Muhtemelen kocanızdan nefret eder gibi hissettiğiniz ve tavsiye istediğiniz için ve ayrıca başka insanların da böyle hissedip hissetmediğini merak ettiğiniz için buradasınızdır. Bu kabullenmesi zor bir şey olabilir ve bu nedenle ilk olarak duygularınızla bu kadar iyi bağlarınız olduğu için kendinize teşekkür etmelisiniz. Muhtemelen endişeli hissediyorsunuz ve suçluluk duyuyorsunuz. Bu yüzden bu konuyu aşmanız ve yalnız olmadığınızı görmeniz için size yardımcı olmak için buradayım.

Şu anda sizinle aynı durumda olan çok sayıda kadın var. Ayrıca muhtemelen uzun süreli bir ilişki veya evlilik yaşamış tüm kadınlar bir noktada bu şekilde hissetmişlerdir. Bu yüzden yaşadığınız durumun sadece size özel olduğunu düşünmeyin. Evliliğinizi başka insanların evlilikleri ile karşılaştırmayın çünkü bunun yardımı olmaz ve muhtemelen onlar da bir noktada benzer şeyler hissetmişlerdir.

Bu makalede içinde olduğunuz durumla başa çıkabilmek için gerekli olan tüm tavsiye ve bilgileri vereceğim. İlk olarak neden hepimizin bir noktada kocamızdan nefret eder hale geldiğimizi ve ondan gerçekte ne kadar nefret ettiğimizi tespit etmeye çalışacağız. Sonrasında da kocamdan iğreniyorum kısmı ile başa çıkacağız. Bu partnerinizden nefret ettiğiniz ile aynı anlama geliyor gibi görünse de farklıdır ve farklı şekilde davranılmalıdır. Sonrasında siz ve evliliğiniz için en iyi şekilde nasıl devam edeceğinizi bulmaya çalışacağız.

Kocanızdan Gerçekten Nefret Ediyor Musunuz?

Maalesef hepimizin evliliğin süresi boyunca bir noktada kocalarımızdan nefret eder gibi hissetmemiz neredeyse kesin. Bu çok doğal çünkü bir kişi ile çok fazla zaman geçiriyorsunuz. Birisiyle birlikte yaşamak zaten zor ve buna bir de onunla evli olmanın baskısı geldiği zaman kısıtlanmış ve sinirlenmiş hissedebilirsiniz. Bu anlaşılabilir bir şey. Ancak çoğu zaman nefret sandığınız şey aslında başka bir duygunun maskelenmiş hali.

Eğer kocanızdan gerçekten nefret ediyor olsaydınız, bu yazıyı okuyor olmazdınız ve onu çoktan terk edip yolunuza bakardınız. Hislerinizi küçümsemeye çalışmıyorum ancak nefretle neredeyse aynı hissettirse bile ondan farklı olan şeyler de var. Pek çok duygu nefrete benzer şeyler hissetmemize sebep olur ancak nefret değildir.

Size şunu soracağım: hiç birisinden gerçekten ve tamamen nefret ettiniz mi? Eğer etmediyseniz, size bunun nasıl hissettirdiğini anlatabilirim. Kendinizi o kişinin çevresinde bir dakika bile tutamazsınız çünkü ona karşı kızgınlık hissinizi kontrol edemeyeceğinizden korkarsınız. Nefret çiğ ve tehlikeli bir duygudur. Birisine karşı yanıcı bir garez hissetmiyor ve onun için kötü şeyler dilemiyorsanız, diyebilirim ki o kişiden gerçekten nefret etmiyorsunuzdur. Bu iyi bir haber çünkü şimdi tek yapmanız gereken ona karşı hangi duyguyu hissettiğinizi bulmak ve neyin kendini nefret gibi maskelediğini keşfetmek.

Yukarıdaki paragrafı okuduktan sonra hala kocanızdan nefret ettiğinizi düşünüyorsanız, bununla makalenin devamında başa çıkacağız fakat söyleyeceğim şeyler için açık fikirli olmanızı istiyorum.

