Karnabahar dünyadaki en sağlıklı sebzelerden biri olarak kabul edilir ve kızlar siz de biliyorsunuz ki bu sebze gerçekten çok besleyicidir zaten. Çok sevilmese de aslında saygıyı son derece hak ediyor ve çocuklarımıza küçüklüklerinden itibaren yedirilmelidir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, turpgil sebzelerin yüksek fitokimyasal seviyeleri ve ayrıca gerekli vitaminler, karotenoidler, lif, çözünür şekerler, mineraller ve fenolik bileşiklerin iyi tedarikçileri olması nedeniyle doğal antioksidanların mükemmel bir kaynağı olduğunu göstermektedir. Aslında, bu sebzelerin insan beslenmesinde fenolik bileşikler açısından en büyük kaynağı olduğuna inanılıyor.

Karnabaharın Benzersiz Beslenme Profili

Özellikle karnabaharın karotenoidler, tokoferoller ve askorbik asit olarak adlandırılan fitokimyasalların özel kombinasyonu sayesinde vücudu nasıl sağlıklı tuttuğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için günümüzde geniş bir şekilde araştırılan antioksidanların hepsi aslında çok faydalı.

Bir porsiyon karnabaharda:

29 kalori

• 0’a yakın yağ, sodyum ve şeker

• Günlük C vitamini ihtiyacının %73’ü

• Günlük K vitamini ihtiyacının %19’u

• Günlük folat ihtiyacının %15’i

• Günlük pantotenik asit ihtiyacının %13’ü

• Günlük B6 vitamini ihtiyacının %12’si

• Günlük kolin ihtiyacının %11’i

• Günlük lif ihtiyacının % 11’i

• Günlük Omega-3 yağ asit ihtiyacının %9’u

Karnabaharın 8 Faydası

  1. Kanser riskini azaltır.

Birçok çalışma, genel beslenme ile kanser riskleri arasında güçlü bir bağ olduğunu gösteriyor. Araştırmalar karnabaharın kolon, karaciğer, akciğer ve mide kanserlerine ek olarak göğüs kanserini önlemede özellikle yararlı olduğunu göstermektedir. Kısaca kızlar karnabahara dört elle sarılmamız lazım. Sağlıklı beslenme düzenine eklememiz şart.

Karnabaharda kanser gelişiminin erken safhalarını durduran ve tümör büyümesini engellemeye yardımcı olan önleyici ajanlar olduğu belirlenmiştir. Bu önleyici ajanlar, çiğneme ve sindirim işlemi sırasında, kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olan biyolojik açıdan aktif bileşiklere bölünür. Glukozinolatlar temel olarak bitki hücrelerinde doğal pestisit gibi davranır. İnsanlar tarafından tüketildiğinde DNA onarımı için kullanılırlar ve mutasyona uğramış kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak kanseri önlemeye yardımcı olurlar.

2. Enfeksiyonla savaşır.

İnflamasyon, sıklıkla karşılaştığımız hemen hemen tüm kronik hastalıklarıntemeli. Karnabahar, vücudumuzda oksidatif stres ve serbest radikallerin varlığını düşüren antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşikler bakımından oldukça zengindir.

Karnabahardaki önemli antioksidan değeri, vücuttaki oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur. Sadece bir porsiyon karnabahar ile önerilen günlük C vitamini değerinin en az % 73’ünü alabiliriz, iltihaplanmayı azaltmaya, bağışıklığı artırmaya ve vücuda zararlı bakteriler, enfeksiyonlar ve soğuk algınlığını kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

 3. Kalp hastalıkları ve beyin fonksiyon bozuklukları riski azalır.

Araştırmacılar yüksek seviyedeki iltihaplanmanın kalp rahatsızlığı, felç, diyabet, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi hastalarda risk artmasına neden olmaktadır.

Özellikle K ve C vitamini, çeşitli antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri içeren karnabahar, iltihap önleyici yetenekleri arterleri ve kan damarlarını plak oluşumundan uzak tutmaya, yüksek tansiyon olasılığını azaltmaya ve kolesterol düzeylerini düzene sokmaya neden oluyor.

