Hayatında bir kez olsun kabızlık çekmiş olanlar, bunun ne büyük dert olduğunu bilir. ‘Haftada 3 kereden az tekrarlanan bağırsak hareketi’ olarak tanımlanan kabızlık, genelde yemekler ve yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu durum kronik bir hal aldıysa, tabii ki öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekir. Durumuzun çok ciddi olmadığını düşünüyor ve bu dertten bir an önce kurtulmak istiyorsanız, kimyasal çözümlere başvurmadan önce deneyebileceğiniz birkaç doğal yöntem var.

  1. Su

Katı, kuru ve yumru halindeki dışkı, genellikle vücudun yeterince su almamasının sonucudur. Çünkü dışkının %75’i sudur ve dolayısıyla yeterli su alınmadığında, bu durum onun yapısını etkiler. Bol bol su için (günde 2 litre hiç de abartı bir rakam değil) ve kavun, kereviz sapı ve greyfurt gibi sulu gıdalar tüketin.

 

İdrar sıklığı ve kalitesi, vücudun susuz kalıp kalmadığını anlamak konusunda iyi bir ölçüttür. Yeterli derecede su içtiğinizde, her 2 ya da 4 saatte bir tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz ve idrarınız da hem açık renk olur hem de fazla koku yaymaz. Eğer bu kriterlere uymadığınızı görüyorsanız, hemen su ve sulu gıdalara sarılın.

  1. Mango

 

Sabahları kalkar kalkmaz ve akşamları yemekten sonra mango yemek, kabızlığa çare olarak görülüyor. Çünkü mangoda bulunan ve bağırsaklardaki proteinin parçalanmasını sağlayan bir enzim, sindirim sistemini harekete geçirip, doğal yollardan rahatlamanızı sağlıyor.

 

Mango aynı zamanda lif açısından da zengin. Aktif bir yetişkinin günlük lif ihtiyacı 25-40gr arasında ve bunun bir kısmı çözülebilir liflerden (yulaf lapası, baklagiller, elma ve havuç), bir kısmı da çözülmeyen liflerden (tam tahıllar, tohumlar, kabuklu yemişler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler) oluşuyor. Yeterince lif almak, bağırsak hareketlerini de düzenliyor. Fakat dikkatli olmakta fayda var zira, sürekli olarak bir gaz ve şişkinlik durumu yaşıyorsanız, çok fazla lif tüketiyor olabilirsiniz.

  1. Yoga

 

Evet, yoga sayesinde kabızlıkla mücadele edebilirsiniz. Omurga döndürme, öne eğilme ve ters durma gibi yoga pozları, abdominal (karın ve karın altı) organları çalıştırıp, bağırsaklardaki kan dolaşımını uyarıyor. Pranayama ya da kontrollü nefes egzersizleri, kabızlığın nedenlerinden biri olan stresi azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda gevşeme yoluyla bağırsakları da harekete geçiriyor.

 

Pavanmuktasana ya da özgür rüzgar duruşu, kabızlıkla birlikte en çok yaşanan dertlerden biri olan gaz sıkışmalarına iyi geliyor. Kolonların bu hareketten doğru etkilenmesi için, her zaman sağ bacağınızla başlamanızda fayda var. Düzenli olarak yoga yapmak, abdominal organlarınızın güçlü olmasını ve en iyi şekilde çalışmalarını sağlar.

 

  1. Hint yağı ve masaj

 

Hint yağı içmek ciddi kramplara neden olabilir, aynı zamanda tadı da kötüdür. O yüzden hint yağını içeren başka yöntemler deneyebilirsiniz.

 

Hint yağını direkt olarak cildinize sürerseniz, bağırsaklarınız onu yavaşça emecektir. Hazırladığınız hint yağı lapasını, akşamları yatmadan önce karnınızın üzerine koyun. Gevşetici ve yumuşatıcı etkisi, gece boyunca normal kasılmalarla kendisini gösterecektir. Eğer ihtiyacınız varsa, bu uygulamayı art arda 2-3 gece tekrarlayın.

 

  1. Kaburgalarınızdan kalça kemiğinize kadar, karın bölgenizi kaplayacak büyüklükte beyaz bir pazen kumaş bulun.
  2. Bu bezi, hint yağına batırın.
  3. Dizlerinizin altında bir yastık olacak şekilde sırt üstü uzanın ve hint yağını emmiş olan bezi karnınızın üzerine koyun. Streç filmle üzerini kaplayın (çünkü hint yağı biraz yapışkan olabiliyor) ve tekrar üzerini eski bir havluyla kapatın (aynı zamanda leke de bırakıyor).
  4. Havlunun üzerine sıcak su torbası koyun.
  5. 45-60 dakika kadar sıcak su torbasını üzerinizde tutun.
  6. Daha sonra sıcak su torbasını kaldırın ve göbek deliğinizin altından başlayarak karın bölgenize, saat yönünde dairesel hareketlerle nazikçe masaj yapın.
  7. Pazen bezi daha sonra kullanmak için ağzı kapalı bir poşet içinde, buzdolabında saklayabilirsiniz. Sadece ikinci kullanışınızda yeterli derecede yağ emdiğinden emin olun.

 

Kabızlık, nüfusun yaklaşık %80’ini etkileyen, oldukça yaygın bir problem. Bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmaya çalışın ve tuvalete gitmeniz gerektiğinde beklemeyin. Günlük olarak yoga gibi egzersizler yapmak da, metabolizmanızın hareketlenmesini sağlayarak, sindirim yolunun düzenli çalışmasına yardımcı olur.