Boyun ağrıları günümüzde biraz daha hareketsiz yaşam tarzımızdan dolayı ciddi birer problem haline gelmeye başladılar ve bu durum günlük hayattaki işlerimizi bile oldukça zorlaştırabiliyor. Boyun bölgesindeki keskin veya hafif ağrılar, omuza kadar genişleyebiliyorlar ve bunun sonucunda sersemlik, baş ağrıları, sertlik ve yeme zorluklarını da beraberinde getiriyorlar.

Boyun Ağrısının Sebepleri


Kötü uyku pozisyonu, tansiyon ve stres, uzun süre eğilmek, çok yumuşak bir yatakta yatmak, kötü vücut duruşu gibi pek çok faktör boyun ağrısına sebep olabilir. Günümüzde pek çok kişide boyun yaralanmaları ve kas gerilimi boyun ağrılarının temelini oluşturmaktadır. Bu probleme karşı savaşmak gerek çünkü müdahale edilmediği zaman muhtemelen daha kötü hale gelecektir.

Boyun Ağrıları İçin Egzersizler

Egzersiz boyun ağrılarına oldukça iyi gelebiliyor ve bunun için güç ve esneme egzersizlerini yapabilir, boynunuzu esnek ve güçlü tutabilirsiniz. Zayıf mide kasları da üst vücudun geriye eğilmesine sebep olabilir ve bu da boynun ileri doğru kasılmasına sebep olur. Yapabileceğiniz temel egzersizler aşağıdaki şekildeler:

• Boynunuzu bir süreliğine öne ve arkaya eğin, bir süre sonra sağa ve sola yatırmaya başlayın.
• Kaslarınız gevşediği zaman başınızı tamamen sola çevirin, ardından tamamen sağa çevirin. Eğer çok ağrı yaparsa yavaş şekilde gerçekleştirin.
• Bu egzersizi en az 20 defa tekrar edin.
• Bir kaç saatte bir bu egzersizi yaparak boynunuzdaki sertliği alabilirsiniz.

Yoga

Stres kas gerilimine sebep olabilir ve bu nedenle boyun ağrısından kurtulmak için stresi hayatınızdan çıkartmanız gerekebilir. Yoga, meditasyon gibi rahatlama tekniklerini kullanarak bu fırsatı elde edebilirsiniz.

Öz Yağlar

• Bir kaç damla nane yağı
• Bir kaç damla lavanta yağı
• Bir kaç damla fesleğen yağı
• Bir kaç damla servi yağı
• Bir çay kaşığı zeytinyağı

Bu öz yağları karıştırın ve hafifçe ısıttığınız zeytinyağına katın. Bu yağı kullanarak boyun bölgenize bir kaç dakika masaj yapın.

Dilerseniz karışımların oranını değiştirebilirsiniz ancak taşıyıcı yağ kullanmayı kesinlikle unutmamalısınız.

Nane yağı rahatlatıcı bir etki yaratır ve bilhassa baş ağrısı ve vücut ağrılarına iyi gelir. Ayrıca anti-inflamatuvar özellikler gösterir.

Lavanta yağı ise zihni ve kasları rahatlatır, stresi alır. Fesleğen yağı spazm karşıtıdır ve ağrı kesicidir, böylece boyun ağrısını alır.

Servi yağı ise kas kramplarını azaltır. Ayrıca kan ve lenf dolaşımını da iyileştirir.

Akupunktur

Akupunktur yönteminde vücudun belli ve stratejik noktalarına iğneler sağlanır ve bu çözüm pek çok ağrı tipi için kullanılabilmektedir. Akupunktur ile aktif hale getirilen bu noktalar vücudun fonksiyonlarını düzenlerler ve ayrıca kan ve lenf dolaşımını iyileştirirler. Öncelikle doktorunuzla görüşmeyi tabii ki unutmayın.

Elma Sirkesi

Bir peçeteye biraz elma sirkesi dökün ve boynunuza yerleştirip bir saat bekleyin. Elma sirkesi sertlik ve boyun ağrılarına iyi gelmektedir. Hem antioksidan hem de anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir ve böylece boyun bölgesindeki fiziksel stresin alınmasına yardımcı olur.

Masaj

Sıcak bir duş aldıktan sonra vücudunuzu kurulayın ve bir yemek kaşığı zeytin, hardal veya hindistan cevizi yağını biraz ısıttıktan sonra bununla boynunuza masaj yapın. Bir kaç dakika boyunca nazik ve yuvarlak hareketler yapabilirsiniz. Bu uygulama her sabah yapılabilir. Masaj vücuttaki her türlü ağrıyı genelde yok eder ve ayrıca bölgeye kan akışını arttırır. Ayrıca daha iyi uyumanıza da yardımcı olacaktır.

Buz

Buz küplerini bir havlu içine koyun ve ağrıyan bölgeye uygulayın. Bir kaç dakika yeterli olacaktır. Bunu günde dört defa yapabilirsiniz. Buz, boyun bölgesindeki inflamasyonları azaltacaktır.

Vitaminler

Vitaminler vücudun sağlıklı bir şekilde fonksiyon gösterebilmesi için gereklidirler. Kandaki miktarları azaldığı zaman pek çok problem ortaya çıkar. Bunlardan birisi ise hem akut hem de kronik ağrılardır. Eğer devamlı olarak boyun ağrılarınız varsa, temel vitaminleri beslenmenize eklemek iyi bir çözüm olabilmektedir.

• D vitamini kemik gelişimi ve sağlık için önemlidir. Eksikliği halinde vücutta kronik ağrıların, bilhassa eklem çevrelerinde oluşmaları mümkün olmaktadır.
• B kompleks vitaminleri ise doğal birer analjeziklerdir. Dolayısıyla ağrı ve inflamasyonların azalmasına yardımcı olurlar.
• C vitamini ağrı eşiğini yükseltmektedir ve antioksidan özellikleri sayesinde ağrı kaynaklarının da üstesinden gelebilmektedir.

Epsom Tuzu

1-2 bardak epsom tuzunu banyo suyunuza ekleyerek bu suyun içerisinde 15 dakika bekleyebilirsiniz. Epsom tuzunda sülfat ve magnezyum bulunur ve bunlar vücuttaki enzimlerin düzenlenmesini sağlarlar. Ayrıca kan dolaşımını iyileştirir, stresi azaltır ve kas gerilimini alırlar.

Boyunluk

Boyunluk bilhassa doktorlar tarafından boyun ağrıları olanlara önerilmektedir. Ağrı geçene kadar onu boynunuzda tutabilirsiniz.

Ancak arada bir çıkartarak boyun kaslarını esnetmek gerekmektedir.

Bu temel yöntemlere ek olarak dikkat edilmesi gereken pek çok şey de bulunuyor. Bunlardan en önemlisi bilhassa masabaşı işlerde çalışanların düzenli aralıklarla ara vermeleri ve biraz hareket etmeleri. Ayrıca genel anlamda duruşunuza da dikkat etmeli, dik bir şekilde hareket etmelisiniz. Sağlıklı beslenme ve fazla kilolardan kurtulma da boyun ağrılarının ortadan kaldırılabilmeleri için önemli adımlardır.