Yıllardır yumurta yemenin sağlık yararlarını duyduk, öğrendik. Yumurta ucuz ve çok yönlü bir protein kaynağıdır ve haşlanmış olarak ya da çorbalara kadar her yemekte kullanılır. Peki ya kabuğu?

Tam Olarak Nedir ve Ne İçerir?


Yumurta kabuğu olarak düşündüğümüz şey aslında üç ayrı katmandır. İlk tabaka serttir, neredeyse kireçli ve tebeşir gibidir. Bu tabaka neredeyse tamamen kalsiyum karbonat kristallerinden oluşur. Bu kristaller, yumurta kabuğunun şeklini veren eğriliği oluştururlar. Yumurta kabuğu sert olmasına rağmen, aslında yarı geçirgen bir zardır, hava ve nemin yüzeyini kaplayan 17.000 küçük gözenekten geçmesine izin verir. Kabuk ayrıca çok ince bir dış kaplamaya sahiptir. Çiçek, toz ve bakterilerin gözeneklerden geçmesini ve yumurtanın geri kalan kısmına zarar vermesini önleyen bir perde görevi görür.

Yumurta kabuğunun diğer iki katmanı iç ve dış zarlar olarak adlandırılır. Bu pürüzsüz, şeffaf membranlar proteinlerden oluşur ve hem esnek hem de güçlüdür. İç ve dış zarlar birlikte çalışarak, yumurta sarısını bakteriyel istilaya karşı savunur. Bu tabakaları oluşturan proteinlerden biri, gergedan boynuzunda ve insan saçındakiyle aynı protein olan keratindir.

Kalsiyum İle Yüklüdür

Ortalama bir yumurta kabuğu, bir yetişkin için günlük olarak önerilen kalsiyum miktarının iki katını sağlayabilir ve bu da onu; kalsiyum bakımından en zengin gıdalardan biri haline getirir. Kalsiyum, kemiklerin büyümesi ve gelişmesi için vazgeçilmez bir mineraldir. Ayrıca kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur, kas fonksiyonunu artırır ve kandaki magnezyum, fosfor ve potasyum düzeylerini kontrol eder.

Ortalama bir beslenme alışkanlığındaki kalsiyum eksikliğinin yaygınlığını göz önünde bulundurduğumuzda, yumurta kabuğu açıkça ucuz ve kolayca bulunabilen bir kalsiyum kaynağıdır. Aslında, bazı çalışmalar vücut böylece kalsiyum aşırı tüketim riskleri azaltan, daha yavaş gıda tabanlı kabuk kalsiyum işler çünkü yumurta kabuğu elde edilen kalsiyum, kalsiyum takviyesi türetilen aynı miktarlarda daha yararlı olabileceğini göstermektedir.

Kemikleri Güçlendirir ve Osteoporoz Tedavisine Yardımcı Olabilir

Yumurta kabuğundaki kalsiyumunun avantajları, osteoporoz tedavisi için çalışan bilim insanlarının dikkatini çekmeye başladı. Bulgular, kabuk tarafından sağlanan kalsiyum, stronsiyum ve florin, kemik metabolizmasını olumlu etkiler ve kıkırdak büyümesini uyardığı gösterilmiştir.

Postmenopozal kadınlarda yapılan klinik çalışmalar ayrıca kabuklardan elde edilen tozun osteoporoz ile ilişkili ağrıyı azaltabildiğini ve hanımların hareketliliğini artırabildiğini göstermektedir. Aynı çalışmalar yumurta kabuğu kürü ile kemik dejenerasyonunun durdurulması veya bazı durumlarda genel kemik yoğunluğunda bir artış arasında bir bağlantı bulmuştur.

Diğer araştırmacılar, içindeki proteinlerin kemik doku maddeleri için doğal bir kalsiyum karbonat kaynağı olarak kullanılıp kullanılmayacağını araştırıyorlar. Yumurta kabuğu proteinlerini hyaluronan adı verilen bir madde ile birleştirerek, gelişmiş kemik üretimi ve doku mühendisliği formlarını açığa çıkardılar. Bu durum, kemik replasmanı için kullanılmak üzere; daha ucuz ve kolayca yarar elde edilebilecek bir kalsiyum kaynağını vadetmektedir.

