Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız, kan şekeri düzeylerinizin takibini yapmanızın ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Peki yemekten sonra gelen artış konusunda ne yapmalı? Tokluk kan şekeri olarak adlandırılan bu durum, bazı basit adımlar atılarak kontrol altına alınabiliyor ve sağlık problemlerinden kaçınılabiliyor.

Neden Kontrol Altında Tutmalı?

Kan şekeri yükseldiği zaman odaklanma ve düşünebilmeyi hayli zorlaştıran puslu zihin belirtileri ortaya çıkar. Enerji düzeyi de düşebilir ve sinirli yahut kötü ruh haline sahip olabilirsiniz.
Eğer düzeyler çok düşerse bayılabilirsiniz bile. Uzun vadede kan şekeri yüksek kalırsa, kalp hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları ve diğer rahatsızlıkların riski artar.

Artışları Nasıl Ölçmeli?

Amerikan Diyabet Topluluğu, parmak ucundan alınacak kan ile kan şekeri ölçümünün yemekten hemen önce yapılmasını öneriyor. Yemekten ilk lokmayı aldıktan 1-2 saat sonra ise tekrar yapılmalı.

Bunu bir hafta civarında sürdürün. Zamanı ve kan şekeri değerini not edin. İlaç ve spor gibi kan şekeri düzeyini etkileyebileceğini düşündüğünüz her şeyi de notlara ekleyin. Ne yediğinizi, porsiyon boyutunu ve karbonhidrat miktarını da kayıt etmeyi unutmayın.

Yemekten sonra düzeyler yüksek çıkarsa ne yapmalı? Uzmanlar rakamın ne olması gerektiği konusunda farklı fikirlere sahipler ancak yemekten 1-2 saat sonra kan şekeri düzeyinin 180 mg/dL’nin altında olması gerektiğine dair görüş mevcut. Hedefinizin ne olması gerektiğine dair doktorunuzla konuşun ve önce ona görünmeden ilacınızın dozunu değiştirmeyin.

Yemek Sonrası Sıçramalar Nasıl Kontrol Edilmeli?

En işinize yarayan ilacı alın. Doğru insülin veya ilaç programı çok fark yaratabilir. Genel olarak yemek sonrası sıçramalarda, hızlı gelen ve kısa süren ataklar, uzun zamanda yavaş yavaş artış gösterenlere göre daha kolay yönetilirler. Doktor seçenekleri size sunacaktır.

Yemekten önce kan şekerini kontrol altında tutun. Böylece yemekten sorna artsa bile o kadar çok artmayacaktır.

Ne yediğinize dikkat edin. Tatlıları, beyaz ekmeği, pirinci, makarnayı ve patatesi sınırlandırın. Bunlar yemek sonrası sıçrama yaratma eğilimindedirler.

Tükettiğiniz yağ çeşidi de rol oynamakta. Bir çalışmada, bol tereyağlı yemekler yerine az miktarda zeytinyağı ile yapılmış yemeklerin kan şekeri sıçramasını azalttığı görülüyor.

Her sabah kahvaltı yapın. Evden çıkmak için aceleniz olsa bile kahvaltıyı atlamayın. Bir çalışmada diyabet sahibi olan insanların, kahvaltı yapmadan öğle yemeği veya akşam yemeği yemeleri halinde tokluk kan şekerlerinin daha yüksek olduğu görülmüş.

Peki ideal kahvaltı öğünü nasıl olmalı? Protein dolu olan ideal olabilir. Küçük bir çalışmada, insanların %35’i proteinden oluşan 500 kalorilik bir kahvaltı tüketmeleri halinde yemek sonrası kan şekeri düzeylerinin güne yüksek karbonhidratlı başlayanlara göre daha düşük olduğu görülmüş. Ancak en iyi seçenek için doktorunuza danışın.

Akşam yemeği sonrası yürüyün. Bu herkes için sağlıklı bir alışkanlık ancak diyabetiniz varsa yemeklerden gelen ekstra glukozu yakmak için iyi bir yol.