Hangi gıdaların en sağlıklılar olduklarını merak etmek çok normal.

Hem sağlıklı hem de lezzetli olan çok sayıda gıda var. Tabağınızı meyveler, sebzeler, kaliteli proteinler ve diğer tam gıdalar ile doldurduğunuzda, renkli, güçlü ve sizin için iyi olan bir öğüne sahip olabilirsiniz.

İşte karşınızda çok sağlıklı 50 gıda. Bunların büyük kısmı şaşırtıcı şekilde lezzetli.

Meyveler ve Orman Meyveleri

Meyveler ve orman meyveleri dünyanın en popüler sağlıklı gıdaları arasındalar.

Bu tatlı, besleyici gıdaları beslenmenize katmak çok kolay çünkü neredeyse hiç hazırlık gerektirmiyorlar.

Elma

Elma lifler, C vitamini ve çeşitli antioksidanlar bakımından zengin. Çok doyurucu ve öğünler arasında kendinizi aç hissederseniz mükemmel bir atıştırmalık olur.

Avokado

Avokado çoğu meyveden farklı çünkü karbonhidrat yerine sağlıklı yağlar ile dolu. Sadece kremsi ve lezzetli değil, aynı zamanda bol life, potasyuma ve C vitaminine de sahip.

Muz

Muz dünyanın en iyi potasyum kaynakları arasında. Ayrıca B6 vitamini ve lif içeriği de yüksek. Kolayca taşınabiliyor ve hızlıca yenebiliyor.

Yaban Mersini

Yaban mersini sadece lezzetli değil, aynı zamanda dünyanın en güçlü antioksidan kaynaklarından birisi.

Portakal

Portakal C vitamini içeriği ile ünlü meyveler arasında ancak lifler ve antioksidanlar bakımından da zengin.

Çilek

Çilek çok besleyici ve hem karbonhidrat hem de kaloriler bakımından düşük değerlere sahip.

C vitamini, lifler ve manganez deposu olan çilek, varolan en lezzetli şey olabilir.

Diğer Sağlıklı Meyveler

Diğer sağlıklı meyve türleri arasında vişne, kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, armut, şeftali, ananas, erik ve ahududu bulunuyor.

Yumurta

Yumurta gezegendeki en besleyici gıdalar arasında.

Geçmişte kolesterol değerlerinin yüksek olmasından dolayı kötülendi ancak yeni çalışmalar onun tamamen güvenli ve sağlıklı olduğunu gösteriyorlar.

Etler

İşlenmemiş, ayarında pişmiş et dünyanın en besleyici gıdaları arasındadır.

Yağsız Dana Eti

Yağsız dana eti varolan en iyi protein kaynaklarından birisi ve biyoyararlanımı çok yüksek olan demirle dolu. Düşük karbonhidratlı bir diyetteyseniz biraz daha yağlı kesimleri tercih edebilirsiniz.

Tavuk Göğsü

Tavuk göğsünde yağ ve kalori azdır ancak protein değeri yüksektir. Pek çok besin için iyi bir kaynak. Eğer pek karbonhidrat tüketmiyorsanız tavuğun daha yağlı kısımlarını tercih edin.

Koyun

Koyun genelde otlaklardan besleniyor ve etlerinin omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olma eğilimi var.

Kuruyemiş ve Çekirdekler

Yağ ve kaloriler bakımından yüksek değerlere sahip olsalar da, kuruyemiş ve çekirdekler kilo vermenize yardımcı olabilirler.

Bu gıdalar gevrek, doyurucu ve önemli besinler bakımından zengin değerlere sahipler ve bunlar arasında pek çok insanın yeterince almadığı magnezyum ve E vitamini de var.

Neredeyse hiç hazırlık gerektirmiyorlar ve bu nedenle rutininize eklemeniz kolay.

Badem

Badem E vitamini, antioksidanlar, magnezyum ve lifler ile dolu popüler bir kuruyemiş. Çalışmalar onun kilo vermeye ve metabolik sağlığı iyileştirmeye de yardımcı olduğunu gösteriyorlar.

