200 yıl önce Çinliler tarafından keşfedilen ve adını “Ölümsüzlük İksiri” koydukları kombu çayı adının hakkını veriyor çünkü gerçekten sağlık için fevkalade bir içecek! Kombu çayı içeriğinde birçok bakteri ve maya içerir. Genellikle siyah çayla hazırlansa da yeşil çay ile de yapılabilir. Zengin içeriği nedeniyle birçok faydası var. Mesela; Sindirim sistemini geliştirir, fazla kiloları vermenize yardımcı olur, enerji verir, vücudu toksinlerden arındırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, eklem ağrılarını azaltır, kanser riskini azaltır.

Kombu çayını aktarlarda uygun fiyatlara bulabilir, evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.    

Kombu Çayı ve İçeriğindeki Probiyotikler

Gıda Mikrobiyolojisi dergisinde yayınlanan bir makalede kombu çayının içeriğinde glukonasetobakter, asetobakter , lactobacillus , zigosakaroksikozlar gibi probiyotikler olduğu açıklandı. Kısacası iyi bakterilerle dolu bu harika kokteyl vücudunuzda mucizeler yaratıyor!

Kombu Çayının Sağlığa 7 Faydası

2014’de Medicinal Food  dergisinde şunlar yazıldı;

“Kombu çayı anti-oksidan, enerji verme, bağışıklıği güçledirme ve detoksifikasyon gibi dört ana özelliğinden dolayı sağlığı koruma ve iyileştirmede önemli roller oynayabilir.”

Katılıyoruz! Kambu çayının en belirgin 7 faydasını sıraladık.

1.Detoksifikasyon

Kombu çayının detoksifikasyon etkisi muazzamdır. Karaciğer hücrelerindeki toksinlerden arındırması bu konuda mükemmel bir örnek.

Bir çalışmada, karaciğer hücreleri yaralanmalara karşı korunmuş ve toksine maruz kalmalarına rağmen normal fizyolojilerini korumuşlar. Araştırmacılar, bunun kombu çayının antioksidan etkisinden kaynaklandığını söyledi.

2. Sindirim

Antik çağlardan kalma bu çayın antioksidan etkisi sindirim sistemini düzeltiyor. Bunun en büyük nedeni içerdiği yararlı asitler, probiyotikler ve yüksek enzim miktarı.

Bazı araştırmalar kombu çayının ülseri de büyük ölçüde iyileştirdiğini gösteriyor. Aslında hiç şaşırtıcı değil çünkü kombu çayının bazı durumlarda mide yanması ve ülser tedavisine kullanılan Prisolec adlı ilaç kadar etkili olduğu kanıtlandı.

Kombu çayı ayrıca candida mayasının miktarını düzenler ve bu sayede sindirim sistemi de düzene girmiş olur. Aynı zamanda bağırsaklara iyi bakterilerin nüfus etmesini sağlar. Bu bakterilere bağırsaktaki zararlı bakteriler de savaşır.

Bahsetmemiz gereken bir konu da bazen işlerin tam tersi olabileceği, yani kombu çayı sindirim sisteminizi düzeltmek yerine daha da kötü yapabilir. Bunun nedeni kesinlikle kombu çayının zararlı olması değil. Sadece bağırsak sorunlarınızın düşündüğünüzden daha karmaşık olabileceğinin yada farklı tedaviler uygulamanız gerektiğiniz bir göstergesi.

3. Enerji

Kombu çayının insanları canlandırması içeriğindeki demir oluşumundan kaynaklı. Aynı zamanda az miktarda kafein ve enerji vermesiyle bilinen b vitamini içerir.

Demir, kan hemoglobini arttırarak dokulara giden oksijeni  arttırır ve enerji üretim sürecini hücresel düzeyde uyarır. Başka bir deyişle, vücudun daha fazla enerji (ATP) yaratmasına yardım eder.

4. Bağışıklık Sistemi

Kombu çayının bağışıklık sistemine etkilerinin sebebi içerdiği antioksidanların vücuttaki serbest radikalleri kontrol edebilme yeteneğinden kaynaklanıyor.

Bilim adamları, kombu çayında bulunan DSL ve C vitamininin hücre hasarına, inflamatuar hastalıklara, tümörlere ve bağışıklık sistemindeki genel depresyona karşı koruma oluşturduğunu düşünüyor. Ayrıca, kombu çayında bulunan probiyotiklerin de bağışıklık sistemini desteklediğini biliyoruz.

5. Eklem Onarımı

Kombu çayı, eklem hasarlarını iyileştirmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Kombu çayındaki, glikozaminler yüklenir ve sinovyal hyalüronik asit üretimi artar. Bu, kolajenlerin korunmasını sağlar ve artritik ağrıyı önler. Bu durum  aynı şekilde ciltteki kırışıklıkların görünümünü azaltır.

6. Kanser Önleme

Kombu çayının, kanseri önleme ve iyileştirme özelliği de bulunuyor. Bir araştırma, kombu çayında bulunan glikarik asit tüketiminin, insanlarda kanser riskini azalttığını gösterdi.

7. Kilo Verme

2005 yılında yapılan bir çalışmada elde edilen veriler, kombu çayının metabolizmayı hızlandırdığını ve yağ birikimini azalttığını kanıtladı. Bu sonuçları teyit edebilmemiz için daha fazla çalışma yapılması gerekse de, kombu çayının asetik asit (tıpkı elma sirkesi gibi) etkisinin kilo kaybına yardımcı olduğu biliniyor.

Kombu Çayı Nasıl Yapılır?

Kombu çayını kendiniz hazırlamanız satın almanız daha mantıklı; çünkü hemen hemen her gün şişelenmiş kombu çayı almak biraz pahalıya mal olabilir. İşte size basit bir tarif. Bu tarifle yaklaşık sekiz bardak kombu çayı elde edebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 geniş cam / metal kavanoz veya geniş kase.
  • Lastik ve bez.
  • Kombu çayı mantarı (scoby). İnternetten sipariş edebilir veya aktarlardan alabilirsiniz.
  • 8 bardak su
  • Bal veya şeker
  • Siyah çay poşeti (bazıları yeşil çay da kullanıyor)
  • Önceden hazırlanmış kombu çayı (şart değil)

Hazırlanışı

1. Suyu kaynatın ve kaynadıktan sonra balı ekleyin.

2. Çay poşetlerini koyun 15 dakika kadar demlenmesi için kaynatmaya devam edin daha sonra ocağı kapatın.

3. Oda sıcaklığına gelene kadar soğumasını bekleyin (yaklaşık bir saat sürer). Soğuduktan sonra karışımınızı kavanoza ekleyin. Kombu çayı mantarını ve önceden hazırlanmış olan kombu çayını ekleyin.

4. Kavonuzun üzerine bezi örtün ve etrafına lastik geçirerek kapak işlevi görmesini sağlayın.

5. Damak tadınıza göre çay 4-10 gün fermantasyona bırakın. Ne kadar uzun süre beklerse etkisi de o derece artar.