Eşinize Karşı Bu Nefreti Size Neyin Hissettirdiğini Bulma Zamanı

Dıştaki nefretin altında yatan muhtemelen daha derin ve daha az yoğun duygular vardır ve bunların ne olduklarını bulma zamanı. Bunun için kendinize, duygularınıza ve evliliğinize karşı gerçekten dürüst ve açık olmanız gerekli.

Evliliğinizde neyin eksik olduğunu düşünüyorsunuz? Kocanıza dair ne sizi bu kadar sinirlendiriyor? Çoğu zaman ondan tamamen nefret etmezsiniz fakat bazı şeyler size kızgınlık hissettirir. Herhangi bir eyleme geçmeden önce kocanızda sizi neyin kötü hissettirdiğini tanımlamanız gerekli. Size kocanızdan nefret ediyormuş gibi hissettirebilecek bir kaç örnek durumdan bahsedeceğim.

Örneğin, kocanızın ev yaşamında hiç rol almaması size kızgınlık mı yaşatıyor? Tüm bulaşık, temizlik ve çocuk bakma işlerini sizin mi yapmanızı bekliyor? Eğer bu kocanızın devamlı gösterdiği bir davranışsa, ondan rahatsız olmaya başlayacaksınız. Zaman içerisinde bu rahatsızlık birikir ve onun nefrete döndüğünü düşünmeye başlarsınız.

Bir diğer örnek ise kocanızın sizi kızdıracak bir şey yapmış olması ve bu duyguya tutunmuş olmanız. İlk olarak sizinle konuşmadan şehir dışından bir iş teklifini kabul etmiş olabilir veya ekonomik durumunuz sıkışık iken yeni bir araba almış olabilir. Sizinle konuşmadan yaptığı her şey size kötü hissettirebilir ve sizi kızdırabilir. Eğer bu duyguyu çözmezseniz ona takılı kalırsınız ve zamanla nefrete dönüştüğünü düşünürsünüz.

Kocanızdan nefret ediyor gibi hissetmenizin en yaygın sebeplerinden birisi sizi ihmal ettiğini hissetmektir. Evliliğin balayı döneminden sonra yakınlık maalesef azalmaya başlar. Eğer yakınlığınız hiç darbe almadıysa, muhtemelen şanslısınızdır. Ancak evliliklerin büyük kısmında darbe alır ve bu da insanların başa çıkması için zor bir şeydir. Belki de fiziksel ihtiyaçlarınızın kocanız tarafından karşılanmadığını hissediyorsunuz. Ona bu nedenle kızgınlık hissedebilirsiniz. Sonrasında zamanla bu kızgınlık birikir ve nefrete döndüğünü düşünürsünüz.

Yukarıdaki örnekleri okuduktan sonra eşinize dair zorlu bulduğunuz ilgili bir konu var mı? İlişkinizde eksik olan temel bir şeyler var mı? Eğer öyleyse muhtemelen kocanıza dair nefretinizin kaynağı budur.

Temel olarak kocanıza karşı kızgınsanız, çileden çıktıysanız ve sinirliyseniz ama bu durumla hemen başa çıkmazsanız, içe atmaya başlarsınız. Sonrasında sizi kızdıran bir olaya karşı verdiğiniz bu mantıklı duygu içeride kaynar ve nefrete dönüşür. Temel problemi bulmak zorlaşır çünkü nefretin içerisinde kaybolur. Problemin ne olduğunu bulmak için acele etmeyin ve biraz zaman ayırın.

Adımlarınızı takip etmek ve birbirinizle mutlu olduğunuz zamanları düşünmek yardımcı olabilir. Tüm bunları ne değiştirdi? Ayrıca ne kadar zamandır bu şekilde hissettiğinizi de bulabilirsiniz.

Eğer kendi kendinize çözmekte zorlanıyorsanız, bundan birisine bahsetmek de yardımcı olabilir. Profesyonel bir terapist veya gerçekten güvendiğiniz birisi ile konuşmanızı öneriyorum. Duygularınız üzerinde düşünürken kendinize karşı olabildiğince dürüst ve açık olmalısınız. Sadece gidip de hızlı bir şekilde kız arkadaşlarınızdan birisiyle bu konuda basit sohbetler yapmamalısınız.

