Dişleriniz kırık, sararmış veya hafif çürümüş olabilir. Eğer öyleyse, bonding için mükemmel bir aday olabilirsiniz. Dental bonding, küçük boşluklar, minör kırıklar ve renk solması gibi kusurları düzeltmek için dişlere reçine uygulanarak yapılan bir işlemdir ve uygun maliyetlidir. Kozmetik bir yarar sağlamanın yanı sıra, diş çürüklerini doldurmak için de kullanılabilir. Zamanla onarılması veya yenilenmesi gerekebilir, ancak dişe bağlanmış olan reçinenin kalıcı olması nedeniyle düşme veya kırılma olasılığı çok düşüktür. Bonding işlemi, diş başına yaklaşık 30 ila 60 dakika sürer ve bir diş hekimi tarafından tamamlanabilir.

Bonding Ne Zaman Kullanılır?


Dental bonding dişlerdeki kusurları örtmek için kullanılabilir, ancak aynı zamanda aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka faydaları da vardır:

• İki diş arasındaki küçük bir boşluğu doldurmak
• Dişle aynı renkte reçineyle, bir çukuru doldurarak çürük dişi onarmak
• Bir dişin şeklini değiştirmek
• Dişlerdeki çentikleri veya çatlakları onarmak
• Renk değişikliğini gidermek için
• Bir dişi olduğundan daha büyük göstermek (genellikle diğer dişlerle uyumlu görünmesi için)
• Dişlerin daha uzun görünmesini sağlamak
• Amalgam (gümüş gibi) dolgular yerine kullanmak
• Diş eti çekilmesi ile ortaya çıkan diş kökünün bir kısmını korumak

Bonding Nasıl Yapılır?

Dental bonding, anestezi gerektirmeyen nispeten basit bir işlemdir (çürük dişleri doldurmak için kullanılmadığı sürece). İlk olarak, diş hekiminiz dişinizin rengiyle eşleşen bir kompozit reçine oluşturmak için bir renk kılavuzu kullanacaktır. Dişin yüzeyi daha sonra pürüzlendirilir ve yapıştırma malzemesinin dişe yapışmasına yardımcı olmak için bir sıvı uygulanır. Diş rengindeki reçine daha sonra uygulanmakta, kalıplanmakta ve istenen şekle getirilmektedir.

Reçineyi sertleştirmek için ultraviyole ışını veya lazer kullanılır, daha sonra diş hekiminiz dişinizi, diş yüzeyinin geri kalan kısmına uyacak şekilde parlatmadan önce reçineyi düzeltir ve şekillendirir. Yine, tüm süreç diş başına 1 saatten fazla sürmemelidir. Ve hiçbir anestezi kullanılmadığı için, bonding prosedürünü takiben günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.

Bonding ve Kaplama Arasındaki Fark Nedir?

Bonding ve porselen kaplamalar, benzer bir sonuca ulaşmak için izlenen iki farklı yoldur. Esasen dental bonding, kaplamanın basitleştirilmiş bir versiyonudur. Kaplama, bir dişin yüzeyine yerleştirilmiş bir restoratif materyaldir. Kaplamalar, hasar görmüş bir diş yüzeyini korumak veya dişin estetiğini geliştirmek için yapılır. Çoğu kaplama, bir diş laboratuvarında özel olarak üretilir ve 10-25 yıl süre ile kullanılabilir.

Kozmetik dental bonding, kaplamalardan daha basit, hızlı ve daha ucuz bir işlemdir. Bonding işleminin her 5 ila 10 yılda bir düzeltilmesi veya değiştirilmesi gerektiğinde, bonding süreci kaplamalardan çok daha az invazivdir. Dişleriniz için hangi sürecin en iyi olduğu konusunda diş hekiminize danışın.

Dental Bonding’in Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Dental bonding işleminin ana faydası, hem zaman hem de para açısından, kolaylığıdır. Dental bonding en yaygın ve en ucuz kozmetik diş prosedürlerinden biridir. Bir dişin yapıştırılması, kısa bir diş muayenesinde yapılabilir. Çoklu bonding daha uzun sürer, ancak genel olarak hızlı bir süreçtir. Bir başka faydası, kaplama ile karşılaştırıldığında, bonding işlemi için diş minesinin daha az miktarda hasar görür ve söz konusu olduğu gibi, bonding için anestezi gerekli değildir.

