Soğan suyu pek çok derde deva olabilen mucize içecekler arasında yer alıyor ve arı ısırıklarından tutun da uykusuzluğa kadar pek çok soruna bir çare sunabiliyor. Her ne kadar kokusu göz yaşartıcı bir etkiye sahip olsa da soğan hem yemeklerde hem de tıbbi bir bitki olarak binlerce yıldır kullanılan malzemeler arasında yer alıyor. İçeriğindeki fenoller, flavonoidler sayesinde kanser, inflamasyon, oksidan ve kolesterol karşıtı özellikler kazanan soğan, bazı dönemlerde bir kira ödeme aracı olarak bile kullanılmıştır.

Soğan Suyunun Besin Değerleri

Soğan suyunda çok farklı çeşitte besin bulunmaktadır ve bunlar arasında C ve B6 vitaminleri, folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, kromium ve fosfor yer almaktadır. İçerisindeki eser miktardaki kükürt onun kanser karşıtı özellikler kazanmasına da yardımcı olur. Kromium ise kan şekeri düzeylerinin düşmesini sağlar ve ayrıca anemi hastalarına da önerilir.

Soğan Suyunun Faydaları

Sindirimi İyileştirir

Soğan iyi bir inülin yani lif kaynağıdır ve bu da onun bağırsaklardaki faydalı bakteriler için besinler sunduğu anlamına gelir. İnülin sağlıklı bağırsak hareketlerini destekler ve sağlıklı bakterileri dengede tutar, bu da sindirimin iyileşmesini sağlar.

Alerjilerden Korur

Quercetin adlı bir antihistaminike sahip olan soğan, bu sayede astımı ve alerjileri engelleyebilmektedir. Soğanda bulunan bu madde bağırsaklardan kolayca emilir ve dolaşımda uzun bir süre kaldığı için alerjilere karşı uzun süreli koruma sağlar.

Soğuk Algınlığı ve Solunum Yolu Bozukluklarına İyi Gelir

Soğanın balgam söktürücü özellikleri, soğuk algınlığı ve solunum problemlerinde etkili olmasını sağlar. İçeriğindeki güçlü yağlar sayesinde mukusun atılmasını sağlar ve yeniden oluşmasına engel olur. Özellikle öksürük, bronşit, tıkanma ve metabolizma enfeksiyonlarına karşı yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Pişmemiş soğan tüketmenin hastalıklardan koruduğu bilinmektedir.

Kemik Sağlığını Korur

Soğan sağlıklı bir iskelet sistemine sahip olmak için gereklidir çünkü aşırı kemik kaybına engel olan bileşenlere sahiptir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların soğan tüketmeleri gereklidir.

Saçlar İçin Soğan Suyu

Soğan suyu saçlara da iyi gelir ve bunun temel sebebi kükürtlü içeriğidir. Zira kükürt, saçların uzamasını hızlandıran temel bileşenlerden birisidir. Soğan suyunu saçlara ve saç derisine haftada iki defa iki ay boyunca uygulamak saç uzamasını hızlandıracaktır. Kokuya ise çok takılmayın çünkü yıkadıktan sonra koku kalmayacaktır.

Cilde İyi Gelir

Soğan cilt katmanlarındaki kan dolaşımını iyileştirir ve hem pişmiş hem de ham hali pek çok cilt probleminin tedavisinde kullanılmaktadır. Onun suyunu biraz balla karıştırdıktan sonra çatlakları tedavi etmek için de kullanabilirsiniz.

Glukoz Düzeylerini Düşürür

Soğanı düzenli olarak tüketmek, kan şekerinin düşmesini sağlar. Ayrıca içeriğindeki kromium maddesi sayesinde glukoz toleransını da arttırır ve açlık şeker düzeyini azaltır.

Kalp Damar Sağlığına İyi Gelir

Soğanı düzenli tüketmenin kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Bunun sebeplerinden birisi kükürt, kromium ve B kompleks vitaminlere sahip olmasıdır. Kalp krizini durdurmaya yardımcı olur ve inmeleri de engeller.

Kanserle Savaşır

Soğan pek çok farklı tipte sülfit bulunur ve bunlar neoplazma gelişimine karşı koruma sağlarlar. Soğanın düzenli tüketimi pek çok kanser tipinin gelişme riskini oldukça azaltır.

Ağız Enfeksiyonlarını Önler

Soğan ağız enfeksiyonlarını önlemekte de başarılıdır çünkü bakterilere karşı koyar ve dişlerin aşınmasına engel olur. Üç dakika boyunca çiğ soğan çiğnemek ağızdaki tüm bakterileri öldürmek için yeterli olmaktadır. Ayrıca diş ağrınız varsa üzerine bir parça soğan da koyabilirsiniz.