Bir bebeğin dişleri genellikle 6-24 aylar arasında diş etlerinin arasından çıkmaya başlar. Fakat bu yeni dişlerle birlikte normalden çok daha fazla salya ortaya çıkar ve bu da bebeğin hassas cildini tahriş ederek kurdeşene sebep olabilir. Buna diş çıkarma kurdeşeni adı verilir.

Kurdeşenin sebebi gıda kalıntılarının, salyanın ve devamlı ıslaklığın bebeğin cildini tahriş etmesidir. Sarılma, bezler ve oyunlardan dolayı cildin devamlı bir şeylere sürtünmesi ile birleştiği zaman, bebekte devamlı hale gelen ancak zararsız bir kurdeşen meydana gelebilir.

Diş Çıkarma Kurdeşeni Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin salyası muhtemelen ilk iki yıl boyunca oldukça fazla akacak. Bebekler 4-6 aylıkken daha fazla salya akıtmaya başlarlar ve bu da ilk dişlerinin yolda olduğu döneme denk gelir. Herhangi bir noktada kurdeşen de ortaya çıkabilir. Fakat kurdeşen tek başına bebeğin dişlerinin gelmeye başladığı anlamına da gelmez.

Kurdeşen salyanın birikim yaptığı her yerde ortaya çıkabilir ve bazıları şöyle:

  • çene
  • yanaklar
  • boyun
  • göğüs

Eğer bebek emzik kullanıyorsa, emziğe dokunan deri kısmında da bir kurdeşen birikimi görebilirsiniz.

Diş çıkarma kurdeşeni genelde düzdür veya hafif kabarıktır, kırmızı bölgeler ve ufak çıkıntılar vardır. Cilt aynı zamanda döküntülü hale gelebilir. Haftalar içinde oluşup yok olabilir.

Diş çıkarmanın diğer belirtileri şöyle:

  • salya akıntıları
  • kurdeşen
  • oyuncak ve nesneleri ısırmakta artış
  • daha fazla ağlamaya ve sinire sebep olabilen diş eti ağrıları

Diş çıkarmak ateşe sebep olmaz. Eğer bebeğin ateşi varsa veya normalden daha fazla ağlıyorsa, doktoru arayın. Ayrıca bebeğin ateşinin daha fazla yükselmediğinden ve başka sorunların olmadığından emin olun.

Soğuk Algınlığı Belirtileri ile Diş Çıkarma Arasında Bir Bağlantı Var mı?

6 aylıkken bebeğin annesinden aldığı pasif bağışıklık azalır. Bu da bebeğin bu zamanlarda çevresinden mikrop kapma ihtimalini arttırır. Ayrıca dişin çıkmaya başladığı dönem de aynı zamana denk gelir.

Ne Zaman Doktoru Görmeli?

Diş çıkarma kurdeşeni bazen kızamık veya el ayak ağız hastalığı gibi görünebilir. Fakat bu hastalıklara sahip olan bebeklerde genellikle ateş de olur ve hasta görünürler.

Diş çıkarma kurdeşenini başka bir potansiyel rahatsızlıktan ayırt edebilmek önemli. Çoğu kurdeşen ciddi değildir ancak yine de çocuğun doktoru ile iletişime geçmek ve kurdeşen olduğunu onaylamak önemli.

Hemen tedavi gerektiren bir kurdeşen türü ateşin eşlik ettiği peteşi. Bunlar düz, kırmızı noktacıklardır ve üzerlerine dokunduğunuz zaman beyazlaşmazlar. Bunlar yarılmış kan damarlarıdırlar ve hemen tıbbi yardım gerektirirler.

Eğer kurdeşen şöyle olursa hemen doktora gösterin:

  • aniden daha kötü hale gelirse
  • çatlaklar varsa
  • kanıyorsa
  • sıvı akıntısı varsa
  • ateşle birlikte geldiyse ve özellikle bebek 6 aylıktan daha küçükse

Çocuğunuzun doktoru rutin ziyaretler sırasında bebeğin diş ve diş etlerini düzenli olarak inceler.