Kocanızın Sizi Neden İğrendirdiğini Hissediyorsunuz?

İğrenme hissi gerçekten korkunçtur ve fiziksel olarak da eşinizden uzak durmanızla sonuçlanır. Elbette sizi aldatmak gibi yanlış bir iş yaptıysa iğrenmeye hakkınız var ancak kendisi olmaktan başka bir şey yapmadığı halde böyle hissediyorsanız, neden böyle hissettiğinizi bulmaya çalışmak kafa karıştırabilir.

Kocanız eğer çok uzun zamandır size rahatsızlık verdiyse o zaman gerçekten ondan iğrenmeye başlayabilirsiniz. Eğer içinizde ona karşı birikmiş olan kızgınlıklar varsa iğrenmiş hissedebilirsiniz. Zaman içerisinde yaptığı her şeyin sizde iğrençlik duygusu uyandırdığını fark edebilirsiniz. Onu geçmişte size çekmiş olan ve onu sevmenizi sağlamış olan kişisel özellikleri artık sizi çılgına çeviriyor olabilir.

Onunla artık fiziksel olarak yakın olmamaktan dolayı ona kızgın olsanız bile onun artık size dokunmasını, size yakınlık göstermesini istemediğinizi fark edebilirsiniz. Eğer size dokunup öpmeye çalışırsa, geri çekildiğinizi görebilirsiniz. Bu sorunu hemen ele almaz ve çözmezseniz, iğrenmeniz öyle bir noktaya gelebilir ki, artık onunla konuşmak ve hatta ona bakmak bile istemeyebilirsiniz.

Fakat bunu çözmenin yolları var. Yeme şekli veya saçına takıntılı olması gibi konuların sizde sonsuza kadar kızgınlık yaratacağını düşünmeyin. Bu bireyi ve garip davranışlarını sevmeyi öğrenebilirsiniz ancak çabuk hareket etmeniz gerekli.

Kocanız Sizi İğrendiriyor Gibi Geliyorsa Nasıl Devam Edebilirsiniz?

Kocanızdan nefret ediyor gibi hissediyorsanız nasıl devam edeceğinizden daha sonra bahsedeceğiz. İlk olarak ona dair sahip olduğunuz iğrenme hissini ele alalım. Bu ikisi birlikte varolabilse de, yine de ayrı şeylerdir ve farklı değerlendirmek gerekli.

Kocanızdan iğrenme duygunuzla başa çıkmak muhtemelen nefret etme duygusundan daha kolay olacaktır çünkü nefret daha derin köklere sahip bir konu. Bu nedenle eşinizden iğrenme konusunda atabileceğiniz aşağıdaki beş adıma dikkat edin.

Bu Kadar Çok Zaman Geçirdiğiniz Birisinden Rahatsız Olmanın Tamamen Normal Olduğunu Bilin

Tüm çiftler çok aşık ve mutlu gibi görünseler de birbirlerini sinir edici bulurlar. Bunun sebebi birisiyle yeterince zaman geçirince sizi gıcık edebilmeleri. Bu nedenle problemlere sahip olan tek çift değilsiniz ve eşinize bu kadar gıcık olduğunuz için suçluluk hissetmeyin. Deneyimlediğiniz şey tamamen normal ve bana inanmıyorsanız kız arkadaşlarınıza eşlerine dair nasıl hissettiklerini sorun ancak dürüst olacaklarına güvendiğinizden emin olun.

Olumsuz Yanları Yerine Olumluları Görmeye Çalışın

Eğer kocanızın yaptığı her şey sizi sinirlendiriyorsa, artık ona dair sevdiğiniz şeylere odaklanmaya çalışmanın zamanı gelmiş demektir. Elbette bu özellikle de artık ona bakamayacak hale geldiyseniz zor olabilir. Fakat onu sizden iten şeyler yerine onda takdir ettiğiniz şeylere odaklanmalısınız.

