Şimdi yine kafaları karıştıracak yeni bir oyuncu tanıtacağım sizlere. Biliyorum her yazıda yeni bir oyuncu karmaşık geliyor olabilir kızlar ama inanın her biri bize anlatılmayan ve skor değiştirecek kadar güçlü oyuncular. O zaman sahada kuvvetlenmek ve sağlığımızın iplerini kendi elimize almamız için, her oyuncuyu tanımak ve gerekli mevkiilerde oyuna almamız gerekmez mi? Evet gerekir. İşte bu sefer oyuncumuz MCT, Middle Chain Trigliserid, yani Orta Zincirli Trigliseritler. MCT Yağı Nedir? MCT”ler orta zincirli trigliseritlerdir, aynı zamanddoymuş yağ asidi formudur. Gelişmiş bilişsel işlevlerden daha iyi kilo yönetimine kadar birçok faydası vardır. Hindistancevizi yağı, MCT’lerin önemli bir kaynağıdırHindistancevizi yağı, yağ asitlerinin yaklaşık olarak % 62-65 kadarı MCTdir.

MCT’nin, standart beslenen kişilerde önemli oranda eksik olduğu düşünülür, çünkü son yıllarda insanlar, doymuş yağların her biçiminin potansiyel olarak zararlı olduğuna inanmaya yönlendirilmiştir. Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan araştırmalarda doymuş yağlar ile ilgili gerçeği gösteren çok sayıda farklı kanıt var. Bunların yine pek çoğunu aysetolgaiyiyasam.com da okuyabilirsiniz.. 

Hindistancevizi yağı gibi ideal formda olan doymuş yağ içeren  MCT yağlarının her gün tüketilmesi gerektiğini biliyoruz. Bazı doymuş yağlar, özellikle MCTlerhindistancevizi yağı veya serbest otlamış ineklerde bulunan diğer sağlıklı yağlar, aslında uzun zincirli trigliseridlerden (LCT’ler) daha kolay sindirime uygundur ve kalp sağlığı, obezitenin önlenmesi ve korunması ile ilgili daha fazla fayda sağlayabilir.

MCT Yağlarını Özel Yapan Nedir?

 

Yağlar, sahip oldukları karbon sayısına göre sınıflandırılır: Kısa zincirli yağların (butirik asit gibi) 6dan daha az karbona, orta zincirli yağların 6-12 karbon arasında ve uzun zincirli yağların (omega-3s gibi) 13-21 arası karbon sayısına sahip olması gerekir. Orta zincirli yağlar kolaylıkla sindirilirler ve direkt olarak karaciğerinize gönderilirler, burada termojenik etkileri nedeniyle metabolizmayı olumlu bir şekilde değiştirme yeteneğne sahiptirler. Birçok kişi, hindistancevizi yağı da dahil olmak üzere MCT’lerin vücut tarafından yağ olarak saklanmak yerine, enerji olarak yakıldığını iddia etmesinin bir nedeni de budur. Uzun zincirli yağlarla karşılaştırıldığında, MCT’ler daha kolay absorbe edilir; çünkü karbon bağlarının ayrılması için vücut için daha az çalışır. MCT’ler daha küçüktür, bu nedenle hücre zarlarımıza daha kolay nüfuz edebilirler ve vücudumuzun bunları kullanmaları için özel enzimler kullanmamızı gerektirmezler.

Orta zincirli yağ asitleri size aşağıdaki durumlarda yardımcı olabilir:

Sağlıklı kilo verirsiniz, çünkü hep tokhissedersiniz

Özellikle depolanmış vücut yağını azaltır – çünkü bu aynı zamanda metabolik hızınızı yükseltir

Daha çok enerjiniz olur

Daha keskin düşünebilme yeteneğiniz olur

Daha sağlıklı sindirim gerçekleşir

Hormon seviyelerinde denge sağlanır

Ruh halinizde iyileşme olur

Bakteriyel enfeksiyon ve virüslerle mücadele eder

Besinlerden yağda çözünen değerlerin emilimini sağlar

MCT Yağının Sağlığımıza 6 Farklı Faydası

1. Kilo vermenize ya da kilonuzu korumanıza yardım eder.

 

Diğer katı yağlarla karşılaştırıldığında, MCT’lerin yağ yakma ve kilo verme üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmektedir. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak MCT yağı, doyma düzeyini arttırmaya ve hatta vücudun metabolik hızını yükseltmeye yardımcı olabilir.

Deneysel araştırmalar, MCT’lerin hem hayvanlarda hem de insanlarda gelişen termojenez ve yağ oksidasyonu yoluyla, yağ birikimini baskıladığını göstermektedir. Başka bir deyişle, vücudun keton üretimine yardımcı oldukları ve bu da karbonhidratları çok düşük seviyelerde kesmeye gerek duymadan,ketojenik diyetle aynı avantajlar sağladığını gösteriyor. Aslında bazen MCT’lere “nihai ketojenik yağlar” denir çünkü vücuttaki ısıtma etkisi ve çok fazla karbonhidrat yenmediğindeenerji için hızla kullanılabilir.