Chia Tohumları

Chia tohumları gezegendeki en besin dolu gıdalar arasındalar. 28 gramında 11 gram lif bulunuyor ve ciddi miktarda magnezyum, manganez, kalsiyum ve diğer çeşitli besinler var.

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi lifler ile dolu ve ayrıca orta zincirli trigliseritler adı verilen güçlü yağ asitlerine sahip.

Makademya

Makademya yemişleri çok lezzetli. Diğer çoğu kuruyemişe göre tekli doymamış yağ asitleri bakımından daha zengin ve omega-6 yağ asitleri bakımından daha zayıf.

Ceviz

Ceviz çok besleyici ve lifler, vitaminler, mineraller ile dolu.

Yer Fıstığı

Yer fıstığı çok lezzetli ve besinler ile antioksidanlar bakımından zengin. Çeşitli çalışmalar onun kilo vermeye yardımcı olabildiğini gösteriyorlar.

Ancak yer fıstığı ezmesini dikkatli tüketmek lazım çünkü kalori bakımından çok zengin ve aşırıya kaçırmak mümkün.

Sebzeler

Kalori hesabına girdiğimizde, sebzeler dünyanın besinler bakımından en konsantre gıdaları.

Çeşidi çok ve her gün farklı bir türünü yemek en iyisi.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz popüler bir sebze. Karbonhidrat ve kalorisi düşük ancak K vitamini ile dolu.

Dolmalık Biber

Dolmalık biberin yeşil, sarı, kırmızı gibi çeşitli renkleri var. Gevrek ve tatlı, ayrıca iyi bir antioksidan ve C vitamini kaynağı.

Brokoli

Brokoli hem çiğ hem de pişmiş haliyle lezzetli bir gıda. Çok iyi bir lif ve C, K vitamini kaynağı. Ayrıca diğer sebzeler ile karşılaştırınca iyi bir protein oranı var.

Havuç

Havuç popüler bir kök bitkisi. Çok gevrek ve lifler ile K vitamini gibi besinlere sahip.

Ayrıca karoten antioksidanlar bakımından yüksek değerlere sahip ve pek çok faydası var.

Karnabahar

Karnabahar çok güçlü bir sebze. Onunla pek çok sağlıklı yemek yapabilirsiniz ve tadı da çok güzel.

Salatalık

Salatalık dünyanın en popüler sebzelerinden birisi. Kalorisi ve karbonhidratları düşük, çoğu sudan oluşuyor. Ancak K vitamini dahil olmak üzere pek çok besini az miktarlarda barındırıyor.

Sarımsak

Sarımsak çok sağlıklı. Biyoaktif organosülfür bileşenler barındırıyor ve bunların bağışıklık sistemini güçlendirme gibi güçlü biyolojik etkileri var.

Kara Lahana

Kara lahana giderek daha popüler hale geliyor çünkü lifler, C vitamini, K vitamini ve pek çok diğer besin bakımından çok zengin. Salata ve diğer yemeklere tatmin edici bir gevreklik katıyor.

Soğan

Soğanın aroması güçlü ve pek çok tarifin en popüler malzemesi. Sağlığa faydası olduğu düşünülen pek çok biyoaktif bileşene sahip.

Domates

Domates genelde sebze olarak görülür ancak teknik olarak bir meyvedir. Potasyum ve C vitamini gibi pek çok besin bakımından zengindir ve lezzetlidir.

Daha Fazla Sağlıklı Sebze

Çoğu sebze çok sağlıklı. Diğer bahsetmeye değer sebzeler arasında enginar, brüksel lahanası, lahana, kereviz, patlıcan, pırasa, marul, mantar, turp, kabak bulunuyor.

Balık ve Deniz Ürünleri

Balık ve diğer su ürünlerinin çok sağlıklı ve besleyici olma eğilimleri var.

Özellikle omega-3 yağ asitleri ve iyot bakımından zenginler ve bu iki besin genelde çoğu insanda eksik oluyor.