Belki de her gece TV karşısındaki oturma şeklinden nefret ediyorsunuz ancak onun çocuklarınıza iyi bir babalık yaptığını düşünüyorsunuz. Belki de sabahları çok negatif oluyor ancak sizi daima destekliyor. Eşinizde bulduğunuz her olumsuz özelliğe karşın bir tane olumlu özellik eşleştirmeye çalışın. Burada yaptığınız şey olumlu özelliklere odaklanmak ve bu da ona dair bakışınızda büyük farklar yaratacak. Zaman içerisinde ona dair daha az negatif his sahibi olduğunuzu görebilirsiniz.

Biraz Zaman Verin

Ayrı geçirilen zaman kalbe iyi gelir ve biraz ara vermeniz gerekiyor olabilir. Eğer bu durumla ilgili her şey üstünüze geliyorsa, kendinize biraz zaman vermeniz gerekebilir. Ondan kaçındığınızı eşinize belli etmenize gerek yok ancak akşam hamam gideceğinizi veya haftasonu annenizi ziyarete gideceğinizi söyleyebilirsiniz. Ne söylemeniz gerekiyorsa söyleyin. Kendinizi bu durumun içinden çıkarmanın ikinize da faydası olacak.

Kendinize zaman ayırdığınızda eşinizi düşünmek faydalı olabilir. Ondan biraz ayrı kalmanız ona farklı bir bakış açısıyla bakmanızı sağlayabilir. Hatta her şeye başka bir bakış açısıyla bakmanızı da sağlayabilir. Kendinize bir kaç soru sorun. Onunla olmadığınızda onu gerçekten özlüyor musunuz? Ne konuda zorluk yaşıyorsunuz?

Birlikte geçirdiğinizden daha fazla vakti ayrı olarak geçirmeniz gerektiğini fark edebilirsiniz. Eğer devamlı eşinizle birlikteyseniz, kendinize zaman ayırın. Hala bağımsız bir insansınız ve hiç kimse tüm zamanını birisine bağlı geçirmemeli, bu sağlıksız bir şey. Eşinize döndüğünüzde umuyorum ki ona farklı bir ışık altında bakacaksınız.

Güvendiğiniz İnsanlarla Konuşun ve Onlardan Tavsiyeler Alın

Yakın aile çevreniz ve arkadaşlarınız sizi seviyorlar ve sizin için en iyisini istiyorlar. Size ve yaşamınıza yardımcı olmak için buradalar ve karşılaştığınız problemlerde size tavsiyeler verebilirler. Bu nedenle sahip olduğunuz sorunlar için birisiyle konuşmanızın yardımcı olacağını düşünürseniz, güvenebileceğiniz birisine açılın.

Bu tip durumlar çok yaygınlar ve bu nedenle şu anda içinde bulunduğunuz durumu onlar da yaşamış olabilirler ve size tavsiyeler verebilirler. Ayrıca işler ters giderse en sonunda eşinizle konuşmanız için sizi cesaretlendirebilirler. İnsanlara açılmak size her zaman iyi hissettirebilir ve bu nedenle güvenebileceğiniz birisi varsa ona açılın. Sorunlar paylaştıkça azalırlar.

Kocanızla Konuşun

Eşinizle size rahatsızlık verdiğine dair konuşmaktan çekinebilirsiniz. Ancak işleri daha iyi hale getirmek için bu atılması gereken bir adım olabilir. Onunla konuşmayı seçtiğinizde kafanızın sakin olduğundan emin olun. Ona kızgınken konuşmayın çünkü muhtemelen saldırıyor gibi olursunuz. Ayrıca hassas bir dönemdeyse ve morali bozuksa da konuşmayın.

Rahat olduğunuz bir yerde konuşmayı unutmayın. Onun da duygu ve düşüncelerini sizin gibi aktarmaya ihtiyacı var. Sohbete olabildiğince sakin girmeli ve tek taraflı olmamalısınız. “İkimiz de birbirimize biraz rahatsızlık veriyoruz ve bundan bahsetmemiz gerek” gibi cümleler kurabilirsiniz. Her zaman negatif ifadeler sonrasında onu sevdiğinizden bahsedin ve övün.

Onu suçlamak ve ona dair tüm iğrenmenizi gösterecek şeylerden kaçının. “Hep bunu yapıyorsun ve bundan nefret ediyorum.” demeyin. Bu sohbeti bitirir ve onu bir tartışma haline getirir.