2. Kalp sağlığına destek olur.

 

2010 yılında yayınlanan bir araştırmada, MCT’lerin metabolik sendromun gelişimini önlemesine yardımcı olabileceğbelirlenmiş. Bu terim abdominal obezite, dislipidemi, hipertansiyon ve bozulmuş açlık glikoz seviyeleri gibi metabolik bozuklukların bir kümesine verilen bir terimdir. MCT’ler, obez olma olasılığını azaltmaya yardımcı olması nedeniyle genel olarak kardiyovasküler hastalıkları ve mortalite riskini azaltmaya yardımcı gibi görünüyor.

3. Enerji seviyenizi yükseltir.

Beyniniz büyük oranda yağlı asitlerden oluşur; bu nedenle elinizden gelenin en iyisini hissetmek, açık düşünmek, işyerinde iyi performans göstermek ve daha ileri yaşlarda dinç kalabilmek için sağlıklı ve düzenli bir beslenme gerekir. Orta zincirli yağların mevcut en kolay sindirilen ve koruyan yağ asitleri olduğuna inanılıyor.

Amerikada Yaşlanma Nörobiyolojisi Dergisinde yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmada, hindistancevizi yağındaki MCT’lerin yaşlı erişkinlerde Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere, gelişmiş bellek problemlerine destek olduğu bulundu. Beyniniz için yakıt sağlayan ve ayrıca vitamin ve mineralleri daha iyi emmeye yardımcı olan bir gıdanın sizi daha canlı, enerjik ve pozitif hissettirmesi mantıklıdır.

4. Sindirime ve besinleri daha iyi emmeye yardımcı olur.

Hem MCT yağı hem de hindistancevizi yağı sindirim semptomları, enerji harcamaları ve yediğiniz besinlerdeki vitaminleri ve mineralleri emme kabiliyeti üzerinde pozitif etkilere sahip olan, bağırsak mikrobiyotusunda bakterileri dengelemek için faydalıdır. Orta zincirli yağlar, candida, kabızlık, ishal, gıda zehirlenmesi, mide bulantısı vb. gibi sindirim sorunlarına neden olan çok çeşitli patojen virüsleri ve bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca çeşitli gıdalardaki yağda çözünen besinleri emmek için sağlıklı yağ tüketmeniz gerekir. Bunlara beta-karoten (çilek, kabak ve yapraklı yeşillikler gibi bitkilerde bulunan A vitamininin öncüsü), vitamin E, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve lutein gibi besin maddeleri dahildir. Bir sürü farklı yeşillik ve sebze ile dolu sağlıklı bir diyetle beslenirken aynı anda yeterli miktarda sağlıklı yağ kaynağına sahip değilseniz, vücudunuz bu besleyicileri de temel olarak kullanamaz.

5. Antibakteriyel, antiviral ve antifungal özellikleri bulunur.

MCT’ler, bağırsaktaki bakterileri dengelemeye yardımcı olan güçlü, doğal antibiyotiklerdir. Antibiyotik direnci azaldığında, bazı zararlı bakteri türlerini öldürmenin doğal yöntemlerinin olması gerekir. Streptokok (streptik boğaz, pnömoni ve sinüs enfeksiyonlarına neden olur), strafilokok (gıda zehirlenmesi ve üriner sistem enfeksiyonlarına neden olur), neisseria (menenjit, gonore ve pelvik inflamatuar hastalıklara neden olur) orta zincirli yağlarla öldürülen bazıları olarak bilinmektedir.

6. Yüksek ısı pişmeye dayanır.

 

MCT yağları pişirme için özellikle iyidirçünkü “duman noktası” yüksektir, yani kolayca ısıdan okside olmazlar ve yüksek sıcaklıklara dayanabilirler. Bazı “iyi yağlar” bile yüksek ısıda pişirme için uygun değildir (örneğin sızma zeytinyağı veya keten tohumu yağı gibi).

MCT Yağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Bazı insanlar MCT yağını günlük olarak kaşıkla ya da ekmek üzerine sürerek yeme konusunda inat ederler. MCT yağının tat veya kokusu yoktur, bu nedenle besin alımını hızlı bir şekilde arttırmak isterseniz bu doğal bir seçenektir. Bu şekilde tüketmek için önce yarıçay kaşığı ile başlamalı ve ilerleyen zamanda 1 çorba kaşığı kadar devam etmelidirler.

MCT yagini evde yaratici olarak nasıl kullanabilirsiniz?

Diyetinize daha fazla MCT yağı eklemek için bazı önerileim var tabii:

Ev yapımı mayonez hazırlama (MCT yağı, yumurta sarısı, sızma zeytinyağı, limon suyu ve tuz ile)

Salata sosu yağımında (MCT yağı, bal, Dijon hardal ve en sevdiğiniz otları kullanarak)

Smoothielereshakelere veya yoğurta MCT yağı ilave ederek (kan şekerinizi dengeler, çünkü glikoz ve fruktoz şekeri moleküllerinin emilim hızını düşürmeye neden olur)