Daha önce hiç anksiyete yaşadınız mı? Belirtileriniz geceleri kötüleşiyor mu? Gece anksiyetesinin belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini öğrenmek için okumaya devam edin.

Gece anksiyetesinin nedenleri  ve tedavisi

Anksiyete, çok sayıda insanı etkileyen bir rahatsızlıktır. Aslında anksiyetenin nedenleri ve ortaya çıkış biçimi farklılık gösterir. Bazı insanlar, sabahları ya da gün boyunca kendilerini daha endişeli hisseder. Ancak gece anksiyetesi yaşayanların bunu gündüz deneyimlemeleri de sıklıkla görülmektedir. Gece anksiyetesinin nedeni, ansiyetenin gece yarısı gibi daha şiddetli hale gelmesinden kaynaklanmaktadır.

Zihin, düşünceler üzerinde derinlemesine düşünme eğiliminde olur ve gerginlik yaratır. Bu nedenle anksiyetenin, dinlenmeyi engellemesi yaygın olarak görülür. Bu ise karşılığında kişinin gün içindeki anksiyetesini arttırarak kısır döngü yaratır.

“Anksiyete, sallanan sandalye gibidir. Sana yapacak bir şey verir, ancak seni çok uzağa götürmez.”

Jodi Picoult

Anksiyete

“Anksiyete” terimi bir belirtiyi, kişilik özelliğini ya da bozukluğu belirtmek için kullanılır. Ne dersek diyelim, insanların olası bir tehditle karşılaşması durumunda alarmda olmasına yardımcı olan doğal bir mekanizmadır. Bu sayede önünüze çıkabilecek tüm engellere yoğunlaşmanıza ve onlarla yüzleşmenize olanak tanır.

Belli bir uyaran tarafından oluşturulan gerçek tehditle orantısız bir şekilde uyumsuz olan bir anksiyete yaşarsınız. Diğer bir deyişle bir ormanın ortasındayken bir aslan ile karşılaştığınızda yaşadığınız uyumlu anksiyeteyi deneyimlemek ile bunaldığınız zaman, günlük hayatınızda karşılaştığınız uyumsuz anksiyete aynı şey değildir. Hatta anksiyete, sık olarak meydana geldiğinde psikolojik ve fizyolojik değişikliklere neden olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Anksiyetenin ana belirtileri arasında sinirlilik, kas gerginliği, korku, kalp atış hızının artması, aşırı ventilasyon, terleme, titreme ve yorgunluk yer almaktadır. Ayrıca yoğunlaşma, endişeleri kontrol etme ve uykuya dalmada zorluk ile bilişsel ve davranışsal düzeyde stresli durumlardan kaçınma ihtiyacı vardır.

Gece anksiyetesi

Gece anksiyetesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Her insan bunu bir şekilde deneyimler. Hatta uzmanlar, gece anksiyetesinin nedenlerinden tam olarak emin değiller.

Ancak günün sonunda yaşanan anksiyetenin artmasına neden olan birkaç faktör bulunmaktadır:

Stres: Pek çok insan, hayatlarının bir ya da birden fazla alanında (kişisel olarak ya da işyerinde) hissettikleri stres nedeniyle anksiyete yaşar. Bu nedenle gün içinde karşılaştıkları stres yoğun ya da sık olduğu zaman, günün sonunda da bunları düşünmeye devam ederler ve anksiyete seviyeleri artar.

Dikkat dağıtıcılar: Çoğu insanın, uyumaya gittikleri zaman bir meşguliyeti olmaz. Bu nedenle zihnin her şey hakkında daha fazla düşünmek için zamanı olur. Gün içinde meşgul olmak, kişiyi negatif düşüncelerden korur.

Bazı olayları uyku zamanıyla ilişkilendirmek: Anksiyete, çağrışım ile çalışır. Bu nedenle düşüncelerinizi ya da belirtilerinizi belli bir an ile ilişkilendirdiğinizde ortaya çıkar. Bir ya da iki gece anksiyete yaşamak, bunun tekrar olacağına dair endişenizi arttıracaktır. Bu ise ne yazık ki gece anksiyetesi yaşama ihtimalinizi arttıracaktır. Bu nedenle kendinizi otomatik olarak endişeli hissetmeye başlarsınız.

Fiziksel tepkiler: Bazı insanlar, geceleri fiziksel ağrı ya da başka rahatsızlıklar yaşar. Bu durum, dikkat dağıtıcıların yokluğu ile birleştiği zaman onların daha da negatif olarak yorumlanmasına, daha fazla anksiyeteye ve uyku sorunlarına yol açar.

Gece anksiyetesi nasıl engellenir?

Diğer anksiyete türlerinde olduğu gibi gece anksiyetesinde de asıl önemli olan, bir sorununuz olduğunu kabul etmek ve değişim odaklı bir tutum sergilemektir. Biraz çaba ve doğru araçlarla anksiyetenin üstesinden gelmek kolaydır. Ancak uymanız gereken kurallar konusunda emin değilseniz, anksiyetenizin üstesinden gelmek için profesyonel yardım alın.

Bunları, kesinlikle kendi başınıza deneyebilirsiniz. Sadece aşağıdaki basit yönergeleri izleyin. İhtiyacınız olan tek şey motivasyon ve sabırdır.

İşte yapabileceklerinizden bazıları şunlar:

  • Fiziksel egzersiz, çok sayıda psikolojik ve zihinsel fayda sağlar. Bu faydalardan bir tanesi, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bir madde olan serotonin gibi nörotransmiterleri serbest bırakmanıza yardımcı olarak ruh halinizi iyileştirmesidir. Ayrıca stres hormonu olan kortizolün seviyesini de azaltır. Bu nedenle, anksiyetenizi azaltmak için sabahları veya öğleden sonraları biraz fiziksel aktivite yapın.
  • Sağlıklı bir alışkanlık edinmek, daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır ve yemek yemek de bunlardan bir tanesidir. Bu açıdan bakıldığında günün ilk ve son öğünleri özellikle önemli görünmektedir.
  • Kafein ve nikotin tüketimi fizyolojik sistemi değiştirir, kalp atış hızını arttırır, uyku döngülerini ve dolayısıyla sağlığı etkiler. Bu nedenle geceleri, özellikle akşam saatlerinde ve sonrasında anksiyete yaşayan kişilerin, kafein ve nikotin tüketmeyi bırakmaları gerekir.
  • Gece anksiyetesi uyuyamama ile birleşen bir kısır döngüdür. Bu nedenle, gerekli uyku hijyenini sürdürmek önemlidir.
  • Uyku hijyeni, odayı temiz ve rahat tutmak, odayı sadece uyumak ve dinlenmek için kullanmak ve yatmadan önce bir ritüel yapmaktan ibarettir. Uykunuz kutsaldır, bu nedenle uyumanız gerektiğinde cep telefonu, tablet ya da bilgisayar kullanmayın. Çünkü bu cihazların ekranları, kortizol seviyelerini değiştirir ve bu da stres ve uykusuzluğa yol açar.

Gece anksiyetesine dair son söz

Sonuç olarak gece anksiyetesi, çok üzücü ve can sıkıcı olabilir. Bununla birlikte bir dizi basit görevi yerine getirmek veya profesyonel yardım almak, bu sorunu düşündüğünüzden daha erken çözebilir. Yapmanız gereken en önemli şey, farkında olmak ve kendinize iyi bakmaktır.