Çalışmalar balık başta olmak üzere en bol miktarda su ürünü tüketen insanların daha uzun yaşama eğilimleri olduğunu ve kalp hastalıkları, bunama ve depresyon başta olmak üzere pek çok hastalığa dair daha düşük riske sahip olduklarını gösteriyorlar.

Somon

Somon mükemmel tadı ve yüksek besin değerinden dolayı çok popüler hale gelmiş yağlı bir balık ve içerisinde protein ve omega-3 yağ asitleri bol bulunuyor. Ayrıca biraz D vitaminine de sahip.

Sardalya

Sardalya küçük, yağlı bir balık ve yiyebileceğiniz en besleyici gıdalar arasında. Bedeninizin ihtiyaç duyduğu çoğu gıdadan yeterli miktarda sunuyor.

Kabuklular

Kabuklu deniz ürünleri besin yoğunluğu bakımından organ etlerine benzer durumdalar. Tüketilebilir türleri arasında midye, yumuşakçalar ve istiridye bulunuyor.

Karides

Karides yengeç ve ıstakoz ile akraba olan kabuklu bir tür. Yağı ve kalorisi az ancak protein değeri yüksek. Ayrıca selenyum ve B12 vitamini başta olmak üzere çeşitli besinlere sahip.

Alabalık

Alabalık bir diğer taze su balığı, somona benziyor.

Ton Balığı

Ton balığı batı ülkelerinde hayli popüler ve yağı ile kalorileri azken, protein değeri yüksek. Beslenmesine daha fazla protein eklemesi gereken ancak kalorileri düşük tutması gerekenler için mükemmel.

Ancak az cıva barındıran türlerini satın almaya dikkat etmelisiniz.

Tahıllar

Tahıllar son senelerde kötü bir ün kazanmış olsalar da, bazı türleri çok sağlıklı.

Ancak karbonhidratlar bakımından görece yüksek değerlere sahip olduklarını aklınızda tutun. Bu nedenle düşük karbonhidrat diyetlerinde önerilmiyorlar.

Esmer Pirinç

Pirinç en popüler tahıllar arasında ve şu anda dünya nüfusunun yarısından fazlasının temel besini. Esmer pirinç ise görece besleyici, lif, B1 ve magnezyum miktarı yeterli.

Yulaf

Yulaf çok sağlıklı. Beta glucanlar adı verilen güçlü liflere ve besin değerlerine sahip, böylece çok sayıda faydası var.

Kinoa

Kinoa son yıllarda sağlık bilincine sahip insanlar arasında çok popüler hale geldi. Lifler ve magnezyum gibi besinler bakımından zengin lezzetli bir tahıl. Ayrıca çok iyi bir bitkisel protein kaynağı.

Ekmek

Pek çok insan çok yüksek oranda işlenmiş beyaz ekmek tüketiyor.

Daha sağlıklı bir beslenme gerçekleştirmek isteyenler içinse sağlıklı ekmekler bulmak zor olabiliyor. Öyle olsa bile bazı seçenekler var.

Ezekiel Ekmeği

Ezekiel ekmeği satın alabileceğiniz en sağlıklı ekmek olabilir. Organik, filizlenmiş tam tahıllardan yapılıyor ve baklagiller de eklenebiliyor.

Ev Yağımı Düşük Karbonhidratlı Ekmek

En iyi ekmek tercihi evde kendiniz yaptığınız ekmek olabilir. Glutensiz, düşük karbonhidratlı ekmek tariflerine göz atın.

Baklagiller

Baklagiller haksız yere kötülenen bir diğer gıda grubu.

İçlerinde antibesinler olduğu doğru ve bunlar sindirim ile gıdaların emilimine engel olabiliyorlar ancak suya yatırma ve doğru hazırlama ile bunları ortadan kaldırmak mümkün.

Bu nedenle baklagiller iyi birer bitkisel protein kaynağı durumundalar.

Yeşil Fasulye

Yeşil fasulye, bildiğimiz fasulyenin tam olgunlaşmamış hali. Batı kültürlerinde çok yaygın.

