Yemeklik sodayı pek çoğumuz genel olarak hamur işlerinde veya buzdolaplarımızın kokusunu gidermekte kullanıyoruz ancak onun sağlığa olan faydalarının pek farkında değiliz. Dolayısıyla kolayca satın alabileceğiniz bir paket yemeklik sodanın etkilerine kısaca bir göz atmak gerekiyor. Zira soda antik çağlarda bir koku verici, temizleyici ve yatıştırıcı olarak kullanılmış bir malzeme.

Yemeklik Sodanın Sağlığa 6 Faydası

Yemeklik soda sodyum bikarbonat olarak da adlandırılıyor ve sadece hamuru kabartmak için değil, aynı zamanda vücudumuzda eksik olabilecek bikarbonat düzeyini yükseltmek için de kullanılabiliyor. Onun tüm faydalarını kısaca bir görelim:

Sindirim Problemlerine İyi Gelir

Yemeklik soda vücuttaki asidin nötralize edilmesi ve pH dengesinin korunması için kullanılabiliyor. Özellikle reflü ve mide yanması sahibi olanların dahili olarak kullanımı öneriliyor. Bilhassa çok asitli gıdaların tüketiminin ardından soda eklenmiş bir miktar su içmek, pH dengesini olması gerektiği yere çekiyor.

Ancak aşırı tüketimden kaçının çünkü fazlası asit üretimine sebep olabilir.

Mantar ve Bakteri Karşıtıdır

Yemeklik sodanın pek çok bakteri ve mantar oluşumuna engel olduğu biliniyor. Özellikle diş çürüklerine sebep olabilen bazı bakterilere karşı hayli etkili. Cilt ve tırnak mantarlarına karşı da koruyucu ve tedavi edici özellikleri mevcut.

Böbrek Sağlığına İyi Gelir

Yemeklik sodanın böbrek sağlığına iyi geldiğini gösteren çalışmalar da mevcut. Kronik böbrek hastalıklarına ve düşük kan bikarbonat düzeylerine sahip olan bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda, bikarbonat desteği alan katılımcıların böbrek hastalıklarının ilerleyişinde yavaşlama görülmüştür.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Hafifletir

İdrar yolu enfeksiyonları bilhassa kadınlarda oldukça sık karşılaşılan bir problem. 2017 yılında yapılan bir çalışmada, alt idrar yolu rahatsızlığına sahip olan kadınlarda idrar asitliğinin 6’dan düşük olduğu görülmüştür ve oral yoldan soda alınmasıyla birlikte hem idrardaki asitlik azalmıştır hem de belirtilerde iyileşme ortaya çıkmıştır.

Kas Ağrılarına ve Yorgunluğa İyi Gelir

2013 yılındaki bir çalışmada, bikarbonat yüklemesinin spor performansını arttırabildiği görülmüştür. Bilhassa yüksek yoğunluklu çalışmalarda bu durum daha da öne çıkmıştır. Zira kaslarda çalışma sonrası biriken asitliğin azaltılması için soda kullanılabilmektedir.

Kemoterapinin Yan Etkilerine İyi Gelir

Kemoterapi oldukça yoğun ve yorucu bir tedavidir. Bilhassa ağız içi ve çevresinde ortaya çıkan istenmeyen rahatsızlıklar bu tedavide sık görülmektedir ve sodalı suyun bu konuda bir çözüm olabildiği belirtilmektedir.

Yemeklik Sodanın 33 Kullanımı

Doğal Bir Deodorant

Bir çay kaşığı soda ile biraz suyu karıştırarak bir macun yapabilirsiniz. Bu macunu kol altlarınıza sürerek kokulardan kurtulabilirsiniz.

Peeling Ürünü

Bir çay kaşığı sodayı yarım bardak suyla karıştırıp bu macunu yüzünüze dairesel hareketler ile sürerseniz peeling etkisi elde edebilirsiniz. Ancak çok fazla kullanmayın çünkü aşırı kullanımı cildin pH dengesini bozabilir.

Elleri Yumuşatır

Sıcak suyla sodayı karıştırdıktan sonra ellerinize sürün. Bu güzel temizleyici ellerinizi temiz ve yumuşak tutacaktır.

Ayaklara İyi Gelir

Bir yemek kaşığı soda ile biraz sıcak suyu karıştırdıktan sonra ayağınızı bu suda bekletebilirsiniz. Bu uygulama bakteri ve kokuları alacaktır, ayrıca tırnak mantarlarına iyi gelecektir.

Kaşınan Cilde İyi Gelir

Güneş yanması, alerji kaşınmaları ve çeşitli bitkilerden kaynaklanan kaşıntılara karşı soda su karışımı kullanabilirsiniz. Bir kaç dakikalık bir uygulama bölgedeki kaşınmanın geçmesini sağlayacaktır.

Kıymıkları Çıkartır

Eğer cildinize bir sebepten kıymık girdiyse, bunu çıkartmak için o bölgeyi sodalı sıcak suda biraz bekletebilirsiniz. Günde 1-2 defa uygulama ile bir kaç gün içerisinde kıymıklardan kurtulabilirsiniz.

Böcek Isırıklarına İyi Gelir

Böcek veya sinek ısırığı olan bölgelere biraz sodalı su sürün.

Güneş Yanıklarına İyi Gelir

Ilık ve sodalı bir suyun içerisinde bir miktar durmanız, güneş yanıklarının yatışmasına yardımcı olacaktır.