Eğer sohbeti doğru şekilde yaparsanız, kocanız iyi tepki verecektir ve hislerinizi anlama ihtimali bile var. Bu nedenle ikiniz birlikte çalışabilir ve daha sevgi dolu, rahat ve mutlu bir ilişki yaşayabilirsiniz.

Kocanıza Dair Nefret Hissediyorsanız Nasıl Devam Etmelisiniz?

Şimdi kocanızdan nefret ediyor gibi hissediyorsanız neler yapılabilir onlara bakalım. Bunu yaptığınızda yüzeye bazı derinde yatan problemler çıkabilirler ve muhtemelen bunun hızlı bir çözümü olmayacak. Hızlı bir sohbetten daha fazla efor gerektirecek ve bunun farkında olun.

Aşağıdaki beş adımla evliliğinizi yoluna sokma konusunda atılacak adımlara bakalım.

İçinize Bakın

Bu pek çok insanın kaçırdığı bir noktadır. Kocanızı suçlamak isteyebilirsiniz ve onun nefretin sebebi olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bu daima doğru değil. Problemleri siz de yaratıyor olabilir, hatta negatif bakış açınız ve size dediği her şeye sert tepkiler vererek daha da zor hale getiriyor olabilirsiniz.

Bu nedenle önce içinize bakmalı ve problemi nasıl arttırdığınızı düşünmeniz gerekli. Herhangi bir şey yapmadan önce bunu yapın, özellikle de onunla konuşmadan önce. Kendinize o an neden o kadar nefret hissettiğinizi açıklayacak sorular sorabilirsiniz. İş yaşamınızda sizi sinirlendirecek bir şey mi oldu? Kendinizden mutsuz musunuz? Bunun gibi şeyler kızgınlığınızı kocanıza yansıtmanıza sebep olabilirler.

Kocanıza karşı sinirinize katkıda bulunabilecek bu tip noktaları not ettikten sonra, onunla yüzleşme zamanı için bunları hatırlamalısınız. Sadece onu suçlamadığınızı görmesini sağlayacaklar ve onunla ilgili olmayan sebepleri de bilecek.

Onu ve Kusurlarını Kabullenin

Muhtemelen yapması en zor şey bu. Onunla yüzleşmekten daha zor olacaktır. Fakat bu nokta çok hayati. Onu her şeyiyle kabul etmelisiniz. Mükemmel olmayan bir adamla evlendiniz ve onun mükemmel olmasını isteseniz de değil. Kimse değil. Her zaman sizin istediğiniz şekilde davranmayacağını kabullenmelisiniz. O da bir insan ve bunu kabullenmeniz gerekli.

Sizin de mükemmel olmadığınızı kabullenmeniz gerek. Eğer kendinizi ve kusurlarınızı kabul edebiliyorsanız, onu neden kabul edemiyorsunuz? Ondan nefret etmenize sebep olan yaptığı şeylerin hepsini düşünün ve onları geçmişte bırakın. Kendinize şunu diyebilirsiniz: “Onu ve geçmişte yaptıklarını olduğu gibi kabul ediyorum. İleriye bakmanın zamanı geldi.” Bunu tekrar ederek kelimelerin gerçekten zihninize işlemelerini sağlayabilirsiniz ve onu yavaşça kabullendiğinizi, geçmiş hataları geride bıraktığınızı fark edebilirsiniz.

Elbette sizi aldatmak gibi bir iş yaptıysa bunu kabullenmeyi denemek çok zor olabilir ve bunu da beklemiyorum. Ayrıca size karşı duygusal ve fiziksel şiddet gösteriyorsa da bunu kabullenmeniz gerekmiyor.

Kocanızla Yüzleşin ve Onunla Verimli Şekilde İletişim Kurun

Ondan nefret ettiğinize dair kocanızla konuşmak korkutucu olabilir. Ancak bu konuşmayı ne kadar çabuk yaparsanız, o kadar çabuk başarılı bir ilişki yoluna girersiniz. Onunla konuşmadan önce ona söyleyeceğiniz şeylere dair zihinsel bir hazırlık yapın. Eğer daha kolay olacaksa not da alabilirsiniz ancak onunla konuşurken iş toplantısı gibi notlara bakmayın.

