Hemoglobin vücut fonksiyonlarının sürdürülebilmesi için gereklidir ve demir, alyuvarlar ve anemi ile yakından bağlantılıdır.

Ancak hemoglobin düzeyini arttırmak için demir alımını arttırmaktan daha fazlasını da yapmak gerekir.

Hemoglobin üretimi vücut için gereklidir ve bu üretim demir, B12, B9 ve C vitaminlerinden etkilenir. Bu yüzden doğru hemoglobin düzeyine erişmek için doğru bir beslenme düzeni oluşturmak gerekir.

Hemoglobin alyuvarlarda bulunan bir proteindir ve oksijenin akciğerlerden diğer tüm hücrelere ulaştırılmasını sağlamaktadır.

Düşük hemoglobin düzeyleri anemiye sebep olabilirler. Kötü beslenme alışkanlıkları, besinlerin yetersiz emilimi gibi faktörler hemoglobin üretimini etkilerler ve hatta gebelikte, kan kaybında ve bazı ilaçların kullanımında hemoglobin düzeyleri vücut için yetersiz hale gelebilir.

Hemoglobin eksikliğinde genelde yorgunluk, nefes problemleri, sersemlik, baş ağrıları ve göğüs ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Bu durum kalp damar sağlığını da ciddi şekilde etkileyebilir.

Hemoglobin Üretiminizi Arttıracak 27 Gıda

Et Ürünleri

Karaciğer

Karaciğerde demir, B12 vitamini ve folat bol miktarda bulunmaktadır ve özellikle koyun ciğerinde B12 vitamini inanılmaz düzeyde bulunur. Bunun yanında folat, demir ve C vitamini düzeyleri de yüksektir. Koyun haricinde dana, hindi ve tavuk ciğeri de tüketilebilir.

Kıyma

Yağsız kıymada bol miktarda demir bulunur.

Tavuk Göğsü

Tavuk göğsü de iyi bir demir kaynağıdır.

Deniz Ürünleri

Midye

Midyede bol miktarda demir, C vitamini ve B12 vitamini bulunur. Bunun yanında istakoz, havyar gibi diğer deniz ürünlerinde de bunlar bol bulunurlar.

Baklagiller

Vegan veya vejeteryan olanlar, beslenmelerine bol miktarda demir içeren gıdalar eklemeliler. Baklagillere ait olan ürünlerde demir bol bulunduğu için bunları gönlünüzce tüketebilirsiniz.

Soya Fasulyesi

100 gram soya fasulyesinde 15.7 mg demir bulunur ve C vitamini ile folat oranı da güzeldir.

Tahıllar

Esmer Pirinç

Esmer pirincin 100 gramında 0.4 mg demir bulunur.

Tam Tahıllar

Kinoa, yulaf, arpa gibi tam tahıllarda da bol miktarda demir bulunur. Ancak çölyak hastası olanlar veya gluten hassasiyeti olanlar tahıllardan uzak dursalar daha iyi olur.

Meyveler

Kuru Meyveler

Kuru kayısı, kuru üzüm gibi ürünlerde demir bol bulunur. Demirin yanında bunlarda temel lifler ve vitaminler de bol bulunurlar.

Çilek

Çilek özellikle düşük hemoglobine sahip olanlar için çok iyi bir meyvedir. Demire sahip olduğu gibi vücudun demir emilimini de iyileştirir.

Kuru Erik

Kuru erik demir, lifler ve C vitamini bakımından zengin olduğu için alyuvar üretimini arttırmaktadır.

Elma

Elmalar demir bakımından ve diğer besinler açısından çok zengindirler ve bu nedenle hemoglobin üretimine katkıda bulunabilirler.

Nar

Nar demir, kalsiyum, proteinler ve karbonhidratlar bakımından zengin bir meyvedir. Ayrıca bol miktarda lif, vitamin ve mineral barındırır. Bu nedenle kan düzeyleri düşük olanlara genelde önerilir.

Kuru Domates

Güneşte kurutulmuş olan domateslerde bol miktarda demir bulunur ve bu nedenle hemoglobin sayımı düşük olanlar onu da tüketebilirler.

Cennet Hurması

Cennet hurması turuncu renkli bir meyvedir ve içeriğinde bol miktarda demir, C vitamini, antioksidanlar ve diğer besinler bulunurlar.

Dut

Dut hem sağlıklı hem de lezzetli bir meyvedir ancak bilhassa şeker hastalarında düşük hemoglobin düzeylerinin artmasına yardımcı olmaktadır.

Kuş Üzümü

Kuş üzümü de demir bakımından zengindir.

Karpuz

Bu tazeleyici ve bol sulu meyve, hemoglobin düzeylerini arttırmak için en iyi meyvelerdendir. Zira hem demir hem de C vitamini bakımından zengin olduğu için, demirin vücut tarafından daha iyi emilmesine yardımcı olur.

Sebzeler

Su Yosunu

Su yosunu hemoglobin düzeylerini arttırır çünkü 100 gramında 28.5 gram demir ve ayrıca bol miktarda folat bulunmaktadır.

Pancar

Pancarda folat çok yüksek düzeyde bulunur ve bunun yanında iyi bir C vitamini ve demir kaynağıdır.

Patates

Patates demir ve C vitamini bakımından oldukça zengindir.

Brokoli

Brokoli aslında bir karnabahar türüdür denilebilir ve 100 gramında 2.7 miligram demir bulunmaktadır. Bunun yanında magnezyum, A ve C vitaminleri bakımından da hayli zengindir.

Ispanak

Ispanak demir bakımından en zengin sebzeler arasında yer alır ve bu nedenle sebze tüketmeyi sevenler için en iyi tercihlerden birisi olacaktır.

Bitkiler

Isırganotu

Isırganotu yaprakları hemoglobin düzeyini arttırma konusunda işe yarar şeylerdir çünkü demir, B ve C vitamini ile bazı vitaminler açısından zengindir. Onun çayını hazırlayarak içebilirsiniz.

Diğer Seçenekler

Yumurta

Yumurtalar kahvaltıda sık tüketilirler ve bir yumurtada iyi miktarda B12 vitamini, folat ve demir bulunur.

Kabak Çekirdeği

100 gram kabak çekirdeğinde veya chia tohumunda 15 mg demir bulunmaktadır ve bu da günlük ihtiyacın %83’ünü elde etmenizi sağlar. Ayrıca bu ürünlerde iyi yağ asitleri de bulunurlar ve cilde katkıları olur.

Siyah Çikolata

Siyah çikolata, özellikle de %80 oranında olan, 100 gramda 17 mg demir içeriği sağlar. Bu da günlük demir kotanızın %90’ının elde etmenizi sağlar.

Kuruyemişler

Badem, yer fıstığı, kaju, çam fıstığı, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerde bol miktarda demir bulunmaktadır.