Dolabınızda kalan sebzeleri evinizde tekrar yetiştirebileceğinizi biliyor musunuz? Üstelik toprak ya da saksıyla uğraşmak zorunda değilsiniz. Sadece suya koyarak tekrar yetişmesini sağlayabileceğiniz sebzelerle ilgili dontwastethecrumbs.com’da paylaşılan bilgileri,  sizler için derledik.

 

Evinizde sebze yetiştirmek için birçok geçerli nedeniniz var. Bunlardan en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Bedava: Zaten sebzeyi almak için para ödediniz. Onu tekrar yetiştirmek içinse ihtiyacınız olan tek şey biraz su.
  2. Alışveriş bütçenizden kısmış olursunuz: Tabii ki evinizde kilolarca sebze yetiştirmenizi beklemiyoruz. Fakat yine de salatanıza katacağınız ve para ödemediğiniz fazladan marul bile tasarruf sayılır.
  3. Organik ürünleri ucuza getirirsiniz: Eğer organik ürünler satın alırsanız, evde yetiştirdikleriniz de organik olacaktır. Dolayısıyla organik sebzeler artık bütçenize uygun hale gelecek.
  4. Hazırlaması çok kolay: Sebzeyi suya koyun ve büyümesini izleyin. Hepsi bu kadar.

Sebzeleri sadece suda yetiştirmek oldukça kolay olsa da, yine de nasıl yapacağınızla ilgili birkaç genel bilgi vermekte fayda var.

  • Yeterli seviyede su olduğundan ve kapta yüzen ayrık otlar olmadığından emin olmak için 3-4 günde bir kontrol edin.
  • Sebzeleri yetiştireceğiniz kabın boyutu, sebzenin ne olduğuna bağlı olarak değişir. Örneğin marul ve kereviz için derin olmayan kaplara ihtiyacınız varken, yeşil soğan ve limon otu için ince uzun kaplar kullanmalısınız.
  • Yetiştireceğiniz sebze için uygun olduğu sürece, istediğiniz kabı kullanabilirsiniz. Buna cam kavanozlar, küçük vazolar, saklama kapları ve bardaklar da dahil.
  • Kap çok dolmadığı sürece aynı sebzeden istediğiniz kadar yetiştirebilirsiniz. Bir shot bardağına 1-2 yeşil soğan sığarken, küçük bir vazo 3-4 adet limon otunu alacaktır.

Peki toprağa ihtiyaç duymadan, tekrar tekrar suda büyüyebilen sebzeler hangileri?

  1. Lahana: Altındaki kök kısmını sığ bir kaba koyun ve ortasından tekrar yeşermesini bekleyin. Yeni yetişen kısmın küçük taraflarını yerseniz, tadı daha iyi olacaktır.
  2. Havuç yaprağı: Havucu suda yetiştiremeseniz de, yeşil kısımlarını yetiştirebilirsiniz. Havucun yeşil kısmını sığ bir kaba koyun ve yapraklar büyüdükçe kesip, salatalarınıza ya da pesto soslarına ekleyin. Yemeklerinize hafif bir tat katacaktır.
  3. Kereviz sapı: Kereviz saplarının alt kısımlarından 5cm kadarını kesin ve suyla dolu küçük bir kaba koyun. Tam bir kereviz sapının büyümesi biraz zaman alsa da, kerevizin ortasından yavaş yavaş çıkışını izlemek bile evde bir mucize havası yaratıyor.
  4. Rezene soğanı: Köklerin zedelenmemesi için alt kısmından 2,5cm kadar keserek küçük bir kapta yetiştirin.
  5. Frenk soğanı: Frenk soğanı, sarımsağın dişlerinin üzerinde beliren yeşil kısmın büyümesiyle oluşur. Dolayısıyla bir diş sarımsağı küçük bir kaba koyup, sarımsağın batmasına neden olmayacak kadar su ekleyin. Birkaç gün içinde kökler, ondan kısa bir süre sonra da filizler kendini gösterecektir. Frenk soğanlarınızı salatalara ya da fırında patatese ekleyebilirsiniz.
  6. Yeşil soğan: Yeşil soğanın beyaz kısmını, üzerindeki bozulmamış köklerle birlikte su dolu bir bardağa koyun. Böylece tükenmeyen bir yeşil soğan kaynağı yaratmış olursunuz.
  7. Pırasa: Pırasa saplarının 5-7cm kadar altını kesip, kestiğiniz kısmı su dolu bir kaba koyun. Yeni yetişen kısmı, sapların ortasından çıkacaktır. Genelde pırasanın sadece yeşil kısmı yemeklerde kullanılsa da, beyaz kısmını da soğan yerine kullanmayı deneyebilirsiniz.
  8. Limon otu: Yine alt kısmından 5-7cm kadar kesin ve 1-1,5cm kadar suyla dolu uzun bir kaba yerleştirin. Yeni limon otları, köklerin ortasından yeşerecektir.
  9. Marul: Marulun yemediğiniz alt kısmını kesin ve küçük bir kaba koyun. 3 gün gibi kısa bir süre sonra, yeni marulun yavaş yavaş çıktığını görecek, yaklaşık 2 hafta sonra da bir yarım marula sahip olacaksınız.

Suyun içinde büyümeyi bekleyen sebzeleri mutfakta tutarsanız hem yemeklere katmak için pratik olur hem de mutfağınızda küçük ve sevimli bir bahçe yaratmış olursunuz. Eğer mutfak pencereniz güneş alıyorsa, kaplarınızı pencerenin önüne dizebilir ve onlar büyüdükçe kesip yiyebilirsiniz.