Soğuk algınlığı ve ateş maalesef yıl içinde bizleri pek çok defa vurabiliyor ve bunun temel sebebi düşük direnç, hassas bir beden ve savunma mekanizmasının zayıf olması. Bunlara yol açan faktörlerden en büyüğü ise aktif bir yaşam tarzına sahip olmamak.

Bağışıklık sistemi pek çok hücrenin, dokunun ve organın ortaklaşa oluşturduğu bir sistemdir ve vücudun mikroplardan, virüslerden ve mikroorganizmalardan korunmasını sağlar. Enfeksiyonların önlenmesini sağlayarak bedenin sağlıklı kalmasında en büyük rolü oynamaktadır. Ancak bu geniş sistemin tüm öğelerinin tam performansla çalışması gereklidir ve hastalıklardan bizi ancak bu şekilde koruyabilir.

Vücuda zarar verecek bir faktör ortaya çıktığında, pek çok sistematik adım atılır ve bunlara karşı gelinir ancak stres, hareketsiz yaşam tarzı, kötü beslenme gibi faktörlerden dolayı bağışıklık sistemi arıza verdiğinde, onu tekrar eski haline getirmek için çaba göstermek gerekir.

Tadasana

Dağ duruşu olarak da tanımlanan bu duruş, tüm diğer duruşların da temelinde yer alır ve bu nedenle tüm yoga duruşlarının anası olarak adlandırılır. Gün içerisinde istediğiniz an yapabilir ve 20 saniye kadar duruşu koruyabilirsiniz.

Bu duruş denge kurmanızı ve sindirim sisteminizi ayarlamanızı kolaylaştırır. Nefesinizi düzenler, farkındalığınızı arttırır, geriliminizi alır ve kan dolaşımını iyileştirir. Sersemliği de kovalar ve kendinizi yenilenmiş hissetmenize yardımcı olur. Enerjiyi arttırır ve zihin ile vücut arasındaki dengeyi tekrar kurar.

Vrikshasana

Ağaç duruşu olarak da tanımlanan bu duruş, bir ağacın istikrarlı ve dengeli duruşunu taklit etmektedir. Duruş esnasında gözleriniz açık olmalı ve sabahları aç karna uygulayabilirsiniz. Kendinizi her iki ayağınız üzerinde de bir dakika kadar dengelemeniz gerekli.

Ağaç duruşu omurlarınızı kuvvetlendirir ve sinir-kas koordinasyonunu iyileştirir. Ayrıca zihinsel kapasitenizi de arttırır ve sizi dengede tutar. Tüm vücudunuzun gerilmesini sağlar, enerji verir ve odaklanmanıza yardımcı olur. Kendinize güvenmenizi sağlar ve sinir sistemini de rahatlatır.

Padangusthasana

Koca ayak duruşu olarak da adlandırılan bu duruşu yapması pek zor sayılmaz ve kaslarınızı baştan ayağa esnetmenize yardımcı olur. Bu temel duruşu aç karna sabahları 30 saniye kadar uygulayabilirsiniz.

Bu duruş zihni rahatlatmakta, stresi almak ve kaygılara karşı gelmektedir. Sindirim sistemini de uyarmaktadır ve iyileştirmektedir. Karaciğeriniz ve böbrekleriniz yenilenmekte, enerjiniz artmaktadır. Uykusuzluk problemi olanlar da bu duruş ile iyi bir uyku çekebilirler.

Trikonasana

Üçgen duruşu olarak adlandırılan bu duruş, bağışıklık sistemi için en iyi yoga duruşlarından birisidir. Dengenizi korurken gözlerinizi açık tutmanızı gerektirir ve 30 saniye boyunca uygulayabilirsiniz. Sabahları yapmanız enerji verecektir ve sindiriminizi de iyileştirecektir.

Bu duruş vücuttaki kan akışını iyileştirmektedir, hazımsızlığa iyi gelmektedir, kan basıncını düşürmektedir ve konsantrasyon ile dengeyi arttırmaktadır. Ayrıca zihni rahatlatır ve stresi alır. Yağ yakmak ve obeziteden kaçınmak için de iyi bir çözümdür.

Utkatasana

Sandalye duruşu olarak adlandırılan bu duruş, sandalyede oturmak gibidir ancak daha zordur. Sanal bir sandalye üzerinde oturuyor gibi yapmak zorlu bir harekettir ve 30-60 saniye boyunca bu duruşu korumanız gerekir. Sabahları aç karna uygulayabilirsiniz.

Bu duruş vücudu dengeler ve kararlılığı arttrırır. Kalbi uyarır ve iç organlara masaj yapar. Bu duruşu düzenli olarak yapmanız kilo vermenizi sağlar, akciğer kapasitenizi arttırır ve tüm vücudunuza enerji verir.

Bhujangasana

Kobra duruşu olarak tanımlanan bu duruş, bir kobra gibi başınızı yukarı kaldırmanızı gerektirir. 15-30 saniye boyunca sabahları aç karna yapmanız önemlidir.

Sindirim sistemini uyarır, metabolizmayı düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca kalp ve ciğerlerinizi açarak stresten kurtulmanızı sağlar. Esnekliğinizi arttırır, ruh halinizi düzeltir, böbrek fonksiyonlarına yardımcı olur ve yorgunluğu önler.

Matsyasana

Bu duruş balık duruşu olarak da adlandırılmaktadır ve 30-60 saniye boyunca tok karna sabahları uygulanmaktadır.

Bu duruş vücudunuzun besinleri daha iyi değerlendirmesini sağlar, omuz ve boyundaki gerilimi alır. Ayrıca doğru şekilde nefes almanızı sağlar ve paratiroid bezinizi şekillendirir. Sindirim organlarınıza masaj yapar, kaygıyı, kabızlığı ve yorgunluğu uzak tutar.