Müzik terapisinin anksiyete ve depresyon gibi pek çok zihinsel rahatsızlığa iyi geldiğini gösteren çalışmalar mevcut ancak konsere giderek sevdiğiniz bir grubu canlı dinlemek de benzer etkiler yaratabilir mi dersiniz? Çalışmalar iki haftada bir böyle etkinliklerin yapılmasının yaşam beklentisini dokuz yıla kadar uzatabildiğini gösteriyorlar.

Konsere Gidip Uzun Yaşamak Mümkün mü?

Yapılan çalışmalar, 20 dakika canlı müzik dinlemenin iyi hissetme duygusunu %21 oranında arttırdığını gösteriyorlar. Aynı çalışmada yoga, köpek gezdirme gibi diğer etkinlikler de değerlendirilmişler ve hiç biri güzel bir konserde gruba eşlik etmek kadar etki göstermemiş.

Canlı müzik dinleyenlerde elde edilen etkiler şu şekildeler:

• Kişisel değerde %25’e varan artış
• Başkalarına karşı yakın hissetme hissinde %25 artış
• Zihinsel uyarımda %75 oranında artış

Düzenli olarak canlı müzik dinleyenlerde mutluluk, üretkenlik ve özsaygı hissinin çok daha yüksek olduğu tespit edilmiş.
Bu araştırma her ne kadar konser bileti satan bir telekom şirketi tarafından gerçekleştirildiği için biraz şüpheli görünebilse de, dikkate değer veriler sunduğu da bir gerçek.

Müziğin Sağlığınıza Faydaları

Müzik ağrıları ve anksiyeteyi alır. 81 çalışma üzerinde yapılan değerlendirmelerde, müzik dinlemenin ameliyattaki hastalarda ağrı ve kaygıları ciddi anlamda azalttığı görülmüştür. Müzik aynı zamanda travma geçiren bireylerde stresi azaltmıştır ve etkili bir terapötik araç olmuştur.

Pek çok kişi, müzik dinlerken daha yaratıcı oluyor ve bunun yanında mutlu temalara sahip müzikler dinlemenin beyin fırtınasını daha verimli hale getirdiği belirtiliyor.

Geceleri uyumakta zorlananların klasik müzik ile uykuya daha kolay dalabildiklerini gösteren çalışmalar mevcut. Hatta 5 kilometre koşan erkek uzun mesafe koşucularının müzik dinlerken daha yüksek performansa sahip oldukları da görülebiliyor.
Başka bir dil öğrenenler için müzik iyi bir hafıza aracı olabiliyor. Macarca öğrenen yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalar, müzik ile cümleleri öğrenen bireylerin bunları daha sonra daha iyi hatırladıkları görülmüştür. Bu bulgular bunama gibi rahatsızlıklara karşı önlemler alınabilmesini sağlayabilir.

Araç sürerken sürücülerin müzik dinlemeleri halinde daha sakin bir sürüş elde ettikleri de görülmüştür. Ayrıca 8-16 yaş arasındaki 251 çocuk üzerinde yapılan çalışmalarda, müzik terapisinin özsaygıyı arttırdığı ve depresyon belirtilerini standart terapi alan çocuklara göre daha fazla ortadan kaldırdığı görülmüştür.

Konsere Gidemiyorsanız Ne Yapmalı?

Yılda bir iki defa konsere gitmek iyidir ancak devamlı canlı müzik dinlemek zor olabilir. Bunun için müziği hayatınıza sokacak diğer yöntemleri değerlendirmelisiniz!

• İşteyken kulaklık ile müzik dinleyebilirsiniz
• Araba sürerken müzik dinleyebilirsiniz
• Yemek hazırlarken TV izlemek yerine müzik dinleyebilirsiniz
• Enstrüman çalmayı öğrenebilirsiniz
• Canlı müzik çalan restoran ve barları tercih edebilirsiniz
• Bir arkadaşınızdan size bir şarkı listesi hazırlamasını isteyebilirsiniz
• Ergenliğinizde dinlediğiniz favori albümleri dinleyebilirsiniz
• YouTube’da favori müzisyenlerinizin canlı performanslarını aratabilirsiniz