Biten ilişkiden sonra, hayatta kalma kılavuzu!

Günlerden bir gün, korkulan olur ve ayrılık gelir. Suçlu sen misin? O mu? Kayıbın acısı o kadar büyük ve keskindir ki, sorular önemsizleşir. Düşünmemeye çalıştıkça, ‘’ya şöyle olsaydı’’, ‘’neden böyle oldu’’ gibi bir sürü cümle kaplar zihnini. Herşey anlamsızmış gibi gelir. O gitmiş ve beraberinde tüm hayalleri götürmüştür. ‘’Bana ne oluyor böyle? Neden böyleyim? Ya hayatımda başıma gelen en güzel şeyi kaybetmişsem?’’ Merak etme, yalnız değilsin. Gayet normal bir süreçten geçiyorsun.

Korkma, sonsuza kadar böyle devam etmeyecek. Zamanla, acı azalacak, düşüncelerin üzerinde tekrar kontrol sahibi olmayı başaracaksın ve hayatını kapladığını hissettiğin karanlık, bir sis bulutu gibi dağılmaya başlayacak.

Hazır sis bulutu görüş açımızı genişletmişken, etrafındaki insanları ve hayatları gözlemleyebilirsin. Herkesin tek bir şansı mı var hayatta gerçekten? Hayatımız boyunca, sadece tek bir fırsat mı veriliyor bize? Hiç kimse iş değiştirmiyor mu? İkinci kez aşık olan kimse yok mu etrafında? Hayatının belli dönemlerinde, belli fırsatları kaçırmış, ama başka fırsatları çok güzel değerlendiren insanlar tanımıyor musun? Doğduğumuz, büyüdüğümüz yerden başka bir yerde de yaşamayı öğrenemez miyiz? Sen hiç hayal kırıklıkları yaşayıp, çok kötü hissedip, yine gülmeyi başarmadın mı? Evet, aynı o zaman olduğu gibi, biraz şans, fazlaca sabır ve çaba ile yine mutlu olacaksın. Şu an sonsuza kadar kaybettiğini düşündüğün o duyguları, yeniden yaşayacaksın. Evet belki bir önceki deneyiminle aynı olmayacak, ama daha farklı bir şekilde ruhuna dokunacak. Şu an tüm bunlar sana imkansız gibi geliyor olabilir, ama elbet bu boşluk hissi yerini güzel anılara bırakacak.

Evet belki, bir ilişkiden yeni çıktığın için, şu an birçok anı yaşayamıyorsun, günlük hayatına devam etmekte zorlanıyorsun, belki ayrılık sonrası herşey umutsuz geliyor. Ama, günler geçtikçe, ruhun onarıldıkça, yepyeni ve belki çok daha güzel anlar bekliyor seni. O gün geldiğinde, hayatta tek bir şansın olmadığını hissedeceksin. Önemli olan, hayatın boyunca, başına ne gelirse gelsin, ‘’benliğini’’, duygu ve anılar ile doldurarak, kendin için yaşanmışlıklar oluşturmak. Tabiki bazı yaşanmışlıklar, bizim için çok önemlidir. Bazı ilişkilerin anlamı ve değeri, bitince de azalmayabilir. Önemli olan, bu ilişkilerin hayatımızdaki yerini gözden geçirmek. Bazen hayatımıza devam ederken, biten ilişkimizi düşünüp, o anıların verdiği acı tatlı bir duyguya kapılabiliriz. Biten ilişkinin tüm mutlu anıları film kareleri gibi, zihnimizin içinde yankılanır ve ilişkinin bitişi, oldukça acı bir duygu bırakır. Sanki hayatımız devam etmeyecek, sanki bu anılar hiç peşimizi bırakmayacak gibi hissedebiliriz. Yas sürecinin tamamlanması ile birlikte, hayatına daha fazla odaklanabileceksin. Yaşadığın aşk, ilişki, senin için her zaman değerli olabilir. İlişkin bitmiş olabilir, ya bu ilişkiden öğrendiklerin? Kendin ile ilgili öğrendiklerin? Sana iyi gelen veya iyi gelmeyen birçok şeyi fark etmedin mi? Kendi sınırlarını ve beklentilerini daha çok tanımana yardımcı olmadı mı? Bu öğretiler, bir sonraki ilişki deneyimin için sana çok faydalı olabilir.

