Tırnak Batması Nedir?

Tırnağınızın kenarı veya köşesi, tırnağın yanına doğru uzayıp cilde battığında oluşur. Sık görülen bir durumdur ve ağrılı olabilir, şişme, kızarıklık ve bazen enfeksiyona neden olabilir. Genellikle ayak başparmağının bir veya iki tarafında olur ve büyük ayak parmağını etkiler. Tırnak batması genelde evde tedavi edilebilir, ancak ağrı şiddetliyse veya yayılırsa, komplikasyonları önlemek ve semptomları hafifletmek için doktorunuzu görmeniz gerekebilir. Diyabet veya periferik vasküler hastalıklar gibi, kan dolaşımı zayıf olan kişilerin komplikasyonlar yaşaması daha muhtemeldir.

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması, özellikle diyabet, ayak veya bacakta sinir hasarı veya ayakta dolaşım bozukluğu olması durumunda şiddetli semptomlar yaratabilir ve tedavi edilmelidir. Aksi halde, komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Amerikan Ayak ve Ayak Bileği Cerrahları Koleji (ACFAS), doktorunuzla görüşmenizi önerir. Çünkü böyle durumlarda evde tedavi ağrıyı azaltabilir, ancak sorunu çözmez.

Ne Zaman Bir Doktora Görünmelisiniz?

Aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmelisiniz:

• Diyabet veya dolaşım problemi varsa
• Semptomlar azalmıyorsa
• Enfeksiyon geliştiyse

Sağlık uzmanı deriye batan tırnağın bir kısmını kaldırabilir. Sorunun tekrarlamasını önlemek için tırnağın bir kısmını ve altındaki tırnak yatağını çıkarması gerekebilir. Alana virüs bulaşırsa, doktor antibiyotik reçete edebilir.

Tırnak Batması Cerrahisi

Sorun devam ederse, doktor cerrahi işlemle tırnağın bir kısmını almayı önerebilir. Doktor, daraltmak için ayak tırnağının kenarlarını keser. Ayak tırnağının her iki yanındaki deri fazlalığını da alabilirler. Lokal anestezi altında yapılırsa hasta uyanıktır ancak alan uyuşturulur, bu nedenle hiçbir şey hissedilmez. Bazı durumlarda, genel anestezi gerekebilir.

Tırnak çok kalın veya çarpık hale gelirse, tüm tırnak yine lokal anestezi ile alınabilir. Bu genellikle çok acı verici değildir ve çoğu insan ertesi gün normal işine geri dönebilir.

İçeride kalan tırnak tekrar batık gelmeye devam ederse, tırnak yatağındaki hücreler çıkartılabilir, böylece ayak tırnağı tekrar uzayamaz. Bu hücreler, fenol denilen bir kimyasal ya da lazer gibi başka bir yöntem kullanılarak yok edilebilir. Doktor lokal anestezi kullansa da, anestezi bittiğinde ibuprofen veya asetaminofen, örneğin Tylenol veya parasetamol ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. 1 ila 2 hafta boyunca, hastanın ya çok yumuşak ve ferah bir ayakkabı ya da açık sandalet giymesi gerekir.

Tırnak Batması Enfeksiyonu

Tırnak cildi deldiğinde, yaraya bakteriler girebilir ve bu da, enfeksiyona neden olabilir. Etkilenen alan kırmızı, şişmiş ve acı verici hale gelir. Kanama ve sızlama olabilir. Enfeksiyonu önlemek için bölgeyi temiz ve kuru tutmanız önemlidir. Enfeksiyon belirtisi olan herkes, ilk olarak bir ayak bakımı uzmanına tıbbi yardım için başvurmalıdır.

Tırnak Batması İçin Evde Yapabileceğiniz Tedavi Yöntemleri

• Ayağınızı ılık suda günde 2 ya da 3 kez bekletin ve cilt yumuşadıktan sonra ayak tırnağını etinizden kaldırmak için bir kulak çubuğu kullanın. Doktor suyun içine Epsom tuzu eklemenizi tavsiye edebilir.
• Sorunu daha da kötüleştirebileceğinden ayak tırnağını sık sık kesmekten kaçının.
• Ayak parmaklarını hareket ettirmek için yeterli alan bırakan ayakkabılar giyin.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batması belirtileri oldukça ağrılı olabilir. Öncelikle tırnağın yanındaki cilt hassas, şişmiş veya sertleşmiş olabilir. Tırnağa bastırınca tepki olarak acı hissedebilirsiniz ve parmağınızın ucu büyümeye ve şişmeye başlayabilir. İçeri batan ayak tırnağı kenarında kan veya beyaz ve sarı akıntı da olabilir. Bu bölgede sıvı birikebilir.

Tırnak Batması Neden Olur?

• Ayakkabı: Ayak parmakları ve ayak tırnaklarını saran sıkı ayakkabılar ve çoraplar, tırnak batması ihtimalini artırır. Ayakkabı çok dar olabilir, küt olabilir veya küçük gelebilir. Sıkı sıkıya ayağa oturan çoraplar da turnak batmasına neden olabilir.

• Ayak tırnaklarının çok kısa kesilmesi: Düz kesim yapmamak veya ayak tırnağının kenarlarını kesmek, tırnağı çevreleyen cildi tırnak üzerine katlanmaya teşvik edebilir. Tırnak o zaman cilde girebilir ve delebilir.

• Ayak tırnaklarının yaralanması: Parmak uçlarına bir darbe almak, bir şeyleri tekmelemek ve diğer kazalar tırnak batmasına neden olabilir.

• Alışılmadık bir eğrilik: Bu, ayak tırnağının yumuşak dokuya kadar büyüyerek iltihaplanma ve olası enfeksiyon oluşturma riskini artırır.

• Duruş: Bir kişi yürürken ya da dururken, parmaklarını içe doğru sıkması tırnak batması geliştirme ihtimalini etkiler.

• Kötü hijyen veya aşırı terleme: Ayak parmakları ve ayaklar nemli ve ıslak olduğunda, tırnak batması yaşama şansı yüksektir. Ayrıca fungal enfeksiyon yaşama riski de artabilir.

• Kalıtım: Tırnak batması ailesinde tırnak batması geçmişi olanlarda ortaya çıkabilir.

• Genetik faktörler: Bazı insanlar daha büyük ayak tırnakları ile doğarlar.

Tırnak Batmasını Önlemek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Tırnak batması oluşumunu önlemek için:

• Tırnaklarınızı köşeleri yuvarlak değil düz olacak şekilde kesin ve çok kısa olmasın. Unutmayın ki; banyo yaptıktan veya duş aldıktan sonra tırnak kesmek daha kolaydır.

• Özellikle ayağınızda dolaşım sorunu yaşıyorsanız veya kendi tırnaklarınızı kesemiyorsanız, profesyonel yardım için bir pedikür randevusu alın. Diyabetik veya periferik vasküler hastalığı olan hastalar özellikle dikkatli olmalıdır.

• Ayak temiz ve kuru olursa, tırnak batması olasılığı daha düşük olduğundan, ayak hijyenine ve kuru kalmasına özellikle özen gösterin.

• Ayakkabılar, çoraplar ve külotlu çoraplar dahil olmak üzere ayağınıza küçük gelmeyen ve tam oturan ürünler seçin. Parmakların sıkışmaması için ayakkabılar doğru uzunluk ve genişlikte olmalıdır. Sıkı ayakkabılar basınca neden olur, ancak eğer ayakkabılar çok gevşek olursa, ayak parmakları ayakkabının ucuna çarpabilir. Bu da basıncı artırır ve tırnak batmasına neden olabilir.