Barbunya

Barbunya lifler, vitaminler ve mineraller ile dolu. Ancak çiğken zehirli olduğu için doğru şekilde pişirmeyi unutmayın.

Mercimek

Mercimek bir diğer popüler baklagil. Lif değeri yüksek ve en iyi bitkisel protein kaynakları arasında.

Süt Ürünleri

Süt ürünleri, onları tüketebilenler için sağlıklı bir besin kaynağı durumundalar.

Tam yağlı süt ürünleri en iyi tercih gibi görünüyorlar ve çalışmalar en çok tam yağlı süt ürünü tüketenlerin obezite ve tip-2 diyabet risklerinin düşük olduğunu gösteriyorlar.

Süt ürünü otlakta beslenmiş ineklerden geldiğinde daha da besleyici oluyor ve K2 vitamini ile biyoaktif yağ asitleri bakımından zengin hale geliyor.

Peynir

Peynir çok besleyici ve tek bir dilimi bir bardak kadar besin sağlayabiliyor. Pek çok kişi için yenebilecek en lezzetli gıdalar arasında.

Tam Yağlı Süt

Tam yağlı süt vitaminler, mineraller, kaliteli hayvansal proteinler ve sağlıklı yağlar bakımından yüksek değerlere sahip. Ayrıca en iyi kalsiyum kaynaklarından birisi.

Yoğurt

Yoğurt sütün bakteriler ile fermente edilmesi ile üretiliyor. Sütün pek çok etkisinin aynısına sahip ancak canlı kültürler sayesinde probiyotik bakterilerin faydalarını da elde ediyorsunuz.

Yağlar

Pek çok yağ türü günümüzde sağlıklı gıdalar olarak pazarlanıyorlar ve bunlar arasında geçmişte kötü görülen bazı doymuş yağ türleri de var.

Otlakta Beslenmiş Dana Sütünün Tereyağı

Organik tereyağı K2 vitamini başta olmak üzere pek çok önemli besin bakımından zengin.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağında MCT değerleri yüksek ve bu da onun Alzheimer hastalığına yardımcı olabileceğini gösteriyor ve bel yağlanmasını azaltma konusunda da etkili olduğu görülüyor.

Sızma Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı bulabileceğiniz en sağlıklı sebze yağları arasında. İçeriğinde kalbe faydalı tekli doymamış yağ asitleri ile güçlü etkileri olan antioksidanlar bol bulunuyorlar.

Kök Bitkileri

Kök bitkileri bazı bitkilerin depolama organlarıdırlar. Bu nedenle çeşitli besinlere sahip olma eğilimleri var.

Patates

Patates potasyum ile dolu ve C vitamini dahil olmak üzere ihtiyaç duyabileceğiniz her gıdayı biraz biraz barındırıyor.

Ayrıca uzun süre tok tutabiliyor. 38 gıda ile yapılan bir çalışmada haşlanmış patatesin açık ara en doyurucu olan olduğu görülüyor.

Tatlı Patates

Tatlı patates tüketebileceğiniz en lezzetli nişastalı gıdalar arasında. Antioksidanlar ve her türden sağlıklı besinler ile dolu.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi doğal sağlık topluluklarında çok popüler. Çalışmalar onun kan şekeri düzeylerini düşürebildiğini ve kilo vermeye yardımcı olduğunu gösteriyorlar.

Ayrıca salata sosu olarak ve yemeklere aroma verici olarak tüketilmesi de mümkün.

Siyah Çikolata

Siyah çikolata magnezyum ile dolu ve dünyanın en güçlü antioksidan kaynakları arasında.

Sonuç Olarak

Beslenmenizi elden geçirmek de isteseniz, yemeklerinizi değiştirmek de isteseniz, rutininize bu gıdaların bir kısmını eklemek çok kolay.

Yukarıdaki gıdaların pek çoğu sadece iyi bir atıştırmalık değil, aynı zamanda vitamin ve antioksidanlar ile dolu. Hatta bazıları kilo vermeye bile yardımcı olabilir.

Eğer normalde pek düzen değiştirmiyorsanız, yeni bir şey denemekten korkmayın.