Bonding işleminde negatif bir durum yoktur ancak hastaların bilmesi gereken bazı sınırlamalar vardır. Bonding işleminde kullanılan malzeme, gerçek dişleriniz kadar güçlü değildir, bu yüzden bir bonding prosedüründen sonra sert nesnelerin ve yiyeceklerin ısırılmaması gerekir. Bonding, birkaç yıl sonra yıpranabilir veya değiştirilmelidir, ancak tamir maliyeti diğer restoratif prosedürlerden daha ucuzdur.

Özetle, dental bonding küçük kozmetik değişiklikler ve kozmetik kusurları geçici düzeltme için uygun olabilir. Diş hekiminize, dişlerinizin bonding için uygun olup olmadığını veya kaplama gibi daha invaziv bir prosedür gerektirip gerektirmediğini sorabilir ve birlikte karar verebilirsiniz.

Bonding Sonrasında Nasıl Bakım Yapılır?

Dental bonding, doğal dişlerinizle aynı bakımı gerektirir. Yani genel ağız hijyeni sağlamak, dişlerinizin kendi dişleriniz kadar sağlıklı kalmasını sağlar. Günde en az iki kez diş fırçalamak ve günlük diş ipi kullanımı, ağız sağlığını korumak için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Rutin kontroller de tavsiye edilir, böylece diş hekiminiz bonding bölgelerinin durumunu kontrol ederken, aynı zamanda dişlerinizi temizleyebilir ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Dental bonding malzemesi aşınabileceğinden, bonding prosedüründen sonra sert yiyecekleri ısırmaktan ve asitli içeceklerden kaçınmak önemlidir. Tırnak yemek, kalem ucu kemirmek, buz, sert şekerlemeler ve diğer sert yiyecekleri çiğnemekten kaçınmak şarttır. Yanlışlıkla bonding ile ilgili herhangi bir hata yaparsanız, sorunu düzeltmesi için derhal diş hekiminize danışın. Bonding yapılan dişe dilinizle dokunduğunuzda keskin bir kenar fark ederseniz veya yiyecekleri ısırdığınızda dişiniz size garip geliyorsa, aynı şekilde diş hekiminizi arayın.

Bonding Sizin İçin Uygun mu?

Seçtiğiniz diş kliniği, bonding işleminin sizin için uygun bir çözüm olup olmadığını belirlemek için söz konusu dişinizi analiz edecektir. Her durumda, özellikle dişinizi çok fazla zorluyorsanız veya çene sıkma huyunuz varsa, bonding uygun değildir. Bonding ayrıca büyük çürükler veya önemli hasar alanlarını kaplamak için uygun değildir. Bu durumlarda, kaplama veya kron gibi daha iyi bir çözüm üzerinde durulacaktır. Bonding işlemi için uygun bir dişiniz varsa, bir konsültasyon için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bonding Hakkında Bilmeniz Gerekenler

• Bonding işleminden önce: Bonding çok gelişmiş bir planlama gerektirmez. Ayrıca, çürümüş bir dişin doldurulması için kullanılmadığı sürece, genellikle anestezi gerekli değildir.
• Bonding işlemi: Diş hekiminiz, dişinizin rengiyle yakından eşleşen bir malzeme kullanacaktır. Dişin yüzeyi pürüzlendirilir ve bir hazırlık sıvısı uygulanır. Bu adımlar bonding maddesinin dişe yapışmasına yardımcı olur. Daha sonra, diş rengindeki macun benzeri reçine malzemesi, diş üzerine yapıştırılır ve istenen şekle getirilir, kalıplanır ve düzeltilir. Daha sonra reçine, özel ışınlarla sertleştirilir. Son olarak, diş hekiminiz malzemeyi düzeltir, şekillendirir ve parlatır. Prosedür, yaklaşık 30 ila 60 dakika sürer.

Bonding İşleminin Ömrü Ne Kadardır?

Bonding materyallerinin dayanma süresi, ne kadar bonding yapıldığına ve ağız alışkanlıklarınıza bağlıdır. Bununla birlikte, tipik olarak, bonding maddesinin, onarılmaya veya değiştirilmeye ihtiyaç duymadan önce 3 yıldan 10 yıla kadar dayanabileceğini söylemek mümkündür.