Diş Çıkarma Kurdeşeni Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Onun en iyi tedavisi temiz ve kuru tutmak. Cilde iyileştirici merhemler sürmek de yardımcı olabilir. Vazelin veya doktorun önereceği başka merhemler ve kremler bölgeyi kuru tutmaya ve salyanın cildi tahriş etmesini engellemeye yardımcı olabilirler.

Balmumu içeren doğal ürünler de benzer bir koruma sağlayabilirler. Fakat kurdeşen üzerinde kokulu losyonlar kullanmayın.

Kremleri sürmeden önce kurdeşeni kurulayın ve kremi günde bir kaç defa kullanın. Bu bakımı bebeğin her bez değişiminde gerçekleştirerek rutin hale getirebilirsiniz.

Eğer kurdeşen ağır durumdaysa, doktor daha fazla öneri verebilir.

Diş Çıkarma Ağrısı Nasıl Yönetilir?

Diş çıkarmanın bebeklerde ağrıya sebep olup olmadığına dair çelişen kanıtlar var. Eğer ağrı yapıyorsa, genellikle sadece diş diş etlerini yararken olacaktır ve bundan bir kaç gün öncesi ve sonrasında sürebilir.

Diş çıkarma kurdeşeninin rahatsızlığını azaltmaya ek olarak, bebeğin diş çıkarma kaynaklı diğer ağrı ve rahatsızlıklarını yönetebilmek için şunlara başvurabilirsiniz:

  • Diş eti masajı: Temiz bir parmakla iki dakika süresince ağrı yapan diş etlerini hafifçe ovun.
  • Soğuk diş çıkarma oyuncakları: Diş çıkarma oyuncaklarını daima buzdolabında soğutun, ama buzlukta değil.
  • Yemek: 12 aylıktan büyük bebekler buzdolabında soğutulmuş muz parçalarını yemekten keyif alırlar. Ayrıca havuç gibi sert gıdaları diş çıkarma nesnesi olarak kullanmayın. Bunların boğulma riski var.
  • Bardakla besleme: Eğer bebek emmiyorsa veya biberon istemiyorsa, bardak veya kaşıkla besleyin.
  • Bebek asetaminofeni: Bazı bebekler onlara uyumadan önce bir doz ağrı kesici verince daha iyi uyuyabilirler. Eğer bunu yapmayı tercih ederseniz, bir iki geceden fazla yapmayın. Ayrıca bebeğin kilosuna göre ne dozda asetaminofen vereceğinizi de bilin. Eğer bebek sürekli çok huzursuz ve ağlamaklıysa, bu sadece diş çıkarma ağrısı olmayabilir ve bu nedenle doktoru arayın.

Diş çıkarma jelleri önerilmiyorlar. Bunlarda genellikle güvenli olmayan bileşenler var ve sadece kısa bir süreliğine çözüm oluyorlar.

Diş Çıkarma Kurdeşeni Nasıl Engellenir?

Bebeğin salyasının akmasına engel olamazsınız ancak cildini temiz ve kuru tutarak salyanın kurdeşene sebep olmasına engel olabilirsiniz. Bazı akılda tutulacak öneriler şunlar:

  • Salyayı silmek için temiz bezleri kenarda tutun.
  • Cildi daha fazla rahatsız etmeden kibarca kurulayın.
  • Eğer bebeğin salyası tişörtünden aşağı akıyorsa, bir önlük takın. Önlüğü sık sık değiştirin.

Sonuç Olarak

Tüm çocuklar tüm 20 bebek dişlerini çıkartana kadar diş çıkarma nöbetlerinden geçebilirler. Diş çıkarma kurdeşeni diş çıkarmadan kaynaklanan fazla salyanın sebep olduğu yaygın bir belirtidir. Ciddi değildir ve bebeğe zarar vermez. Onu evde tedavi edebilir veya daha kötü hale gelirse doktorunu arayabilirsiniz.