Saçı Temizler

Şampuanınıza bir çay kaşığı kadar soda katın ve normal şekilde yıkayın. Soda kir ve yağların daha iyi temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Fırça ve Tarak Temizleyici

Tarak ve fırçalarınızı temizlemek için sodalı suyu kullanabilirsiniz.

Ev Yapımı Diş Macunu

Yemeklik soda plak oluşumuna engel olur ve bu nedenle dişler için iyidir ancak aşırı kullanımı diş minesine zarar verir. Bu nedenle diş macununuza sadece az bir miktar ekleyerek faydalarını elde edebilirsiniz.

Dişleri Beyazlatır

Dişleri beyaz tutmak için biraz soda ve su kullanarak bir macun yapın, haftada bir bu macunu dişlerinize sürün, beş dakika bekleyin ve sonda durulayın.

Hazımsızlığa İyi Gelir

Pek çok hazımsızlık ve mide yanması ilacında aslında yemeklik soda bulunur. İki bardak suya bir çay kaşığı soda ekledikten sonra yemeğin ardından bu karışımı içebilirsiniz.

Kanseri Önler

pH dengesizliği yaşadığınızda vücudunuzdaki zararlı organizmalar gelişir, sağlıklı dokular ise hasar görürler. Yemeklik soda ise asidik tümörlerin pH’ını arttırırken sağlıklı dokuların pH dengesini bozmaz. Pek çok deneyde metastaza engel olabildiği de görülmüştür.

Spora İyi Gelir

Yemeklik sodanın faydaları spora da iyi gelebilir. İçine soda katılmış bir banyo suyunda bir süre yatmak, laktik asit birikimini azaltır.

Böbrek Fonksiyonlarını İyileştirir

Alkali bir bileşen olduğu için yemeklik soda vücuttaki asitleri engeller ve pH dengesini korur. Özellikle böbrek problemleri olanların böbrekleri asitleri vücuttan atmakta zorlanırlar ve bu nedenle soda tüketerek böbrek problemlerini hafifletmek mümkün.

Ülser Ağrılarını Azaltır

Yemeklik soda mide asidini nötralize ettiği için ülsere iyi gelebilir. Suyla karıştırıp içebilirsiniz ancak öncelikle doktorunuza danışın.

Mutfağı Temizler

Mutfak yüzeylerini temizlemek için yüzeylere soda döküp fırçalayabilirsiniz. Ayrıca içine biraz limon, lavanta veya nane yağı da ekleyebilirsiniz.

Kap Çanak Temizler

Evinizdeki tencereleri, tavaları ve diğer kapları da yemeklik soda içerisinde 20 dakika bekleterek güzelce temizleyebilirsiniz.

Halı Temizliği

Pek çok halı temizlik ürününde bilhassa ev hayvanlarına zarar verecek maddeler bulunuyor. Bu nedenle temizlikte sodayı tercih edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken halınıza soda serpmek ve sonra süpürmek.

Bebek Kıyafeti Temizleyicisi

Sodayı kumaşı yumuşatmak, temizlemek için kullanabilirsiniz.

Meyve ve Sebze Temizliği

Sodayı kullanarak meyve ve sebzelerinizi yıkayabilir, üzerlerindeki bakterilerden kurtulabilirsiniz.

Gümüş Temizliği

3 birim soda ve 1 birim su kullanarak bir macun oluşturun ve bunu gümüşlere sürün. 15 dakika bekledikten sonra durulayın.

Fırın Temizleyici

Fırınınızı temizlemek için zararlı kimyasallar yerine soda kullanabilirsiniz.

Lavabo Açıcı

Yemeklik soda ve sirke kullanarak lavabolarınızı açabilirsiniz. Böylece zararlı kimyasallardan da kurtulursunuz. Önce bu karışımı lavaboya dökün ve 15 dakika köpürmesini bekledikten sonra sıcak suyla durulayın.

Bulaşık Makinesine Eklenebilir

Bulaşık makinenizin deterjan kısmına biraz yemeklik soda katarak bulaşıkların daha temiz olmasını sağlayabilirsiniz.

Yangın Söndürücü

Küçük yangın ve ateşlenmelerde ateşin üzerine biraz soda serpmeniz ateşin bastırılmasını sağlayacaktır.

Ayakkabı Kokusu

Eğer ayakkabılarınızın kokusu bir türlü çıkmıyorsa, içine biraz soda serpebilir ve sonra silkeleyebilirsiniz.

Çaydanlık Temizliği

Çaydanlığı temizlemek için 1’e 4 oranında soda sıcak su karışımı yapın ve bu karışımı çaydanlığın içine sürün.

Banyo Perdesi Temizliği

Banyo perdenizde su lekeleri varsa bunu sodalı su ile kolayca temizleyebilirsiniz.

Klozet Tazeleyici

Klozetinizi tazelemek için içine biraz soda dökebilirsiniz.

Araç Yıkama

Yemeklik soda yağ ve kirleri kolayca aldığı için onu araç temizliğinde kullanabilirsiniz. Ancak suyla karıştırmayı unutmayın.

Kedi Kumu Kabı Temizliği

Kedinizin idrar ve dışkısını yaptığı kutuyu doğal yollar ile temizlemek için soda kullanabilirsiniz.