Onunla konuşmak için doğru zamanı seçin. Eğer yeni tartıştıysanız, muhtemelen zamanlama iyi olmaz çünkü ikinizin de siniri üstündedir. İkiniz yataktayken konuşmayın çünkü bu güvenli ve rahat olan bir mekanda olumsuzluk yaratır. En iyi fikir gerçekten ikinize de uyan bir zaman belirlemek ve böylece iyi bir sohbet sürdürmek. Özellikle çok meşgul yaşamlarınız varsa ikiniz için de bu en iyisidir.

Sohbeti oturma odası veya bahçe gibi standart bir yerde yapın. İkinizin de o alanda güvenli hissetmesi gerekli. Sohbete başlamadan önce ona olduğu yerden mutlu olup olmadığını sorabilir ve değilse sohbeti sürdürecek başka bir yer belirleyebilirsiniz.

Konuşmaya olumlu kelimeler ile başlamak iyi bir fikir. Onu ne kadar sevdiğinizi, onu ve evliliğinizi ne kadar takdir ettiğinizi söyleyebilirsiniz. Sonrasında hislerinizi açıklamaya başlayın. Ondan henüz konuşmamasını, sadece dinlemesini isteyin. Onu suçlar gibi olmayın çünkü saldırı altında gibi hissedip savunmaya geçer.

Hislerinizi açıklamayı bitirdiğinizde, kocanıza söz verebilirsiniz. Bu noktada yetişkin ve dürüst bir sohbet gerçekleştirmelisiniz. Kocanızın da sizin olumsuz düşüncelerinizi paylaştığını bile fark edebilirsiniz.

Evlilik Danışmanlığına Gidin

Konuştuktan sonra ikiniz de evliliği sürdürme ve bunun üzerine çalışma kararı verebilirsiniz. Evlilik terapisi ikiniz için iyi bir fikir olabilir ve bunu önerebilirsiniz. İkiniz de birbirinize karşı olan problemlerinizi aşmaya çalışırken bir arabulucu sohbeti sakin tutmak için çaba gösterecektir. Terapist bunu birlikte nasıl aşacağınızı gösterecektir ve birbirinize daha fazla saygı duymaya başlayacaksınız. Terapisti ayrı ayrı görmek faydalı olacaksa bunu da yapabilirsiniz. Böylece eşiniz duymadan duygularınızdan bahsedebilirsiniz.

Birbirinizi Tekrar Sevmek İçin Efor Sarfedin

Evliliğiniz üzerinde çalışırken, sevgi için daha bilinçli bir çaba göstermelisiniz. Kocanız sizi sinir etse bile, onu sevmeye ve ona yakınlık göstermeye çalışın. Her şeyi ilişkinizin başlarına götürmeye çalışabilirsiniz. Randevuya çıkın ve haftasonları gezin, daha fazla cinsellik yaşayın.

Bunların hepsi evliliğinizi tekrar düzene sokmak için yardımcı olacaktır çünkü biraz renk getirir ve tekrar aşık olmanızı sağlayabilir. Tekrar ona aşık olduğunuzu görebilir ve bunu sadece evliliği yoluna sokmak için değil, onu sevdiğiniz için yaptığınızı fark edebilirsiniz.

Ondan Nefret Etmeyi Bırakamıyorsanız Ne Yapmalı?

Maalesef bunun cevabını zaten biliyorsunuz. Eğer kocanızla aşama kaydedemez ve ondan gerçekten nefret ederseniz, pes etme zamanı gelmiş demektir. Yukarıda bahsettiğim tüm adımları kullanmayı deneyebilirsiniz ancak işler iyiye gitmezse bazen bırakmak daha iyidir. Eğer böyle olursa, çok üzgünüm ve bunun ne kadar zor olduğunu biliyorum.

Sonuç Olarak

Bu makalenin sizlere kocanıza dair nefret duygunuz konusunda yardımcı olduğunu ve yaşamınız ile ilişkinizi nasıl sürdüreceğiniz konusunda destek bulacağınızı umuyorum.