Olumsuz düşüncelerinizi partnerinizle paylaşmalı mısınız?

Her ilişkinin yeni başladığı ‘cicim ayları’ insanların birbirini tanımaya başladığı ve bu yüzden gerçek karakterini tam olarak ortaya koymadığı sorunsuz zamanlardır. Hiç birimiz, bir ilişkiye kötü muamele görüp, umursanmamak ya da kendi başımıza bırakılmak için başlamayız. Ama zaman içinde ilişkiler de şekil değiştirebilir ve çiftler birbiri hakkında olumsuz düşüncelere kapılabilir.

 

Olumsuz düşünceler boyutuna bağlı olarak bir ilişkiye onu yaralayan darbeler vurup o ilişkiyi yok edebilir. Psychology Today’de kaleme aldığı yazısında, Amerikalı uzman psikolog ve ilişki uzmanı Jeffrey Bernstein ilişkilerde en sık görünen olumsuz düşünceleri ortaya koydu. İşte çiftler arasındaki en temel 9 olumsuz düşüncenin listesi:

  1. Ya hep ya hiç tuzağı: Eşinizi her zaman yanlış bir şey yapan, ya da hiç bir zaman doğru olanı yapmayan kişi olarak görürsünüz. (“O her zaman doğru olmak zorunda!”)
  2. Felaketle sonuçlandırma: Bir partnerin diğeri ile ilgili olumsuz eylem ve olayları abartmasıdır. (“Tatilimiz için o oteli seçti. Şimdi biz kesinlikle kötü bir otele gidiyoruz!)
  3. Mecburiyet bombardımanı: Bir partner diğerinin onun ihtiyaçlarını karşılayacağını varsayar çünkü eşiniz bu ihtiyaçlardan birini ya da daha fazlasını bilmek zorundadır. (“Ben her nekadar insanlara işimin büyük bir fırsat olduğunu söylesem bile eşim benim işimden ne kadar nefret ettiğimi bilmeli ve ona göre davranmalı.”)
  4. Etiketlemek: Haksız ve olumsuzca, eşinizi etiketleyip onun olumlu nitelikleri gözden kaybetmenizdir. (“Çok tembelsin!”)
  5. Suçlama oyunu: Haksız ve alakasız bir şekilde ilişki ile alakalı ya da daha büyük konularda eşinizi suçlama durumudur. (“Hayatım sadece senin yüzünden berbat!”)
  6. Duyguların kısa devre yapması: Kendinizi eşinizin duygularının idare edilmez olduğuna ikna etmenizdir. (“Eşimin ne yapacağına akıl erdirmek imkansızdır!”)
  7. Aşırı tepkisel hayalgücü: Bu durumda, eşiniz hakkında gerçeklere dayanmayan olumsuz sonuçlara ulaşırsınız. (“O son zamanlarda çok meşgul, kesin bir ilişkisi var.”)
  8. Şüpheli yaklaşım:Hatalı bir şekilde eşinizin yaptığı şeylere yönelik onu olduğundan daha sinsi gösterecek varsayımlarda bulunmanızdır.(“Bana karşı son zamanlarda iyi davranmasının sebebi benden bir şey isteyecek olması”)
  9. Hayal kırıklığına mahkum olma:Partnerinizi artık geçmişte kalmış insanlarla karşılaştırıp beklentilerinizi idealleştirdiğiniz durumdur. (“Eşimin umursadığı tek şey işi; o da diğerleri gibi benim ihtiyaçlarımı hiç umursamıyor.”)

olumsuz-dusunce

Birbiri hakkında zehirli düşüncelere kapılmayan mutlu, memnun çiftler, daha iyi, daha gerçekçi ve sağlıklı bir düşünce yapısına sahiptir. Bu da çiftlere aralarındaki iletişimi geliştirip sorunları çözme ve romantizmi geliştirme yolları sağlar. Mutlu bir ilişki için bu gerçek temeli, başarınız için bu zor sırrı, yalnızca tek bir yerde yani kendi zihninizde bulundurur ya da inşa edebilirsiniz. Peki eşinizle ilgili olumlu düşünceleriniz varsa bunları onunla paylaşmalı mısınız? Psikolog Bernstein bu konuda paylaşmanızın olumlu sonuçlar getirebileceğini söylüyor.

Paylaşmanız aydınlatıcı olabilir

Partnerinizle ilgili olumsuz düşüncelerinizi onunla paylaşmanız hem siz ve hem de eşiniz için zaman zaman aydınlatıcı olabilir. Ona karşı bu kadar açılmanız size daha yakın bir birliktelik getirebilir. Olumsuz düşüncelerinizi paylaşarak, hem siz kendinizi hem de eşiniz sizi daha iyi anlayabilirsiniz. Bu duygusal riski almak aranızda bir samimiyet oluşturur.

Paylaşırken dikkatli olun!

Akılda tutulması gereken bir uyarı: Eşiniz ile bu düşüncelerinizi paylaşırken hassasiyetle devam etmek gerekir. Bir çift olarak daha yakın olmak istediğinizi vurgulayın. Bunu aranızda güven inşa etmek ve aşkınızı derinleştirmek için yaptığınızı ifade edin. Eşinize onu daha pozitif açıdan görmenizin kendi duygusal sağlığınız için önemli olduğunu açıklayın.

Olumlu niteliklerden başlayın

Olumsuz düşüncelerinizi eşinize açıklarken ilk olarak eşiniz hakkında olumlu niteliklerden bahsederek başlayın. “Sen iyi bir adamsın, ama gerçekten sana sinir oluyorum” gibi bir cümledense onu daha az kıracak ve tepkisel davranmasına sebep olmayacak şekilde duygularınızı dile getirin. Net olun ve olumlu düşüncelerinizi tartışmak için eşinizden “yeşil ışık” için isteyin..

Sizin için en iyi olanı yapın.

Bazıları ise olumsuz düşüncelerini kendi içinde çözmeyi tercih eder. Sizin için en iyi olanı yapın. Amaç sürekli her aklınıza gelen düşünceyi eşinize anlatmak değil. Ona karşı duyarlı olursanız partneriniz dediklerinizin gerçekten birbirinizi daha iyi anlamak ve aşkını derinleştirmek yönünde bir çaba olduğunu kabul edecektir.