Sağlıklı bir diyet, sizin akciğer hastalığınızı tedavi etmez, tedavi edemez, ancak sizin bu hastalığa yakalanmanızı önleyebilir, riski azaltabilir. Ayrıca akciğer kanseri belirtileri başladığında, şikayetler hissettiğinizde bu belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Bununla birlikte doğru bir beslenme bazı kanser tedavilerinin olumlu etkilerini artırabilir, istenmeyen kilo kaybı gibi sorunları önleyebilir. Amerikan Akciğer Birliği verilerine göre, bir kişi akciğer kanserine ya da diğer kanser türlerine yakalandığında, eskisi gibi bir beslenme düzeni uygulamak yerine, daha çok faydalı bir beslenme programı uygulamak gerekiyor.

Renkli meyve ve sebzeler iyileşme sürecini hızlandırır!

Antioksidanlar, vücudunuzun hastalıkla mücadele etme ve iyileşme kabiliyetini destekliyor. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezine göre; A ve C vitaminleri başta olmak üzere antioksidan özelliği olan yiyecekleri tüketen kişilerin akciğer hastalığına yakalanma riski düşüyor ve aynı zamanda bu hastalığa yakalanmış olanlarda da hastalığın semptomları daha az hissediliyor. Özellikle domates, çilek, kabak gibi renkli çoğu meyve ve sebze bir miktar antioksidan içeriyor. Aynı zamanda bu gıdalar, vücudunuz için hamur işleri ve şeker gibi rafine edilmiş gıdalardan çok daha fazla enerji sağlarlar.

Kalp dostu kepekli tahıllar

Rafine edilmiş tahıllara oranla, kepekli tahıllar daha fazla antioksidan ve besin kaynağıdır. 72.000 kadının yeme alışkanlıkları, kanser, kalp hastalıkları ve ölüm vakaları 18 yıl boyunca gözlendi, analiz edildi ve bu çalışmanın sonuçları 2008 yılında yayınlandı. Bu çalışmada; meyve, sebze ve tahıl yönünden zengin gıdalarla beslenen kişilerin kanser, kalp hastalıkları ve ölüm vakaları bakımından risklerinin daha az olduğu saptandı. İşlenmiş tahıllardan ve sağlıksız yağlardan zengin bir tipik Batı diyeti, kişilerde kanser, kalp hastalığı ve ölüm riskini artırıyor. B vitamini ve demir yönünden zengin tahıl türü gıdaları tüketerek, beyaz ekmek gibi rafine edilmiş gıdalardan kaçınarak beslenmek, akciğer kanseri riskini azaltıyor. Bu bakımdan beyaz undan yapılan ekmeği, % 100 tam tahıllı ekmekle değiştirerek ve beyaz pirinci esmer pirinçle değiştirerek akciğer kanseri riskini yaşamınızdan uzaklaştırın. Ekmek, tahıl ve makarna alırken tam tahıllı, kepekli, kinoalı veya yulaflı olanları tercih edin.

Besleyici protein kaynaklarını tüketin!

Yeterli miktarda protein tüketerek bazı kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Organik yumurta, ek, süt ürünleri ve sebzeler gibi protein kaynakları; akciğer kanseri tedavisinden kaynaklanan kas kütlesi kayıplarını da telafi edebilecek özelliktedir. Bu bakımdan kanser tedavisi gören kişilerin özellikle protein bakımından zengin gıdaları tüketmeleri gerekiyor. Yağlı biftek gibi kırmızı et ve kızarmış tavuk gibi doymuş yağları beslenmenize dahil ederseniz kanser tedavisi sürecinde vücuttaki iltihaplanmayı artırabilirsiniz. Ancak yağsız kırmızı et ve derisiz ızgara tavuk, balık kaliteli protein ve Omega 3 bakımından zengin olduğu için iltihaplanma gibi sorunlar yaşanmaz. Bunlarla birlikte yoğurt, fasulye ve mercimek gibi besinler de diğer besleyici protein kaynaklarıdır.

Bitkisel yağlar kanserle savaşıyor!

Kuruyemişler, tohumlar, avokado ve bitkisel yağlar tüm metabolizmamızın tam fonksiyonla çalışabilmesi için gereklidir. Ayrıca hastalık ya da başka sebeplerle iştahsızlık sorunu yaşadığımızda bu gıdalar, doğru kalori seçenekleriyle besleyici bir alternatiftir. Özellikle de akciğer kanseri tümörü olan kişiler için bitkisel yağ kaynakları yeterli ve dengeli beslenme açısından önemlidir. Bu bakımdan beslenmenize avokado yağı ya da fındık yağı içeren sandviçler, krakerler, zeytinyağıyla sotelenmiş sebzeler kanser hastaları için doğru besin kaynaklarıdır. Buna karşıt olan besinleri yağ içinde ve yüksek ısıda pişirmek kansorejen riskini de yükselttiği için bunlardan kaçınmak gerekiyor. Ancak avokado; glutatyon, C ve E vitamini, lif ve antioksidan bakımından zengin olduğu için kanser türleriyle savaşta en faydalı yardımcılarınızdan birisidir.

Düşük lifli ve hazmı kolay besinlere ihtiyacınız var!

Amerikan Akciğer Derneği, yemek yiyeceğiniz zaman enerji ihtiyacınızı hazmı kolay besinlerden karşılamanızı öneriyor. Mide bulantısı, karın ağrısı ya da ishal gibi bir rahatsızlık yaşıyorsanız, lif yönünden zengin gıdaları fazlaca tüketirseniz hastalığınızın semptomları daha da artacaktır. Bu tür mide ve bağırsak sorunlarını en aza indirmek için beyaz tahıl, fasulye, mercimek, ahududu gibi lif bakımından zengin gıdaları tüketmek yerine, rahatsızlığınız geçinceye kadar düşük lifli beyaz ekmek, tuzlu su ve puding gibi besinleri tercih edin. Bunlara ek olarak çorbalar, haşlanmış yumurtalar, çiğ meyve ve sebzeler size yardımcı olacaktır. Ancak mide rahatsızlığınız geçtikten sonra lifli gıdalara geri dönmeyi de unutmayın. Zira lif yönünden zengin besinler, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.