Bu ciddi durumlar daha fazla iltihaplanma, alerji ve bağışıklık durumları ve hatta olası kalp durmasına bile yol açabilir. Karnabaharın içindeki güçlü besin maddeleri, bağışıklık sisteminin fazla çalışmasını durdurarak, beyin hücrelerine zarar verebilecek oksidatif strese neden olabilen oto-immün reaksiyonlar yaratılmasını engeller.

4. Yüksek seviyede vitamin ve mineraller sağlar.

C vitamini ve diğer antioksidanlara ek olarak, karnabahar çok iyi bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini, yağda çözünen bir vitamindir, yani bağırsakta yağ ile birlikte emilir, bu nedenle karnabaharı sağlıklı bir yağ ile birlikte yemenin bir nedeni de budur. (Örneğin hindistancevizi yağı gibi)

K vitamini, iskelet yapısını sağlıklı tutmaktan sorumludur ve osteoporoz gibi kemik mineral yoğunluğundaki kayıplarla ilgili koşulları önlemeye yardımcı olur. Ek olarak kan pıhtılaşması ve kemik kireçlenmesi için de yardımcı olur. Ancak belki daha da önemlisi, K vitamininin vücuttaki iltihaplanmayı kapatma üzerinde doğrudan olumlu etkileri olmasıdır.

K vitamini eksikliğinin diğer nedenleri antibiyotiklerin uzun süreli ya da gereksiz kullanımı, kronik enflamatuvar bağırsak hastalığı gibi problemler ve popüler kolestrol düşürücü farmasötik ilaçlardır. Neyse ki karnabahar, zayıf bir beslenme ve sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ilişkili sorunların telafi edilmesine yardımcı olabilmek için gereken birçok vitaminin yüksek dozunu temin edebiliyor.

5. Sindirim ve detoksifikasyona iyi gelir.

Karnabahar vücudun karaciğer fonksiyonunu destekler ve bu şekilde de detoks yapmak için çok yararlıdır. Karnabahar besin emilimini, toksin ve atık giderimini uygun şekilde destekleyen, glukosinolatlar adı verilen zengin kükürt içeren bileşiklerin sindirimi ve detoksifikasyon için yararlıdır.

Glukozinolat; mide sızıntısı, bağırsak sendromu veya diğer sindirim bozuklukları geliştirme şansını azaltarak mide astarını korumaya da yardımcı olabilir. Aynı zamanda sulforafan, bağırsak mikroflorasında bakteri üremesinin önlenmesi, kötü bakterilerin sindirim sistemine aşırı yüklenmemesi ve iyi bakterilerin gelişmesine izin vererek detoks ve sindirimi kolaylaştırır.

6. Kilo vermeye yardımcı olur.

Karnabahar, 1 porsiyon sadece 29 kalori, hemen hemen sıfır yağ, çok düşük karbonhidrat ve şeker! Hacim ve lif bakımından çok yüksektir. Fazla fazla yeseniz bile, sizi rahatlıkla tok tutar ve de kilo aldırmaz.

Karnabahar ayrıca kabızlığı azaltmaya yardımcı olur ve fazla miktarda atık veya suyun vücudunuzdan dışarıya taşınmasını sağlar ve böylece daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

7. Hormonları dengeler.

Karnabahar gibi antioksidan dolu sebzeler, vücutta östrojen düzeylerini azaltarak hormonların dengelemesine yardımcı olur. Sağlıksız beslenme hormon dengeleri üzerinde olumsuz etki yapar. İşlenmiş, doğal olmayan tüm gıdalar da bu şekilde çalışır. Kandaki yüksek östrojen hpotiroid, otoimmun hastalıklar, kronik halsizlik ve yumurtalık kanserine kadar ilerleyecek hastalıklara neden olabilir.

8. Göz sağlığını destekler.

Karnabaharda bulunan sulforafanın, retinal alanın savunmasız dokularını, körlük, katarakt, maküler dejenerasyon ve daha fazlasına neden olabilecek oksidatif stresden koruduğu gösterilmiştir.

Karnabaharın Sağlıklısını Tüketmelisiniz.

Karnabahar alırken, çiçeklerinin birbirine sıkıca yapışmış olmasına dikkat edin. Üzerinde siyah ya da mor lekeler olmaması önemlidir. Mümkünse besin maddelerinin tamamen hâlâ korunması için satın aldıktan sonra üç-yedi gün içinde tüketmek en iyisidir.