Kabağın içinde doğal olarak bulunan çekirdekler, çerez olarak sıklıkla tüketiliyor. Çekirdeklerin çıkarılıp kurutulmasıyla elde edilen kabak çekirdekleri, çok lezzetli bir kuruyemiştir. Genellikle kavrulup tuzlanmış halde paketlenerek satılan kabak çekirdeği, aslında çiğ olarak kurutulup tüketildiğinde çok sağlıklı bir besindir. Yapılan pek çok araştırma kabak çekirdeğinin özellikle sinir sistemi ve ruh sağlığı üzerinde çok faydalı olduğunu gösteriyor.
Bakır, çinko, magnezyum açısından çok zengin olan kabak çekirdeğini günde yaklaşık bir avuç kadar tüketmek önerilmektedir. Besleyici ve bünyeyi güçlendirici özelliği bulunan bu kuruyemiş, güçlü bir antioksidan olduğu için, vücuttaki serbest radikaller ve mikroplara karşı mücadele edebilme yetisine sahiptir.

Kabak çekirdeğinin besin değerleri

10 gram (ortalama 1 avuç) çiğ kabak çekirdeği yaklaşık olarak;
56 kalori,
1.42 gram karbonhidrat,
2.44 gram protein,
4. 56 gram yağ,
0.88 gram lif,
1.8 gram sodyum,
81.4 gram potasyum,
4.1 miligram kalsiyum,
3.8 miligram A vitamini,
1.25 miligram demir içeriyor.

Kabak çekirdeği kalp dostudur!

Kabak çekirdeği, vücudumuz için hayati önem taşıyan magnezyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle fizyolojik fonksiyonlarımızın sorunsuz olarak devam edebilmesi için magnezyuma ihtiyacımız var. İşte bu sihirli bir element olan magnezyumun kalp dostu olduğu, damarların gevşemesini sağladığı da bilinmektedir. Her gün bir avuç kabak çekirdeği tüketerek kalp atışlarını ve kan basıncını düzenlemek, vücuda kan akışının normal bir şekilde devam etmesini sağlamak, kalbimizi korumak mümkündür.

Kabak çekirdeği, dişleri ve kemikleri korur!

Kabak çekirdeğinin içeriğinde bulunan bol miktardaki magnezyum ve kalsiyum onu diş ve kemik dostu yapmaktadır. Gelişme çağındaki çocukların kemiklerinin ve dişlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, ileri yaştakilerin de kemik ve diş kayıplarından korunması için düzenli olarak kabak çekirdeği tüketimi önerilir. Ancak bu faydaların tam olarak alınabilmesi için kabak çekirdeğinin çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor.

Kabak çekirdeği, bağışıklık sistemini güçlendirir!

Kabak çekirdeğinin içinde bulunan çeşitli vitaminler, mineraller ve özellikle de çinko tam anlamıyla bağışıklık sistemini güçlendirmektedirler. Özellikle çinko; bağışıklık sistemini güçlendirirken hücrelerin çoğalmasını, uyku sorunlarının giderilmesini, göz ve cilt sağlığının da korunmasını sağlamaktadır.
Vücudun ihtiyaç duyduğu çinkoyu kabak çekirdeği gibi doğal yollardan karşılamak çok önemlidir. Çünkü pek çok sebeple oluşabilen çinko eksikliği bazı hastalıklara yol açmaktadır. Genellikle soğuk algınlığı, grip, depresyon, akne oluşumu, düşük yapma gibi bazı ciddi sağlık sorunlarının da temel nedenleri arasında çinko eksikliği bulunur.

Kabak çekirdeği tam bir Omega 3 deposudur!

Omega 3, tüm vücut sağlığı ve özellikle de zihinsel sağlık açısından oldukça önemlidir. İşte kabak çekirdeği de pek çok besinle kıyaslandığında Omega 3 bakımından oldukça zengindir. Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketimi sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu Omega 3 yağları alınabileceği için; diyabet, kalp hastalıkları, kötü kolesterol gibi ciddi rahatsızlıklar da önlenmiş olacaktır. Özellikle de Omega 3 yağ asitlerinin damar sertliğini, tıkanıklığını önlemesi, kanın akışkanlığını artırması dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları da önlenebilir. Tüm bunların yanında Omega 3 yağ asitlerinin, vücudun kanserle mücadele etme yeteneğini artırması, enfeksiyon oluşma riskini azaltması ve yaşlanmayı geciktirmesi eklenince Omega 3 yağ asitlerinin ne kadar önemli olduğu ve kabak çekirdeği tüketiminin de artırılması gerektiği gerçeği karşımıza çıkıyor.

Kabak çekirdeği, prostat hastalığından korur!

Son yıllarda yetişkin ve özellikle de ileri yaştaki erkeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi prostattır. Bu hastalığı önlemek ve başlamışsa da tedavi edebilmek için tıbbi ya da doğal pek çok çözüm aranmaktadır. Bu bağlamda yeterince çinko alımının prostatı önleyici özellik gösterdiği ve kabak çekirdeğinin de bolca çinko içerdiğinin altını çizmekte fayda var. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, düzenli olarak kabak çekirdeği tüketiminin prostat hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Ama yine burada kast ettiğimiz kabak çekirdeği kesinlikle çiğ olandır.

Kabak çekirdeği, diyabeti önler!

Kabak çekirdeğinin içeriği ve faydalarına dair yapılan çalışmalar kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Kabak çekirdeği özellikle hayvanlarda insülin değerini dengeleyici özellik göstermiştir. Bu bağlamda hem diyabeti önlemek hem var olan diyabeti hafifletmek hem de diyabetten kaynaklanan komplikasyonları gidermek için düzenli olarak 2 günde bir avuç çiğ kabak çekirdeği tüketilmesi öneriliyor.

Kabak çekirdeği, karaciğer sağlığını destekler!

Kabak çekirdeğinin içinde sağlıklı yağlar, lifler ve  antioksidanlar bulunmaktadır. Bu sayede kabak çekirdeği başta karaciğer olmak üzere tüm iç organların daha iyi çalışmasına yardım eder.

Kabak çekirdeği zihinsel fonksiyonları güçlendirir!

Başta Omega 3 yağ asitleri olmak üzere, pek çok vitamin ve minerali içinde barındıran kabak çekirdeği çocukların beyin gelişimini destekler, yetişkinlerin de ileri yaşlarda yaşadığı zihinsel yavaşlamayı, kaybı önler.

Kabak çekirdeği tüketecek olanlara öneriler

Kabak çekirdeğinin bilinen, şimdiye kadar keşfedilmiş her hangi bir zararı yoktur. Güvenle tüketilebilmektedir.
Kabak çekirdeğinin yukarıda saydığımız gibi çok fazla faydası bulunmaktadır. Ancak bu faydalardan tam olarak yararlanabilmek için tuzla, yağla kavrulmuş değil, çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor. Zira bazı işlemlerden geçtiğinde içeriğindeki faydalı elementler azalıyor.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kadının yaşadığı hormonsal değişimler dolayısıyla vücut kilo almaya çok müsaittir. Bu bakımdan bu dönemlerde günde 1 çay bardağı çiğ kabak çekirdeğinden fazlasının tüketilmesi önerilmez.