Diş Minesini Korur

Tavuk yumurtasından elde edilen kabuk tozu, dişlerdeki minenin remineralizasyonuna odaklanan diş çalışmalarında da anahtar bir bileşendir. Klinik ve Diagnostik Araştırma Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, yumurta kabuğu tozu bir gliserin çözeltisi veya metilselüloz jeli içine karıştırılmış ve kimyasal olarak demineralize edilmiş dişlere uygulanmıştır. Sonuç olarak, hasarlı dişlerde yeni mine artışı gözlenmiştir. Bu çalışma, diğer doğal kalsiyum kaynaklarına kıyasla, tavuk yumurtası kabuğu tozunun kurşun, alüminyum, kadmiyum ve civa gibi düşük seviyelerde toksik maddeler içerdiğini de belirlemiştir.

Antienflamatuvar Etkileri Vardır

Bir çalışmada toz haline getirilmiş kabukların, artrit, lupus, gut ve sırt ağrısı gibi eklem bağ dokusu rahatsızlıkları için alternatif bir tedavi olarak kullanılmasının etkinliği ölçülmüştür. Bu sağlık sorunları genel olarak, sınırlı etkinliği olan ve kardiyak riskler ve gastrointestinal sorunlar yaratabilen analjezikler veya antienflamatuvar ilaçlar ile sıklıkla tedavi edilir. Bunların aksine, yumurta kabuğu zarının, bu karmaşık yan etkiler olmaksızın eklem bağ dokusu bozukluğu ile ilişkili acıyı ve rahatsızlığı hafiflettiği kanıtlanmıştır.

Nasıl Tüketebilirsiniz?

Öncelikle iyice yıkayıp, kurutup toz haline getirmelisiniz. Daha sonra ise aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz:

Kahvenize veya Herhangi Bir Yemeğe Ekleyebilirsiniz

Alkali doğası kahvenin asitliğini dengeler ve kahvenin acılığını alıp daha yumuşak bir tada sahip olmasını sağlar. Pişirilmemiş kabukları sıcak su ile durulayın, daha sonra iyice ezin ve pişirme işlemi sırasında kahvenize ekleyin. Dört bardak kahve için bir yumurta yeterli olacaktır. Ayrıca az miktarda yoğurdunuzun içine veya çorbanıza ekleyip, karıştırdıktan sonra tüketebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

• Tüketmeden önce, salmonella veya diğer bakteriyel enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için iyice temizlemek ve sterilize etmek önemlidir. Kabukları kaynayan su içinde birkaç dakika süreyle atmak, onları herhangi bir zararlı bakteriden kurtarmak için yeterlidir.

• Kabukları sudan çıkarın, genişçe bir tepsiye alın ve gece boyunca kurumasını bekleyin.

• Daha fazla kurutmak için yumurta kabuklarını hafif ısıttığınız fırına atabilirsiniz.

• Bir kahve / baharat değirmeni veya blender kullanarak çok ince bir toz haline getirin.

• Kabuk tozunu, serin ve kuru bir yerde hava geçirmez bir kavanoz içinde saklayabilirsiniz. Soğukta saklamak gerekli değildir.

• Toz haline getirdikten sonra, çeşitli gıdalara ekleyebilirsiniz. Örneğin; yoğurt, smoothie veya fındık kremasına dahi ekleyebilirsiniz. Bazı gıdalarda tadını alabilirsiniz ancak fırınlanmış ürünlere veya diğer ağır yemeklere eklendiğinde neredeyse tespit edilemez. Günde yarım çay kaşığı toz kabuğu, 400-500 miligram kalsiyum sağlar.

Zararı Olur mu?

Kabukları düzgün bir şekilde hazırladığınızda, tüketimi ile ilişkili çok az risk veya yan etki vardır. Ancak yeterince ince ezilmezse, pürüzlü kabuk parçaları boğazı tahriş edebilir ve yemek borusuna zarar verebilir. Aynı şekilde, kabuklar sterilize edilmediyse, salmonella bakterileri barındırabilir.

Kalsiyumda artışa neden olduğundan, kalsiyum fazlalığına neden olabilir. Vücutta çok fazla kalsiyum bulunması; bulantı, kusma, halsizlik, düzensiz kalp atışı ve düşük tansiyon şeklinde kendini gösterir. Böbrek taşı meydana gelebilir.