Kısaca kendine bir yapılması gerekenler listesi oluşturabilirsin:

• Acele etme! Günler geçti, ben hala iyi değilim diyor olabilirsin, unutma ki, herkesin yas süreci farklıdır. Yaşadıklarını işleyebilmek, duygularını tanımlayabilmek ve durumu kabullenmek zamana ihtiyacın var. Öncelikle, kendini başkaları ile kıyaslama, kendine zaman tanı. Ne kadar çok acele edersen, o kadar çok kaygılanırsın. ‘’Zaman herşeyin ilacı’’ sözü, bu durumda geçerli.

• Öfke ile hareket etme! Şu an çok öfkeli olabilirsin, belki eski sevgiline nefret mesajları atmak istiyorsun, belki de sosyal medya hesaplarının hepsinden öfkeni ve kırgınlığını haykırmak istiyorsun. Böyle hissetmen, çok doğal. Öfkelisin, öfkeni ve duygularını, kağıda dök. Böylece hem rahatlarsın, hem de öfkenden kaynaklanan pişmanlık ile yüzleşmek zorunda kalmazsın.

• Arkadaşlarının sana destek olmasına izin ver! Kendini yalnız hissettiğin, çaresiz hissettiğin anlarda, dostlarının destek olmasına izin ver. Ancak, kendi duygusal ihtiyaçlarına odaklan. Eski sevgilini çekiştirmek veya onun senin için ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu konuşmak için, doğru bir zaman değil.

• Geçmişi geçmişte bırak! İkinizin fotoğrafları ve mekanları artık geçmişte kaldı. İkinizin şarkısını birçok umutla, dinliyor olabilirsin. Tüm bunlar seni sadece daha hüzünlü olduğun bir duruma sokar. Kendi şarkını seç, kendi hayatının ucundan tut! Bırak bu şarkı, senin hayatının melodisi olsun!

• Geçmişte neyi farklı yapabileceğini düşünmekten vazgeç! Zamanı geri alamazsın, ilişkiyi başa saramazsın, hem tüm bunlar olsa bile, sonucun değişeceğinden emin misin? Kendin ile ilgili dersler çıkardıysan, bu senin için çok geliştirici. Ama bu bir pişmalık değil, kendini daha iyi hale getirebilmek için bir fırsat.

• Bu ilişkiyi kendine bir hediye olarak görmeyi dene! Sen çok değerlisin, hayatındaki seçimlerin de bu değerli bütünün bir parçası olduğunu unutma. Güzel bir ilişkiden mi çıktın? Sana iyi gelecek bir ilişki denedin, sevmeye sevilmeye bir adım attın, ama bir sonu olması gerekti. Kötü bir ilişki miydi? Olabileceğini, yapabileceğini düşündün, bir şans verdin, ama sana iyi gelmeyen bir deneyim oldu. Her iki senaryoda da, önemli olan, sadece sensin! Hayatında olan herşey, sana ayrı bir renk katıyor!

• Haydi kalk, birşeyler yap! Evden çıkacak halin mi yok? Yorgun musun? Belki biraz yürürsün, ya da sevdiğin bir şarkıda dans edersin, belki sevdiğin bir kafede, sıcak bir kahve içersin. Her anın değerli, hayatı kaçırma!

• Hemen yeni biriyle birlikte olmaktan kaçın! Önce kendine izin ver, ilişkinin yasını tut, duygularınla yüzleş ve kendine zaman tanı. Bu mutsuzluktan çıkmak için, yeni bir ilişkiye başlarsan, tekrar mutsuz olacaksın…

• Kendini sevmeye odaklan! Onu çok sevmiş olabilirsin, ya kendini ne kadar seviyorsun? Kendi duygusal ihtiyaçlarının ne kadar farkındasın? Hadi kendine biraz şefkat göster. Belki, kendini biraz şımartırsın. Belki arkadaşlarınla daha sık buluşursun. Belki uzun zamandır yemediğin güzel bir tatlı yersin. Ne yapmak istersin? Gözlerini kapatıp, biraz düşün…

• Aylar geçiyor ve sen mutsuz hissediyorsan, bir uzmana başvur. Bazen herşey karanlık göründüğünde, terapi bir ışık olur…