

  • Hasta olacaksınız ya da fiziksel bir sorununuz var

Daha önce hasta olacağınızı ya da vücudunuzla ilgili bir sorununuz olduğunu hissedip de bunun gerçek olduğunu gördünüz mü? Vücudumuz bizi herkesten iyi tanır ve çoğunlukla belli belirsiz değişiklikler ile dengesizlikleri bilir.

Sağlıkla ilişkili konularda kötü bir hisse sahipseniz doktora gitmeniz iyi olacaktır. İç sesiniz size yanlış olan bir şeyler olduğunu söylüyorsa bunu görmezden gelmeyin.

  • Riski göze almalısınız

Yeni bir kariyere başlamak ya da başa bir şehre taşınmak için bir güdü hissettiniz mi? Bazı zamanlarda sezgimiz, bizim için doğru olanı bilinçli düşüncemizden daha iyi bilir.

Bir sonraki büyük adımınız için aklınızda olan fikir riskli görünebilir, ancak iç sesiniz ne olursa olsun bu riski almanızı söylüyorsa onu dinlemek isteyebilirsiniz. Genelde mantığımıza uymamız gerektiğini düşünerek yetiştirildik. Ancak iç sesinizi bastırmaya çalıştığınızda huzursuzluk hissedebilirsiniz.

  • Manipüle ediliyorsunuz

Son olarak iç sesimiz bir kişinin bizim için iyi olduğunu söyleyebileceği gibi iyi olmadığını da söyleyebilir. Biri tarafından bir şekilde manipüle ediliyorsanız, midenizde ve bağırsaklarınızda kötü bir his duyabilirsiniz.

İç sese her zaman güvenmek gerekir mi?

Peki iç ses her zaman doğru mudur? Ne yazık ki hayır.

Ancak iç sesinizi ve sezgilerinizi daha dikkatli dinlemeye başladığınızda neyin gerçek olduğunu ve neyin olmadığını daha iyi ayırt edebilirsiniz.

Hayatınızda yaşadığınız her şeyi hatırlayamazsınız, ancak bunlardan edindiğiniz bilgeliği saklarsınız. İç ses, sizi güvende tutmak için bir tür örüntü  tanıma sistemidir. Ancak bazen eski korkulara dayandıkları zaman gelişiminizi engelleyebilir.

Bu konu çok önemli. İç sesinizi özgürce dinlemenizle ilgili en önemli tehlike, yansıtma yapıyor olabilmenizdir.

Örneğin, geçmişte aldatıldınız ve yeni sevgilinizin de sizi aldatacağına kendinizi ikna ettiniz. Bu doğru olabilir. Ancak aynı zamanda henüz işlememiş olduğunuz geçmiş bir ilişkiden yansıtma yapıyor da olabilirsiniz. Bu yansıtmayı, onun da aldatacağını düşünerek yeni sevgiliniz üzerine uyguluyor olabilirsiniz.

Veya bir hayalinizi ya da idealinizi, aşkı gerçekten bulmak istediğiniz için bir kişiye yansıtabilirsiniz. Sezginiz size bu kişinin ruh eşiniz olduğunu söyleyebilir ve bu sizin yaptığınız bir yansıtma olabilir.

Bunları unutmayın ve iç sesiniz ile mantığınızı birlikte kullanın ya da bir arkadaşınızdan ikinci bir görüş isteyin. Günlük tutmak da iç sesinize güvendiğiniz ve mantığınızı takip ettiğiniz zamanları görmenizi sağlayarak sezgilerinizi keskinleştirmenizi sağlayabilir.

Sezgi ile kaygı ya da korkuyu nasıl ayırt edersiniz?

Kaygı sorunlarınız varsa, kaygıdan kaynaklanan korku ile sezgiyi birbirinden ayırt etmeniz zor olabilir.

Sezgi genellikle sakin ve farkındalığın olduğu bir durumda ortaya çıkar ve duygusal değildir, bu nedenle gelen enerji ya da mesajlar nesneldir. Kaygı ise bağıran, titreşen ve dengesiz bir güçtür; insanı, kalp atışlarının hızlandığı ve sinirlerinin bozulduğu bir duruma sürükler.

Sezgilerinizi keskinleştirmek ve iç sesiniz konusunda öz farkındalık ile güvene sahip olmak, sezginizin doğru ya da yanlış olduğu zamanları ve kaygı yaşayıp yaşamadığınızı fark etmenize yardımcı olacaktır. Herkesin yolculuğu farklıdır; yalnızca hangi hissin, titreşimin ve enerjinin doğru olduğunu öğrenmeniz lazım.

Sonuçta olarak iç ses, sezgimizin fiziksel tezahürüdür; ancak her zaman doğru değildir. Sabırla ve pratikle, spiritüel hayatınız derinleştikçe iç sesinize ne zaman güvenebileceğinizi anlayabileceksiniz. Zamanla bu hisler daha güçlü ve daha net bir hale gelecek ve onlarla harekete geçerken kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.